Bewuste Bouwers, beste buren!

Slim idee van BAM-medewerker krijgt navolging en levert BAM Wonen Speciale Projecten een Best Practice op

Aan de rand van Overvecht aan de Brailledreef te Utrecht, op het voormalige terrein van de Nederlandse Pakket Dienst (NPD), wordt een uniek project ontwikkeld voor gezond stedelijk wonen, werken én leven met de naam DeBuurt. DeBuurt wordt een prettige plek, waar Overvechters en Utrechtenaren elkaar kunnen ontmoeten, zich kunnen ontwikkelen en kunnen ontspannen.

In opdracht van AM B.V. realiseert BAM Wonen Speciale Projecten de nieuwbouw van drie blokken, waarin 343 huurappartementen, 2 parkeergarages en een Event Space komen. Ieder blok met een prachtige architectuur, waarbij in het middelste gebouw ‘De Superplint’ komt; een algemene ruimte waar mensen uit de wijk en Utrecht elkaar ontmoeten door kennis te maken met kunst en cultuur, maar ook bij één van de horecagelegenheden of tijdens een event.

“Een toonbeeld van een Bewuste Bouwer!”

Dit zijn letterlijk de woorden van onze auditor Jan Koers na zijn bezoek aan dit project. Naast een indrukwekkende auditscore scoort dit project extra met een Best Practice en vier Goede Voorbeelden.

Voor Annemarie Verschoor en Marco Waarts gegronde redenen om het project NPD Utrecht een felicitatiebezoek te brengen. Natuurlijk niet met lege handen! Mede namens auditor Jan Koers brachten zij in de schaftkeet in het bijzijn van de bouwplaats medewerkers de felicitaties over. Aansluitend spraken zij met Jeroen Sijtsma (Projectleider) en Frans Heijnen (Hoofd uitvoerder) onder andere over de Best Practice en de totstandkoming daarvan.

“We doen al heel veel, maar wat kunnen wij nog meer doen?”

Deze vraag zal Jeroen en Frans gedurende de bouw blijven bezig houden. Hun uitdaging om steeds weer iets nieuws of ludieks te verzinnen, is te prijzen. Zo hebben zij nu al vergevorderde ideeën om de omgeving nog meer te betrekken bij de bouw. Frans weet als geen ander, hoe belangrijk het is om bouwplaats medewerkers aan te moedigen om verbeteringen aan te dragen en heeft daarom een ideeënbus in de schafkeet opgehangen. “Niet alleen bouwen, ook betrekken.”

Uiteindelijk is op deze wijze ook de Best Practice ontstaan. Een medewerker is met het idee gekomen een lier in de container aan te brengen, waarmee de zware kettingen e.d. opgepakt en geleid kunnen worden naar de haak van de kraan. Het idee is zo goed ontvangen, dat de materiaaldienst van BAM het idee direct heeft uitgewerkt, zodat men nu niet meer extreem zwaar hoeft te tillen en waardoor het materieel beter beschermd blijft. “Geweldig toch”, vertelde Frans met een trotse glimlach.

Daarnaast zijn beide heren gebrand op veilig werken en zeer actief met het betrekken van alle bouwplaats medewerkers middels interactieve toolbox meetings, workshops VOL (Veiligheid Op Locatie) en trainingen met als spreektaal  ‘Hein en Guus’. De onderwerpen lopen uiteen, maar zijn bedoeld om medewerkers bewuster te maken van hun invloed op allerhande situaties en om elkaar hierop aan te durven spreken. Het monitoren van realtime beelden van eventuele onveilige situaties gemaakt vanuit de kranen en de rapportage op basis van het ‘Stoplichteffect’ van de veiligheidskundige ondersteunen deze sessies. Overigens twee van de vier Goede Voorbeelden.

De overige Goede Voorbeelden laten het milieubewustzijn zien: De goed geïsoleerde keten zijn voorzien van zonnepanelen. Dagelijks wordt gemonitord wat hiervan de opbrengst is. Daarnaast zijn in de schaftkeet afvalbakken verwijderd en direct voor de deur zijn een drietal kliko’s geplaatst om afval te scheiden.

Een goede buur

Dit project laat zien, dat ze het op alle pijlers van de gedragscode erg goed voor elkaar hebben. Auditor Jan was dan ook erg enthousiast en vond het een feestje om dit project te auditeren: “Wat ik bijzonder vond aan deze audit was dat, zelfs zonder uitleg van Jeroen of Frans, het duidelijk was dat men hier niet alleen de regels van een goede buur wil naleven, maar het vooral wil zijn.
Dat bleek onder andere door alle uitingen in woord en schrift, om medewerkers te stimuleren en ze bewust te maken van hun eigen inbreng in het geheel. Zo was een compliment van een buurtbewoner (op www.verbeterdebouw.nl) als een soort oorkonde opgehangen in alle keten. Daarnaast kreeg de bedenker van de lier alle ruimte om vol trots zijn idee toe te lichten. Eens te meer werd mij duidelijk;  Een Bewuste bouwer, bouwt samen!”

De oplevering van de drie blokken staat gepland op medio 2021. Tijd genoeg, om nieuwe ideeën aan te dragen.

Beeldmateriaal & video

Benieuwd hoe project NPD Utrecht verandert? Bekijk dan de foto’s van torenkraanmachinist Marco van Dulst vanaf grote hoogte. Je kunt hem volgen via LinkedIn.

BAM Wonen realiseert natuurlijk niet alleen duurzame projecten, maar is zelf ook steeds duurzamer in haar eigen bedrijfsvoering. Zo maken ze in dit project bijvoorbeeld alleen gebruik van groene stroom, carpoolen medewerkers met elkaar, wordt er gebruik gemaakt van elektrische hoogwerkers, zijn de bouwketen voorzien van zonnepanelen en wordt er afval gesorteerd.
Neem via deze video een kijkje op de duurzaamste bouwplaats van BAM Wonen.