Bewuste Bouwers, beste buren!

De Nijs zet stip op de horizon met hypermoderne toiletunit en behaalt Best Practice

Dit jaar vieren zij hun honderdjarig bestaan. Met vlaggen in de masten en banners op de bouwhekken geeft Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V. op alle projecten aan de omgeving kennis van dit heugelijke feit.
Ze hadden de viering heel anders voorgesteld, maar helaas gooit ook hier corona roet in het eten. Toch is De Nijs niet uit het veld geslagen. Helemaal niet zelfs. De bouw van de projecten gaat gestaag door. Zo ook op het Cruquiuseiland in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam-Oost aan de Cruquiusweg, waar onlangs onze coördineerd auditor, Marco Waarts, een auditbezoek bracht aan project Cruquius 1.3.

De Nijs voorziet in ieders behoefte

“Tijdens de rondgang op het project viel mijn oog op een rood stuk touw, dat als corona-maatregel bevestigd was aan de deurkruk. Hiermee wordt de deur van de toiletunit open gehouden. De fraai beklede binnenzijde -een bosrijke omgeving- wekte mijn nieuwgierigheid en belangstelling”, vertelt Marco Waarts.

De toiletunit is voorzien van de ‘normale’ zitpotten, waterloze urinoirs, waterbesparende kranen met sensoren, elektrische handdrogers (Dyson) en -inspelend op de behoefte van meestal Zuid-Europese medewerkers- een hurk-wc. “De nieuwe standaard, waarin De Nijs bedrijfsbreed investeert”, aldus Ronald Verheijden (Hoofduitvoerder). Een chique bedoening waarmee voorzien wordt in ieders behoefte, is beoordeeld als Best Practice.

Deze nieuwe standaard is voortgekomen uit een medewerkers-enquête, waar verschillende aandachtspunten uit naar voren kwamen. De toiletunits worden op alle grote bouwprojecten van de Nijs geplaatst.

Ook twee Goede Voorbeelden

Naast deze Best Practice zijn tijdens de audit ook twee Goede Voorbeelden gesignaleerd, die zeker ter inspiratie kunnen dienen voor anderen. De Nijs en de bouwplaats verantwoordelijken hebben veel aandacht voor veiligheid, gezondheid en welzijn van de bouwplaats medewerkers. Zo is bijvoorbeeld de hijscontainer voorzien van een uitschuifbare ladenbak, waarin de zware hijskettingen liggen opgeslagen die eenvoudig en zonder tilwerk direct door de kraan kunnen worden aangepikt. Een zeer werkbare variant op de door ons eerdere beloonde Best Practice (lier in hijscontainer) bij een collega-bouwer. 

Ook het milieu krijgt de nodige aandacht van de bouwplaats verantwoordelijken. Restbeton wordt opgevangen in puinzakken, zodat het water er uit kan lopen en het beton kan uitharden. Deze manier van opvangen voorkomt, dat het restbeton ergens op de bouwplaats wordt gestort en het in de afbouwfase moet worden verwijderd en alsnog worden afgevoerd. Tevens wordt restbeton opgevangen in mallen, waarmee betonblokken worden gemaakt, die weer een nieuwe functie krijgen.

Het project

Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V. realiseert momenteel in opdracht van Amvest als vervolg op Cruquius 1.1 en 1.2 project Cruquius 1.3. Bij dit project worden in totaal vier imposante L-vormige gebouwen met 169 woningen aan het water -Entrepothaven- gebouwd.

In drie van deze gebouwen komen koopwoningen en in het vierde gebouw vrije sector huurwoningen. Op de begane grond is, naast de stadswoningen, plek voor bedrijfsruimten voor creatieve bedrijven. Op de verdiepingen daarboven komen twee-, drie- en vierkamerappartementen. Op de bovenste verdieping komen twee-laagse penthouses. 

Op de naastgelegen bouwlocatie bouwen zij gelijktijdig aan Cruquius 1.4. Vanzelfsprekend is dit project ook aangemeld bij Bewuste Bouwers.