Bewuste Bouwers, beste buren!

Blog: Regenwater in de bouw

Portret Wilrik Kok - Field Factors

Regenbuien, riolering, bergingssystemen, we weten er alles van. Maar wist je dat 80% van al het regenwater dat valt direct wordt afgevoerd naar het riool? We doen in Nederland ontzettend ons best om regenwater zo snel mogelijk kwijt te raken. Eigenlijk gek, als je denkt aan de toenemende watervraag waar we mee te maken gaan krijgen. Waarom voeren we het water dan eigenlijk af? En kan het niet anders?

Mijn naam is Wilrik Kok en met mijn achtergrond in bouwkunde en innovatiemanagement ben ik inmiddels 10 jaar actief in de waterwereld. Het kortste antwoord op de vraag waarom we op deze manier met regenwater omgaan is dat het gewoon veel tijd kost om dingen anders te doen. ”We hebben het altijd zo gedaan” is een veel gegeven antwoord. En waar nieuw niet altijd beter is, kan een andere manier van denken in dit geval waarde opleveren voor een heleboel partijen. Wanneer je samenwerkt om regenwater duurzaam te beheren, zullen gemeentes oplossingen vinden voor wateroverlast en droogte, kunnen eindgebruikers besparen op hun drinkwatergebruik en het belangrijkste, dan zullen we over 20 jaar nog steeds voldoende water hebben.

Wist je dat…

  • Diergaarde Blijdorp 30% van het drinkwatergebruik vervangt door regenwater 
  • Bewoners van de Gemeente Den Haag regenwater gebruiken om hun moestuintjes te besproeien
  • De bouwplaats bij uitstek de plek is waar duurzaam watergebruik samenkomt met ruimtelijke kwaliteit.

Mijn punt is dat elke keer wanneer we een gebied ontwikkelen of een riool vervangen om er een grotere voor terug te leggen, we ook kunnen denken: ”Kan dit niet anders”? In plaats van een grotere buis kunnen we ook decentrale watersystemen aan het huidige rioolsysteem toevoegen. Deze circulaire systemen kunnen regenwater lokaal opvangen zodat het lokaal kan worden hergebruikt. Zo gaat die 80% niet verloren, maar zetten we het in om onze steden groen, koel en klimaatbestendig te houden. En daar zet Field Factors zich voor in. 

Wil je meer weten over duurzaam regenwaterhergebruik in de stad? Ga naar www.fieldfactors.com of bel naar +31 15 20 24 020.