Bewuste Bouwers, beste buren!

Column: Hoe goed ken jij de samenwerkingsladder?

Column Anneke Witte voor De Aannemer

De samenwerkingsladder: sommigen hebben er wel eens van gehoord, anderen kennen deze heel goed, maar de meeste mensen weten niet waar deze ladder voor bedoeld is. Dat maakt dat samenwerken vaak wordt gezien als een vanzelfsprekendheid, of onwil wanneer het niet zo goed lukt. Maar wat heb je aan een ladder als je deze niet of nauwelijks gebruikt? In onze sector is het cruciaal deze te kennen, te omarmen en tot het besef te komen dat er geen trede kan worden overgeslagen om tot een goede samenwerking te komen.

Samen betere resultaten bereiken, dat is het doel dat iedereen voor ogen heeft. Een betere kwaliteit, minder incidenten, een fijne leefomgeving, mooie projectresultaten, een goed functionerend wegennet, voldoende woningen….

Hoe doen we dat in de praktijk?

Samenwerken gaat ervan uit dat er een ‘samen’ is. En zelfs in een huwelijk ligt er een soort van contract onder de samenwerking. Uit de praktijk blijkt ook hier dat deze samenwerking vaak mislukt, met alle, vaak ellendige gevolgen van dien. Het is belangrijk om na te gaan of je samen in je project dezelfde doelen voor ogen hebt. Zowel de opdrachtgever, de ontwerper, de bouwer, de onderaannemer en vooral ook de gebruiker.

Anneke Witte schreef een column voor De Aannemer. De hele column lees je hier.

Lees ook de andere columns: