Bewuste Bouwers, beste buren!

Column: Praten loont

Door: Anneke Witte

‘Ja, ik zie je, zie je mij ook? En hoor je mij?’ Geluiden op de achtergrond, spelende kinderen, blaffende honden, timmer- en werkrumoer… Zo ziet onze nieuwe werkplek er momenteel uit. Digitaal stappen we, uit noodzaak geboren, massaal onze nieuw aangemeten werkomgeving binnen. En dat gaat snel. Vergaderen lijkt nu efficiënter en als ik eerlijk ben: de koffie smaakt beter. Het is even wennen, maar na de vierde week krijgen we het ritme te pakken.

Ondertussen worden we ook geconfronteerd met wel of niet bewust bouwen tijdens de coronacrisis. Dan lijkt er ineens van alles aan de hand. En dát zien wij bij ons binnenkomen. Projecten die zijn aangemeld bij Bewuste Bouwers staan namelijk geregistreerd op www.verbeterdebouw.nl en in de VerbeterDeBouw app. Omwonenden kunnen via deze tools meldingen doen naar het project, bijvoorbeeld van zaken waar zij last van hebben of die ze juist heel goed vinden gaan.

Wat wij natuurlijk van voorgaande jaren en metingen wel wisten, is dat geluidsoverlast met stip op 1 staat als hinder voor de omgeving. Daar kregen wij jaarlijks ca. 600 meldingen van binnen (op gemiddeld 400 projecten). Maar toen de scholen door de crisis gesloten werden, is het écht los gegaan.

De hele column die Anneke Witte schreef voor De Aannemer kun je lezen op: www.aannemervak.nl/bouwplaats/praten-loont/ 

Lees ook de andere columns: