Bewuste Bouwers, beste buren!

Blog: Hoe ‘bewust’ preventief zijn Bewuste Bouwers?

Foto Ton de Rooij van Rootonde

Geschreven door: Ton de Rooij (Rootonde / Veghel)

“Voorkomen is beter dan genezen jongen”, zei mijn vader vroeger altijd, als ik bezig was iets op te lossen dat fout was gegaan. Ik kom uit een bouwfamilie; mijn vader was timmerman. Hij had daar wel een punt, maar ik wilde dan weten ‘wat het leiden kon’. Ik ben er niet direct voorzichtiger op geworden, maar heb zijn wijze les wel meegenomen om de (faal)kosten te voorkomen.

Vooraf goed bedenken, zorgt voor minder problemen in de uitvoering. “Ja natuurlijk”, hoor ik iedereen al denken. Toch zie ik het bijvoorbeeld in het persoonlijke vlak regelmatig ‘fout’ gaan. In 2013 ben ik, na 28 jaar binnen bouwbedrijven, als zelfstandige verder gegaan om me te specialiseren in het ondersteunen van professionals, voor wie het invullen van hun rol niet lekker loopt.  

Niet lullen, maar poetsen?

Gevolg van zo’n situatie is vaak veel stress, ongenoegen, falen, miscommunicatie en onbegrip. Kortom (te veel) stress en een burn-out liggen op loer. Wij zijn in de bouw natuurlijk van het ‘niet lullen maar poetsen’. Toch? Niet zeuren en doorgaan; zo ben ik ook groot geworden. Maar de tijden zijn veranderd. We leven in een snelle en curatieve wereld. Soms lijkt het oplossen de standaard voor iets wat ook voorkomen had kunnen worden. In het menselijke vlak is dat heel averechts.

Kijk eens naar de verzuimcijfers: ruim 9 miljard euro* gaat in NL jaarlijks ‘verloren’ aan directe verzuimkosten. Daarvan is maar liefst 3,1 miljard** ten gevolge van stress en burn-outs!

Stel: voortaan besteden we 3% daarvan aan preventiebudget, dan komt er bijna 100 miljoen euro beschikbaar! Ik durf wel te beweren dat die 3% het 3-voudige oplevert, oftewel 10% verzuimbeperking. Ik verwacht zelfs, dat het resultaat echt veel hoger zal zijn. En dan vergeten we voor het gemak alle bijkomende kosten die niet in het directe verzuim zijn meegenomen: vervangingskosten, fout- en overdrachtskosten, miscommunicaties, tijdsproblemen, etc.

Zorg voor elkaar

En waar besteed je dat preventiebudget dan aan? Aan gerichte passende preventieve persoonlijke begeleiding via coaching/training/mentoring in het mentale, persoonlijke en intermenselijke vlak. Praktisch, nuchter, gericht en onderbouwd. Door vakmanschap van mensen die het vakgebied kennen, die weten wat er kan spelen in de projecten en de bedrijven.

Wist je trouwens dat 80% van de mensen die een burn-out krijgen, die zelf niet aan zien komen? Maak mooie projecten samen en zorg ook voor elkaar. Preventief.

*. TNO, januari 2019
**.  OVAL, week van de werkstress november 2020

Over de auteur: Ton de Rooij is vanuit zijn bedrijf Rootonde actief in coaching training en mentoring. Hij is als coach NOBCO-EIA-practitioner gecertificeerd. Zijn erg uitgebreide toolbox met technieken en methodieken in combinatie met zijn rust, ervaring, doorpakken, Brabantse gemoedelijkheid en zijn levensvisie maken hem tot een bijzondere sparringpartner in de bouwsector.