Bewuste Bouwers, beste buren!

Aandacht voor de mensen die het doen

Artist impression Hourglass Kenniskwartier

Bron artist impression: Dam & Partners

Best Practice Hourglass Kenniskwartier

In het hart van de Amsterdamse Zuidas, aan de Parnassusweg, verrijst nieuwbouwontwikkeling Hourglass Kenniskwartier. Het project, dat het BREEAM-label Excellent krijgt, omvat circa 42.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak. Hourglass is een zandlopervormig gebouw van tachtig meter hoog, waarin een mix van kantoren, long stay hotelappartementen en commerciële functies komen. De lichte en ruime entreehal verwelkomt zowel bezoekers van Loyens & Loeff, als de gasten van de 115 luxe suites voor mensen die langduriger op de Zuidas verblijven. Er bevindt zich ook een eersteklas restaurant. De lichte natuurstenen gevel en het warme materiaalgebruik geven Hourglass een klassieke en internationale uitstraling. Hourglass wordt in opdracht van Maarsen Groep en Zadelhoff door Hurks bouw & vastgoedontwikkeling gebouwd. Het gebouw is gekocht door Bouwinvest voor het Nederlandse kantoor- en het hotelfonds.

Linda van de Sande voerde voor Bewuste Bouwers een audit uit op dit project. Met op bijna iedere pijler een cijfer 8 laat Hurks bouw & vastgoedontwikkeling zien dat ze boven de norm scoren en op goede wijze invulling geven aan de gedragscode van Bewuste Bouwers. Met een Best Practice erbij behaalde dit project een gemiddelde van een 8,9 en dus was het een mooi moment om Alexander Platje (projectcoördinator Hurks bouw & vastgoedontwikkeling) aan het woord te laten over dit project en Bewuste Bouwers.

Inspirerend en motiverend

Alexander is trots om aan dit project te werken: “Een bijdrage leveren aan de toekomstige Zuidas en omliggende Zuidasdok, met al die werkzaamheden rond het spoor, het station en de snelweg, is heel inspirerend en motiverend. Het is ook een project om veel over te vertellen en later tegen eventuele kleinkinderen te zeggen ‘Hier heb ik aan gewerkt!’. Vanzelfsprekend horen hier professionele bouwkeet- en bouwplaatsvoorzieningen bij.”

Bidden op de bouwplaats

Dat ze bij Hurks bouw & vastgoedontwikkeling aandacht hebben voor voorzieningen, blijkt ook uit het auditrapport. De medewerkers van het project staan hoog in het vaandel. Naast de ‘gewone’ voorzieningen als schaftruimte, kleedruimte, toiletten en kluisjes wordt tijdens de zomerperiode voor voldoende water, ijs en zonnebrandcrème gezorgd. Van de verkoop van legoblokken wordt regelmatig een versnapering gehaald. (De legoblokken zijn speciale mallen waar restbeton in wordt gestort, zie foto: mallen en blokken.) Bij overwerk worden warme maaltijden, waarbij halal mogelijk is, besteld.

Daarnaast – en dat is bij Bewuste Bouwers nog niet eerder gezien – is in de directiekeet een gebedsruimte. Tevens kregen Islamitische medewerkers een vrije dag voor het Suikerfeest. Deze maatregelen, waarbij op een positieve manier aandacht is voor de Islamitische medewerkers, zijn een Best Practice en dienen ter inspiratie voor anderen. Alexander licht toe: “Onze uitvoering constateerde op een gegeven moment dat een aantal medewerkers van het bekistings- en vlechtbedrijf dat voor ons werkt periodiek in de werkkast van de schaftruimte ging bidden. Of ze zochten een andere plek op de bouwplaats op. Wij vinden het belangrijk om dit goed te faciliteren en daarom hebben we in overleg met de medewerkers de opslagruimte in het kantoorgedeelte van onze bouwkeet vrijgemaakt voor dit doel.”

Gebedsruimte Hourglass Kenniskwartier

Stok achter de deur

Het auditrapport kwam voor het projectteam in een drukke periode, maar dat gaf juist een extra boost. “We zijn erg trots op de behaalde 8,9! En dat in de meest hectische bouwperiode, met zowel ruwbouwactiviteiten als afbouwwerkzaamheden op de verschillende lagen. We beseffen daarbij direct dat we steeds ons best moeten blijven doen om dit cijfer ook de rest van het jaar waar te kunnen maken”, vertelt Alexander. “Bewuste Bouwers is voor ons uitvoeringsteam een goede stok achter de deur om de bouwplaats steeds op orde te blijven houden. Daarnaast is de beoordeling voor ons ook van belang voor het behalen van de BREEAM-credits behorend bij aspect MAN2.”

Actuele foto Hourglass Kenniskwartier juni 2019