Bewuste Bouwers, beste buren!

Vakmensen werken op verhoogde vloer; Best Practice bij Nieuw Universiteitsgebouw VU Amsterdam

Het nieuwe Universiteitsgebouw van de Vrije Universiteit (VU) op de Zuidas in Amsterdam is een multifunctioneel gebouw, waar onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven samenkomen. Het pand, met aan de campuskant zeven verdiepingen en aan de De Boelelaan twaalf, biedt fantastische studeer- en werkplekken, horecagelegenheden en winkels. De collegezalen kunnen ook worden gebruikt als theater- en filmzalen. Het gebouw is casco opgeleverd in 2018. Momenteel realiseert Visser & Smit Bouw het inbouwpakket, oftewel het binnenwerk zoals de binnenwanden, vloerafwerkingen, het plaatsen van pantry’s en balies e.d. Auditor Linda van de Sande bezocht het project ‘Inbouwpakket Nieuw Universiteitsgebouw VU Amsterdam’ voor een audit en constateerde dat het project ‘boven de norm’ presteert, ondersteund door een Best Practice!

Anders werken leidt tot tevredenheid

De Zuidas is een dynamisch gebied, maar zeker niet alleen de plek maakt dit een bijzonder project om aan te werken. Senior werkvoorbereider Theo van Hulst: “Op dit project werken we anders dan anders. Waar we over het algemeen werken volgens bestek en tekeningen, werken we hier vanuit de klantvraag. Dat wil zeggen: de klant komt bij ons met zijn plannen en daar geven wij invulling aan, binnen de kaders. Samen met de VU zijn we gesprekken met partijen aangegaan, we vragen offertes aan en maken prijsspiegels, zodat we de juiste partij voor het betreffende werk kunnen selecteren. Met die partij gaan we dan de diepte in om de werkzaamheden voor te bereiden en uit te voeren. Ik vind dit een hele mooie manier van samenwerken met een tevreden klant.”

Makkelijker werken op verhoging

Het projectteam heeft het op alle pijlers van de gedragscode goed voor elkaar, maar de pijler Vakmensen valt extra op. Een verhoogde vloer maakt het de medewerkers namelijk makkelijker om in de zalen aan de plafondinstallaties te werken. Deze slimme manier van veilig en efficiënt werken, beoordelen wij als een Best Practice. “Ook deze verhoogde vloer is een voorbeeld van anders werken”, vertelt Theo. “Onder de steiger zijn tribunes getimmerd. Om nu niet ieder voor zich een steiger te laten realiseren, hebben we de partijen die aan het plafond moeten werken bij elkaar gebracht en gezamenlijk deze oplossing bedacht. Groot voordeel van deze constructie, is dat dat de zaal op steigerniveau bereikbaar is via een toegangsdeur. Dit scheelt dus veel klimmen. Geen trap op en af, maar met de lift naar de verdieping en gelijkvloers de steiger op. De twee partijen met de meeste werkzaamheden hebben we ook gezamenlijk de planning en de doorlooptijd laten afstemmen. We zijn trots dat we gezamenlijk deze waardering van een Best Practice hebben gekregen.”

De bouwplaats houdt niet op bij het hek

Het is duidelijk dat de bouwplaats-medewerkers hoog in het vaandel staan bij uitvoerder Lucas van der Snel en zijn team. De meerwaarde van Bewuste Bouwers zit voor hem dan ook in het volgende: “Een Bewuste Bouwer zijn betekent dat de wereld niet ophoudt bij het bouwhek en dat hier ook afspraken gelden om naar ieders tevredenheid te werken. Veiligheid op en rond de bouwplaats is belangrijk. We willen natuurlijk dat iedereen ’s middags net zo gezond het terrein weer verlaat als dat ze ’s morgens de bouwplaats zijn opgekomen. Daarnaast staan we als Bewuste Bouwer ook beter in verbinding met onze omgeving.”

Een project met een uitvoer zoals we ze graag zien bij Bewuste Bouwers.

Meer informatie over dit project vind je op de website van Visser & Smit Bouw