Bewuste Bouwers, beste buren!

Wireless toegangspoort

Best Practice Bewuste Bouwers: Toegangspoort nhow Amsterdam RAI Hotel

nhow Amsterdam RAI Hotel

Best Practice nhow Amsterdam RAI Hotel

Het grootste hotel van de Benelux kan naar verwachting dit najaar op de Zuidas haar gasten ontvangen. Het nhow Amsterdam RAI Hotel telt veel bijzondere faciliteiten, zoals een televisiestudio, skybar en galerie. En dat in een pand met een opvallend ontwerp van 91 meter hoog, 650 kamers en een oppervlakte van 37.000 vierkante meter, exclusief parkeergarage. Dit project is in handen van Pleijsier Bouw en wordt gerealiseerd in opdracht van COD en Being Development, naar een ontwerp van OMA. NH Hotel Group is de huurder van het pand.

Het project is aangemeld bij Bewuste Bouwers en daarom bezocht auditor Linda van de Sande de bouwplaats van nhow Amsterdam RAI Hotel. Uit de audit blijkt dat het project op goede wijze invulling geeft aan de Bewuste Bouwers-gedragscode. Veel achten en een negen laten zien dat het project op alle pijlers ruim boven de norm scoort. Met een Best Practice erbij komt de eindscore op een 9,1. Een prachtig cijfer, inclusief meerdere Goede Voorbeelden. Dat nodigt uit tot een bezoek aan de bouwplaats met Bewust Bouwers-taart en een interview met uitvoerder Niek Timmer.

Uniek project

Het enthousiasme van Niek spat eraf als hij over het project vertelt: “Dit project is een grote uitdaging met een geweldig resultaat! Mijn werk als uitvoerder bij het nhow Amsterdam RAI Hotel is leuk, mooi, verantwoordelijk en vooral uitdagend. In Nederland zijn er maar weinig nieuwbouwprojecten van deze omvang en met zo’n moeilijkheidsgraad. Het is een uniek project en staat op een markante plaats; je kunt er niet omheen. Zodoende staat het veel in de belangstelling van allerlei partijen en is er bijna wekelijks een rondleiding, voor groepen uit binnen- en buitenland. Dat maakt ons als Pleijsier Bouw natuurlijk trots.”

Heipalen en hotelkamers

Over welke uitdagingen Niek het heeft? “Een voorbeeld van een grote uitdaging is alle stakeholders waar je mee te maken hebt. Denk aan de mensen van de Noord/Zuidlijn, waterschappen, Rijkswaterstaat, gemeente Zuidas en natuurlijk de RAI. Een volgende uitdaging is het gebouw en het ontwerp: drie gedraaide op elkaar gestapelde driehoeken met uitstekende overkragingen van meer dan twintig meter.” Niek heeft veel plezier in zijn werk. “Het is leuk om met veel verschillende mensen samen te werken, vanaf het begin tot aan het einde van zo’n project. Elke keer kom je in een andere fase en heb je met andere partijen te maken. Zo ben je in het begin bezig om 600 heipalen diep in de grond te krijgen en in de eindfase ben je 650 hotelkamers aan het inrichten.”

Van lokale groenteboer tot hergebruiken van hout

Op alle pijlers van de gedragscode heeft Pleijsier Bouw het prima voor elkaar. Ook geven meerdere Goede Voorbeelden inspiratie voor andere bouwprojecten: Op het project wordt zoveel mogelijk gewerkt met lokale ondernemers. Zo levert de lokale groenteboer wekelijks vers fruit voor de medewerkers (pijler Omgeving). Ook de pijler Milieu krijgt positieve aandacht. Hout wordt verzameld in een houtbank en hergebruikt en het projectteam gebruikt een milieu-actiekaart om alle milieumaatregelen in te plannen. De medewerkers op de bouwplaats worden aangemoedigd hun toegangspas met chip in hun helm te plakken. Zo heeft iedereen altijd hun pas én helm bij zich (pijler Vakmensen).

Draadloos de bouwplaats op

En over die toegangspas gesproken: Pleijsier Bouw hanteert op de bouwplaats een toegangspoort met wireless ID. Om toegang te krijgen tot het bouwterrein wordt de chip in de toegangspas detecteert. Bezoekers zonder toegangspas worden gefotografeerd. De uitvoerder krijgt direct een melding met foto te zien. Dit mooie voorbeeld, om de veiligheid te waarborgen, hebben we bij Bewuste Bouwers nog niet eerder gezien en verdient daarom de vermelding van een Best Practice (pijler Veilig).

De auditscore geeft Niek en zijn team een heel goed gevoel. “Een 9,1 is een mooi resultaat! Dit is het derde jaar op rij dat we meedoen met dit project als het gaat om audits. Elk jaar krijgen we een hoger cijfer, terwijl de bouw juist complexer is geworden. Het auditverslag zit goed in elkaar en alle pijlers worden zorgvuldig behandeld. De Best Practice is een mooie bekroning. Het geeft aan dat we hierin goed bezig zijn. Als Pleijsier Bouw vinden we het belangrijk om innovatief te zijn. De bouw verandert continu en we zijn nooit klaar. Er is altijd ruimte voor verbetering en vernieuwing.”

Best Practice Bewuste Bouwers: Toegangspoort nhow Amsterdam RAI Hotel

De goede richting

Het moge duidelijk zijn dat Niek en zijn team hard werkt en trots is op dit project. Maar wat is voor Pleijsier Bouw de meerwaarde van Bewuste Bouwers? “Alle bouwprojecten van ons zijn ingeschreven bij Bewuste Bouwers. Wij vinden het belangrijk om een gezonde en prettige werksfeer te creëren voor onze medewerkers. Daarnaast zijn we met elkaar verantwoordelijk voor ons milieu en willen we een goede buur zijn voor onze omgeving. Door deel uit te maken van Bewuste Bouwers zet je hierin al een grote stap in de goede richting. Daarnaast is het imago van de bouw de laatste jaren niet altijd positief geweest. Maar hier zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor en Bewuste Bouwers helpt mee om dit te verbeteren.”

Winnaar Bewuste Bouwers Zuidas Award 2019

Naast het goede auditverslag pronkt er een mooie award in de keet bij het hotel, waarmee het projectteam van nhow Amsterdam RAI Hotel zich met recht dit hele jaar ‘beste buur’ mag noemen. Op donderdag 13 juni j.l. is de derde editie van de Bewuste Bouwers Zuidas Award 2019 uitgereikt aan dit project. De Bewuste Bouwers Zuidas Award is een initiatief van stichting Bewuste Bouwers en Amsterdam Zuidas. Zij geven met deze award op een positieve manier aandacht aan het belang van een veilige en omgevingsvriendelijke bouwplaats. Samen toetsen zij hoe een aannemer bijdraagt aan dit doel. De ‘meest Bewuste Bouwer’ van de Amsterdam Zuidas is dit jaar het team van nhow Amsterdam RAI Hotel en ging met de felbegeerde award naar huis.

nhow Amsterdam RAI Hotel