Bewuste Bouwers, beste buren!

Delen = Vermenigvuldigen: Bewust Bouwen op het water

Kennis is waardevol als je kennis kunt delen. Dat geldt ook in de bouwsector. Regelmatig komen we mooie voorbeelden en verhalen tegen. Of het nu gaat om bijzondere projecten, slimme praktische toepassingen of Goede Voorbeelden. Je kunt ervan leren, je kunt er inspiratie van opdoen. Daarom publiceren we deze verhalen in de rubriek Delen = Vermenigvuldigen. Want samen kom je echt verder dan alleen. Samen poetsen we het imago van de bouwsector verder op. Deze keer in de spotlight: Floating Office Rotterdam.

Nederland waterland

We staan er niet dagelijks bij stil, maar iets meer dan een kwart van ons land ligt onder de zeespiegel. Vandaar dat Nederland en water nauw verbonden zijn met elkaar. Al vele decennia strijden de Hollanders tegen het gevreesde element. Zeer noodzakelijk overigens, anders zou de helft van ons land onder water komen te liggen. De meest bekende hoogstandjes in waterbeheersing zijn natuurlijk de Deltawerken en de Maeslantkering. Maar waarom vechten tegen water als het ook als bouwgrond kan dienen?

Uitdaging

Een Rotterdamse wethouder heeft al eens aangegeven dat bouwen op het water de toekomst heeft. De stad blijft groeien en de ruimte is beperkt. Waterwoningen en watervilla’s bestaan al enige tijd en zelfs de drijvende boerderij, Floating Farm, is niet meer weg te denken uit Rotterdam. En dan komt er ook nog eens in de Rijnhaven het Floating Office Rotterdam (FOR) met de ambitie voor het behalen van het BREEAM excellent predicaat.

Aanneemcombinatie FOR Building, een combinatie van Bouwbedrijf Valleibouw en Bouwbedrijf Osnabrugge, is verantwoordelijk voor de uitvoering. Een team van beide bedrijven gaat de uitdaging aan. Nog niet eerder bouwden zij ‘op het water’ en met een bouwtijd van slechts zeven maanden een uitdaging op zich. Daarnaast is het hun eerste Bewuste Bouwers-project. Architect Powerhouse Company heeft er alle vertrouwen in dat de Aanneemcombinatie hierin slaagt. “Bij dit bijzondere project, waarbij rekening is gehouden met alle duurzaamheidsfactoren met betrekking tot het bouwen van nu, willen we ook graag rekening houden met mens en omgeving. Een logische stap was daarom om dit project aan te melden bij Bewuste Bouwers. De meerwaarde van Bewuste Bouwers zit hem voor ons in het onderscheiden in de markt, op basis van kwaliteit in communicatie en zorg voor mens en omgeving,” geven Marco van den Essenburg, Hanno van Veldhuizen en Mijke Lammertsma (FOR Building) aan.

Wat is de moeilijkheid van bouwen op het water?

Mark van Ommen, auditor Bewuste Bouwers, Business Developer | Circular Economy Buildings & Infrastructure | CE&E | TNO en voorheen eigenaar van Floatbase – Adviesbureau voor bouwen op water, geeft antwoord op deze vraag. “Waterpassen op een drijvend object is niet mogelijk, haaksheid en diagonaal meten is belangrijk. De (veelal) betonnen ‘fundering’ moet waterdichtheid garanderen. Veel gewicht moet onderin zitten en naarmate je hoger (op-)bouwt dien je lichter te bouwen in verband met de stabiliteit. Ook de balans (scheef-ligging) dien je eenvoudig te kunnen corrigeren; in het ontwerp moet daar al rekening mee worden gehouden.”

Minimale voetafdruk

Floating Office Rotterdam bestaat voor het grootste deel uit hout, demontabel en geschikt voor hergebruik. Het kantoor wordt zelfvoorzienend en volledig energieneutraal. Onder andere door zonnepanelen op het schuine dak, goede isolatie, veel daglicht, drijvende bakken die als warmtewisselaar fungeren en voor koeling zorgen.

Niet verwonderlijk dat Global Commission on Adaptation (GCA) hier haar intrek neemt. Deze organisatie ontwikkelt en deelt kennis over klimaatverandering en duurzaamheid. Het is de bedoeling dat dit drijvende kantoor voor een periode van vijf tot tien jaar in de Rijnhaven blijft liggen.

Naast het kantoorgedeelte krijgt het gebouw een restaurant met een groot buitenterras en zelfs een drijvend zwembad. Het gebouw presenteert de wereldwijde missie op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie en circulariteit.

Illustratie: Powerhouse Company Impressie Floating Office Rotterdam © Atchain

Hoe ziet Mark de toekomst voor drijvende woningen en kantoren?

Water als bouwgrond. In ons waterrijke Nederland kunnen we nog wel wat drijvende objecten plaatsen. De onbekendheid met drijvend bouwen en de huidige regelgeving staat dit nog wel eens in de weg. Ik denk dat het in Nederland een niche zal blijven. In andere delen van de wereld waar bouwgrond schaars is en/of waar water voor overlast kan zorgen, liggen er goede kansen om waterberging en drijvend wonen en/of werken te combineren. Wonen en werken op het water is en blijft speciaal!

Illustratie: Powerhouse Company Impressie Floating Office Rotterdam © Plomp

Een duidelijk verschil

Bouwen op het water verschilt in alle opzichten van wonen en/of werken op het land. De rimpeling op het water, de reflectie van het zonlicht op het plafond, het gevoel dichter bij de natuur te zijn en het prettige vakantiegevoel. Dat maakt drijven mooi en dit Bewuste Bouwers-project bijzonder.

Meer inspiratie op doen uit deze rubriek? Lees meer: