Bewuste Bouwers, beste buren!

Wat pelletkachels met een Best Practice te maken hebben

Pelletkachels FIC Wageningen

Pelletkachels FIC Wageningen

Het nieuwe Unilever Global Innovation Center (FIC) wordt in opdracht van voedingsmiddelenconcern Unilever gerealiseerd en zal medio 2019 opgeleverd worden. Het gaat hier om een BREEAM Design and Build-project op de campus van de Universiteit van Wageningen. Het ontwerp is een state of the art faciliteit voor gezondere en duurzame voedingsinnovaties. Auditors van Bewuste Bouwers wilden daar maar wat graag een kijkje nemen! En terecht. Henri Meerwijk was de gelukkige… en hij liep hier tegen een Best Practice aan.

Van Pilot Plant tot kantoren

Het project FIC omvat 18.000 m2 verdeeld over vier bouwlagen en faciliteert:

  • een Pilot Plant: een mini-fabriek waar de proefproductie van nieuwe producten in volumes tot 1.000 liter plaatsvindt;
  • een Food & Customer Experience die toegankelijk is voor studenten en omwonenden;
  • kantoren en laboratoria;
  • onder het gehele pand is een parkeergarage gerealiseerd met een aparte ingang voor fietsers die hier kunnen stallen.

Boven de norm

Henri Meerwijk heeft de bouwplaats bezocht en ge-audit: op alle pijlers wordt ‘boven de norm’ gescoord door het projectteam, onder leiding van bouwplaatsmanager Jules Aarnink. “Zo wordt bouwhinder beperkt door een vaste aanrijdroute voor bouwverkeer en andere bezoekers. En het project stemt de werkzaamheden met omliggende bedrijven af, onder andere met het direct naastgelegen gebouw van Campina. Er hangen contactgegevens aan het bouwhek en tijdens werktijden is een portier aanwezig bij de ingang van het bouwterrein,” vertelt Meerwijk. Maar er wordt nog meer gedaan om als Beste Buur uit de bus te komen: “Het project maakt gebruik van lokale onderaannemers en de ruim aanwezige faciliteiten zijn afgestemd op de verschillende bezoekers van het project. Het gehele bouwterrein is omsloten door correct geplaatste en vaste bouwhekken met drie ingangen voor bouwverkeer. En op het bouwterrein geldt eenrichtingsverkeer voor bouwverkeer.” Dit is een kleine opsomming van alles wat ‘goed geregeld’ is.

Goed op weg

Zo kunnen we nog even doorgaan want medewerkers, leveranciers, nevenaannemers en bezoekers ontvangen in de keet passende instructies over veiligheids- en gezondheidsrisico’s. In de gangen van de bouwkeet hangen diverse posters per onderwerp. En tweemaal per week is een veiligheidsinspecteur van Dura Vermeer op het project aanwezig, die na uitvoering van zijn inspectieronde hierover rapporteert. Ook is de informatie voor medewerkers in meerdere talen beschikbaar. En, de gedragscode en inhoud van deelname aan Bewuste Bouwers is in een specifieke toolbox ‘Bewuste Bouwers’ behandeld. Goed op weg!

Best Practice: verwarming binnenruimten met CO2-neutrale pelletkachels

Maar waar het project zich echt in onderscheidt en het ook het predicaat ‘Best Practice’ op heeft ontvangen is de pijler Milieu. Voor de norm geldt: ‘Bewuste Bouwers werken milieubewust. Voor afvalmanagement en energiebesparing is een beleid opgesteld. Het project is zich bewust van de impact op het milieu en neemt maatregelen om de impact te verkleinen. Het bouwbedrijf faciliteert het project om op een duurzame wijze te bouwen.’

De milieumaatregelen die Dura Vermeer op dit project heeft getroffen snijden hout: bouwafval wordt inderdaad netjes gescheiden, er worden veel verschillende en separate afvalstromen ingezameld en uitgebreid geregistreerd. Het ketenpark is energiezuinig ingericht met LED- verlichting en bewegingssensoren en het wordt gasloos verwarmd. Dura Vermeer maakt gebruik van groene stroom. Restmaterialen worden, daar waar mogelijk, hergebruikt.

Maar dan, en dat wordt door auditor Henri Meerwijk bestempeld als Best Practice, de verwarming van de binnenruimte van het project: tijdens de afbouwwerkzaamheden wordt hiervoor gebruik gemaakt van twee gehuurde CO2-neutrale pelletkachels.

BREEAM Awards

Het Foods Innovation Centre heeft in Londen twee felbegeerde BREEAM Awards in de wacht gesleept. Het onderkomen op de Wageningen Universiteit won zowel de categorie Ontwerpcertificaten als de Publieksprijs. Het pand met grote BREEAM-ambities werd door de jury geroemd om het totaalpakket aan duurzame maatregelen, waar het gehele projectteam van begin tot eind bij betrokken was. Het inzetten van de pelletkachels is daar volgens Bewuste Bouwers een goed voorbeeld van!  

Door: Barbara van Baarsel

Impressie exterieur hoofdentree FIC wageningen