Bewuste Bouwers, beste buren!

Best Practice Publieksprijs 2020

** Je kunt niet meer stemmen. De reactietermijn is verstreken. Binnenkort maken wij de winnaar bekend! Aan allen die gestemd hebben: heel erg bedankt! **

Wat vind jij de meest inspirerende Best Practice van 2020? Laat het ons weten! 

Afgelopen jaar zijn maar liefst 21 Best Practices gekenmerkt, verdeeld over 16 projecten en verdeeld over de vijf pijlers van de gedragscode. Een Best Practice is altijd vernieuwend en hoeft niet groots of duur te zijn. Het gaat om slimme oplossingen voor praktische uitdagingen. Een Best Practice is in ieder geval altijd inspirerend! Welke spreekt jou het meeste aan? 

Je kunt jouw stem uitbrengen tot en met 15 januari 2020. Na 18 januari wordt de winnaar van de Best Practice Publieksprijs bekend gemaakt! De winnaar krijgt een eervolle vermelding middels een certificaat dat wordt uitgereikt. Na de 18de worden ook de drie Best Presterende Bouwprojecten van 2020 bekend gemaakt; deze top 3 wordt gebaseerd op de auditscores. 

Project: HOV in 't Gooi

Scheurwijdtemeters geplaatst

De effecten van hinder worden gemonitord en gemeten. Zo zijn scheurwijdtemeters geplaatst bij omwonenden van het project. De bouwwerkzaamheden vinden hier bijna in de voortuinen plaats; er wordt echt heel dicht bij de woningen gebouwd. Bewoners kunnen met de scheurwijdtemeter zelf monitoren of er scheuren ontstaan en/of wijder worden. Die schade wordt dan later door experts vastgesteld en verholpen.

BAM Infra Projecten
Project: Windpark Zeewolde

Zelfontwikkelde machine voor aanleg fundering toegangsweg

De Parkway-7 is een op dit project door Windcombinatie Dura Vermeer - GMB (WDG) zelfontwikkelde machine, voor de aanleg van de fundering van de toegangswegen. De Parkway-7 is een verrijdbare stortbak voor granulaat die in één arbeidsgang ook het grondscheidingsdoek en het wapeningsgrid uitrolt. De Parkway-7 wordt door het ontgraven cunet getrokken. Na het profileren van het granulaat wordt handmatig het doek naar binnen terug geklapt en met schroeven vastgezet, waarna het geheel wordt geasfalteerd. Door deze manier van werken heeft WDG zoveel mogelijk weten te voorkomen dat er puin op de akkers kwam en de boeren in het gebied hun land schoonhielden.

Windcombinatie Dura Vermeer-GMB
Project: 32+43 won Breezicht Zwolle

Registreren van vrachtwagens & meten van CO2

Op de bouwplaats is een proef gestart voor het registreren van vrachtwagens op de bouwplaats en het meten van CO2 met als doel om het aantal vrachtbewegingen te beperken en daarmee de CO2-uitstoot te verminderen.

Dura Vermeer Bouw Hengelo B.V.
Project: Inbouwpakket Nieuw Universiteitsgebouw VU Amsterdam

Verhoogde vloer

Een verhoogde vloer maakt het makkelijker om aan de plafondinstallaties te werken.

Visser & Smit Bouw B.V.
Project: Wijkaanpak Vogelbuurt Lansingerland

Parkeersysteem voor bewoners

Om het parkeren goed te reguleren zijn extra tijdelijke parkeerstroken ingericht. Met een geavanceerd systeem, de app Parkeagle en sensoren op de parkeerplaatsen, kunnen de bewoners bij het inrijden van de wijk direct zien waar nog een vrije plek is. Zo hoeven zij niet de halve wijk door te rijden, wat mede door de opbrekingen lastig kan zijn.

Kroeze Infra B.V.
Project: HAUT

Nood- en calamiteitenplan, inclusief ontruimingsoefening

Op de bouwplaats is een nood- en calamiteitenplan aanwezig. Een ontruimingsoefening staat gepland.

J.P. van Eesteren
Project: Rotterdamsebaan

InstaWalks

Door middel van InstaWalks is de omgeving op een originele manier betrokken bij dit project. Deelnemers zijn uitgenodigd op het project, maakten foto’s en deelden deze als tegenprestatie op social media.

Combinatie Rotterdamsebaan
Project: Nieuwbouw kantoor en werkplaats ReintenInfra

Inzet ecoloog als ontwikkelingsdoel (SDG) UN

Reinten Infra heeft een eigen ecoloog in dienst om voor alle projecten te adviseren hoe de omgeving te beschermen, te herstellen en in duurzaam gebruik van ecosystemen en duurzaam beheer van bossen. Dit sluit aan bij een van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen benoemd door de United Nations (de Sustainable Development Goals (SDG's). Reinten Infra heeft voor dit project 6 van deze 17 doelen geselecteerd.

Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek B.V.
Project: Nieuwbouw 15 appartementen aan de Amsteldijk 58 te Amsterdam

Veiligheidsquiz

Er bestaat binnen Kondor Wessels Amsterdam B.V. een veiligheidsquiz. Iedere maandag bij het opstarten van de computer komt een nieuwe vraag tevoorschijn. Aan het einde van het jaar wordt gekeken naar wie het snelste en de beste antwoorden heeft gegeven. De winnaar ontvangt een cadeaubon.

Kondor Wessels Amsterdam B.V.
Project: 32+43 won Breezicht Zwolle

Filmpje voor bouwverkeer

Voor de inrichting van de bouwplaats is een filmpje gemaakt over aanpassingen t.b.v. de vrachtwagens (achteruit insteken, bochten, plaatsen stelconplaten, enz.) en om chauffeurs zichtbaar te maken, hoe ze bouwplaats op moeten rijden.

Dura Vermeer Bouw Hengelo B.V.
Project: Cruquius 1.3 (en 1.4)

Moderne toiletunit

Een mooi voorbeeld van rekening houdend met verschillende doelgroepen is de nieuwe toiletunit, waarin Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen B.V. bedrijfsbreed investeert. Deze aan de binnenzijde fraai beklede unit is voorzien van de ‘normale’ zitpot, waterloze urinoirs, waterbesparende kranen met sensoren, elektrische handdrogers (Dyson) en -inspelend op de behoefte van meestal Zuid-Europese medewerkers- een hurk-wc.

Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen B.V.
Project: Zeeheldenbuurt

Auto's projectverantwoordelijken op waterstof

Bedrijfsbrede investering: De auto’s (10 stuks) van projectverantwoordelijken rijden op waterstof.

Jos Scholman Infra B.V.
Project: Parklaan Ede

Omgevingsmanager geeft interview voor omgeving via webcast

Omgevingsmanager heeft via een webcast (online presentatie) een interview gegeven om informatie over het project te verstrekken. Dit in plaats van de reguliere informatieavond. Gemeente Ede heeft de webcast georganiseerd waarbij Parklaan Ede als project konden aanhaken om de bewoners te informeren over de werkzaamheden/fasering/planning van het project. De webcast werd opgenomen en was live te bekijken via YouTube en werd direct uitgezonden op TV Ede.

BAM Infraconsult B.V.
Project: Zeeheldenbuurt

Tractor op waterstof

Jos Scholman Infra B.V. heeft een tractor op waterstof aangeschaft. Hiermee heeft Jos Scholman Infra B.V. een wereldprimeur: de eerste bi-fuel-waterstoftractor ter wereld, draaiend op een mengsel van waterstof en diesel.

Jos Scholman Infra B.V.
Project: Maarssen Merenpark fase 2

Hoogwerker voor contactmoment met bewoners verzorgingshuis in coronatijd

Tijdens de eerste lockdown naar aanleiding van corona werden de banden tussen bewoners van het verzorgingshuis en bouwers nog intensiever. Dusdanig dat het maar een kleine stap was een ludieke actie met een hoogwerker van de bouw te organiseren. De uitvoerder stelde iedere middag zijn hoogwerker aan de zorg beschikbaar om een contactmoment te realiseren met naaste familie en vrienden aan het raam bewoners.

Bébouw Midreth B.V.
Project: Onderdoorgang Van Hertumweg Goes

Eigen medewerkers opgeleid tot verkeersregelaar

Bij het in- en uitrijden van werkverkeer en bij leveringen worden, indien noodzakelijk, verkeersregelaars ingezet. Om direct in te kunnen springen zijn eigen medewerkers opgeleid tot verkeersregelaar.

Gebroeders De Koning B.V.
Project: Nieuwbouw kantoor en werkplaats ReintenInfra

Studenten werken aan nationale prijsvraag m.b.t. circulariteit

Op de bouwplaats zijn wekelijks 18 studenten van het ROC aanwezig (dit is in verband met corona tijdelijk gestaakt). Deze studenten werken aan een nationale prijsvraag op het gebied van circulariteit. Dit project is basis voor de inzending.

Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek B.V.
Project: 538 Basisweg

Aangenaam werkklimaat

Op het dak is een container geplaatst om bouwplaats medewerkers een plek uit de wind te bieden. Daarnaast zijn binnen in het pand verschillende maatregelen genomen om een aangenamer werkklimaat te creëren; alles is winddicht en deuren sluiten automatisch.

G & S Bouw B.V
Project: HAUT

Milieumaatregelen gedeeld via steigerdoek

Genomen milieumaatregelen zijn goed zichtbaar gedeeld met de omgeving: De hoeveelheid CO2 die in het houten gebouw zit opgeslagen, wordt gedeeld via een steigerdoek. Dit doek groeit mee met het gebouw. Een goede manier om aan omwonenden te laten zien, hoe het gebouw een bijdrage levert aan minder milieubelasting.

J.P. van Eesteren
Project: De Entree

Geluid- en trillingsarme fundatie door bevriezing

De fundatie is geluid- en trillingsarm gerealiseerd. In een eerdere fase is de grond bevroren om met minder overlast en veiliger te kunnen werken.

Max Bögl Nederland B.V.
Project: HAUT

Thuiswerken in nabijgelegen hotel

Omwonenden is de mogelijkheid geboden om tijdens de werkzaamheden aan de damwand overdag te gaan thuiswerken in het nabijgelegen QO-hotel. Ook konden omwonenden kiezen voor een dagvergoeding om elders te gaan werken.

J.P. van Eesteren