Bewuste Bouwers, beste buren!

Blog: Hein en Guus; een nieuwe taal in de bouw!

Jan Kuijpers bij Guus & Hein bord

Geschreven door: Jan Kuijpers (directeur eigenaar van Kuijpers Bouw Heteren)

Via deze blog wil ik u kennis laten maken met een nieuw programma dat wij in onze organisatie hebben omarmd. Dat programma heet hein® en focust zich op de broodnodige gedragsverandering qua veiligheid op onze bouwplaatsen. Ik hoor u al denken …. daar hebben wij al iets voor, weer iets nieuws of …. dat lukt toch niet. Begrijpelijk, want hoeveel initiatieven zijn al niet ingezet en helaas jammerlijk mislukt? Ook binnen mijn eigen organisatie.

Een spiegel voorhouden

In september vorig jaar bezocht ik, enigszins sceptisch, een bijeenkomst van Bouwend Nederland waarin het programma hein® werd gepresenteerd. En …. ik was meteen geraakt. Dit programma uit zich namelijk door middel van een nieuw taalgebruik van de namen Hein en Guus en via humoristische en aansprekende cartoons met deze figuren Hein en Guus. Hein weet precies hoe te handelen. Guus verzint daarbij de welbekende excuses van: geen tijd, ik doe het wel even snel, het gaat vast goed zo; u kent het wel!

Juist door de inzet van deze cartoonvorm kun je elkaar op een andere manier aanspreken op onveilig of verkeerd gedrag. Niet directief, maar je houdt elkaar een spiegel voor. Ben je nu een Hein of ben je nu een Guus?

‘Hein en Guus zijn onze nieuwe collega’s!’

Ons gehele team maakte inmiddels kennis met Hein en Guus. Ons nieuwbouwproject van een Volvo dealerbedrijf in Nijmegen is tot pilotproject benoemd. Onze bouwplaatsmanager Joris van dit project zei het meteen treffend “Hein en Guus zijn onze nieuwe collega’s!”.

Samen met Anneke Witte van Bewuste Bouwers en Reina Uittenbogaard van Bouwend Nederland heb ik inmiddels uitgebreid gesproken met de bedenker van hein®: Jules Heineman. Want ik zie dit echt als een best practice waar onze mede Bewuste Bouwers vast ook warm voor zullen lopen. Anneke sloeg meteen de spijker op z’n kop door het als tool voor de pijler Vakmensen aan te merken.

Binnen Kuijpers Bouw Heteren wordt ‘Heinen en Guusen’ een nieuwe taal. Wat mij betreft dé taal van de hedendaagse vakman.

Als ik u enthousiast heb gemaakt verwijs ik u graag naar de speciale website www.veiligmethein.nl. Maar natuurlijk kunnen we ook even bellen (telefoonnummer: 026 – 47 90 450). Stel het, als een Guus, niet uit onder het mom van “dat heeft toch geen zin” want dat is juist dus een echte Guus!

Blog Jan Kuijpers_Met rode helm

Over de auteur:
Mijn naam is Jan Kuijpers, vierde generatie directeur eigenaar van ons bouwbedrijf
én sinds vorig jaar lid van de Raad van Advies van Bewuste Bouwers. Mogelijk kwam u mij al eens tegen in de communicatie vanuit Bewuste Bouwers, want wij zijn sinds 2012 een gepassioneerde bedrijfsdeelnemer.