Bewuste Bouwers, beste buren!

Kijk eens in de spiegel

Spiegel naar wie luister jij - Veiligheid BAM

Best Practice bij project Politiebureau Bergen op Zoom

In Bergen op Zoom wordt door BAM Bouw en Techniek – Regio Zuid hard gewerkt aan een nieuw verzamelkantoor voor de politie. Begin 2018 is gestart met de bouwwerkzaamheden aan de Zuid-Oostsingel in het stationsgebied. Het nieuwe politiebureau vervangt in de toekomst het huidige pand aan de Jacob Obrechtlaan. Ook de gemeenschappelijke meldkamer van de brandweer, ambulance en politie gaat het pand bewonen.

Aangezien de nieuwbouw van dit verzamelpand is aangemeld bij Bewuste Bouwers, heeft auditor Joleen Schrier een bezoek gebracht aan dit project. Dit resulteerde in een auditrapport met veelal cijfers boven de norm. Tel daar een Best Practice bij op en je komt uit op een welverdiende 8,3. BAM bouwt in Bergen op Zoom op zodanige wijze dat goed rekening wordt gehouden met de pijlers van de Bewuste Bouwers gedragscode. De aannemer is actief op zoek naar manieren om medewerkers bewuster te laten bouwen. Zowel qua communicatie met elkaar, op het gebied van veiligheid en rekening houdend met de omgeving.

Jouw gedrag is van invloed op het veiligheidsniveau

Vooral veiligheid en vakmensen staan hoog in het vaandel op dit project en dat is te zien aan de Best Practice. Bij de ingang van het bouwterrein is een spiegel opgehangen ter bewustwording. Onder het spiegelbeeld staat de tekst ‘Deze persoon is verantwoordelijk voor Jouw Veiligheid en Mijn Veiligheid’. Een heel creatief idee om bij de medewerkers bewustwording te creëren omtrent veiligheid op en rond de bouwplaats.

BAM Spiegel veiligheid

Joep Verhoeven (Veiligheidskundige BAM Bouw en Vastgoed Nederland) vertelt gedreven over veiligheid en deze Best Practice: “Veiligheid is belangrijk. Vraag het maar aan de mensen die om je geven. Je ouders, je partner, je kinderen, je vrienden, zelfs je hond wilt dat je ’s avonds veilig thuiskomt. Daarom is het van levensbelang dat we gesprekken over veiligheid blijven voeren. In het verleden gingen gesprekken over veiligheid met name over regels en voorschriften. We voeren nu gesprekken over het belang van veiligheid. Belangrijke vragen hierin zijn: Wat zijn jouw positieve en negatieve ervaringen rondom veiligheid? Waar maak je je zorgen om? Hoe kunnen we veiligheid verbeteren met werkbare oplossingen? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen elke dag weer veilig thuiskomt? Op initiatief van het projectteam is de spiegel bij de toegang van de bouwplaats geplaatst. Door iedere ochtend je spiegelbeeld met de bijbehorende tekst te zien, wordt men bewust gemaakt van het feit dat juist de eigen keuzes en gedragingen een grote invloed hebben op het veiligheidsniveau op en rond de bouwplaats. En niet alleen jouw eigen veiligheid, maar ook dat van de mensen om je heen!”

Het goede voorbeeld

Dat de medewerkers op het project aandacht hebben voor de veiligheid blijkt ook uit het Goede Voorbeeld op deze pijler: door middel van een sticker op de helm is duidelijk welke medewerkers BHV-er zijn. Ook op de pijler Milieu is een Goed Voorbeeld gekenmerkt: een gevelzijde is lange tijd open geweest. Het gevolg hiervan is dat de binnenruimte koud zou worden. BAM heeft deze gevel afgesloten met krimpfolie. Het folie werd om de opening gespannen en vervolgens verwarmd waardoor het zich strak trok. Hierdoor blijft de binnenzijde van het politiebureau veel gemakkelijker op aangename werktemperatuur.

Ook op kantoor

Niet alleen op en rond de bouwplaats is veiligheid belangrijk, maar ook op kantoor. Joep vertelt: “De BAM werkt vaak aan complexe opdrachten, waar we integrale oplossingen kunnen bieden. Dit houdt in dat we zowel de Elektrotechnische-, Werktuigbouwkundige- als Bouwkundige aannemer kunnen zijn voor een opdrachtgever. Personeel en onderaannemers van de BAM spelen dus figuurlijk de ‘Eredivisie’ op dit project. Als veiligheidskundige ervaar ik dit ook zo. Er wordt veel energie gestoken in veiligheid op en rond de bouw, maar ook op onze kantoren. Vanaf het moment dat iemand thuis vertrekt, tot het moment dat hij gezond weer naar huis kan. De spiegelsticker vind je dus ook terug op onze kantoren.”

 

Boost

“We beseffen ons dat een sticker of poster alleen niet voldoende is, maar het is wel onderdeel van een breder veiligheidsprogramma dat voornamelijk gericht is op gedrag en cultuur. Het is dan als aannemer fantastisch om te zien dat externe partijen zoals Bewuste Bouwers de ‘credits’ verlenen aan onze projectteams met dit soort initiatieven”, zegt Joep trots. Hij vertelt ook dat de gedragscode van Bewuste Bouwers is geadopteerd in de processen van BAM. “Door de audits van Bewuste Bouwers worden we onafhankelijk getoetst op onze normen. Vooral in tijden van krapte en drukte, zorgen de richtlijnen van Bewuste Bouwers voor een extra boost in onder andere omgevingsmanagement.”

Inspiratie

De werkzaamheden aan het verzamelpand zijn naar verwachting najaar 2019 afgerond. Daarna heeft de politie nog een aantal maanden nodig om het pand in te richten, waarna het definitief in gebruik wordt genomen. De Best Practice blijft, ook na de realisatie, een mooie inspiratie voor andere bouwprojecten!