Bewuste Bouwers, beste buren!

’t Bewuste Gevlochtsel; de award staat als een huis

Bewuste Bouwers Zuidas Award, Bert den Ouden

Tijdens de Dag van de Bouw, op 2 juni 2018, werd voor de tweede keer de Bewuste Bouwers Zuidas Award uitgereikt. De gelukkige ‘beste buur’ van de Zuidas, Valley Amsterdam, mocht de prijs in ontvangst nemen uit handen van Stichting Bewuste Bouwers en Burau Zuidas. Kunstenaar A.E. (Bert) den Ouden was ook voor deze editie gevraagd een mooi en krachtig ontwerp te maken, wederom een die staat als een huis. Zie hier ook de award van 2017

Certificaat van echtheid, proloog van de kunstenaar


Bewuste Bouwers Zuidas Award, Bert den Ouden

 Bewust bouwen, daar draait het om bij de 21 genomineerde bouwprojecten voor de Bewuste Bouwers Zuidas Award. En Gevlochtsel, dat is de naam van het werk.

De basis van ’t Bewuste Gevlochtsel is een reststuk van een steigerplank dat rust op 8 elektrolytisch verzonken hout-constructie-schroeven. Deze 8 schroeven vormen via het fundament ook de verbinding naar een gevlochten kooiconstructie in de vorm van een huis.

De steigerplank is opgedeeld in twee stukken die zwevend zijn opgehangen en bij elkaar worden gehouden door twee draadeinden, de twee stukken hout dienen als fundament.

Onder het motto ‘afval bestaat niet’ zijn de bouwmaterialen en hulpmiddelen bewust ‘verbouwd’ en ‘samengesmolten’ tot een technisch werkende knutsel. De uitdaging hierbij was om met de diversiteit aan beschikbare materialen van niets iets waardevols te creëren.

De inrichting van het huis is een bonte toestand van zwevend en gevlochten zwerfaval gevonden op de Zuidas in Amsterdam. Van bakstenen, betonvlechtsel, constructiebouten en demprubber tot steigerplanken. Men kan dwars door het transparante object kijken om het in zijn geheel te kunnen aanschouwen. Op elk onderdeel kan van buiten af worden ingezoomd. Dit is metaforisch hoe een bouwproject zou moeten zijn. Open en transparant, maar dan wel zo dat je het op een veilige afstand kunt aanschouwen.

Bewuste Bouwers Zuidas Award - 2018 - Bert den Ouden - Valley Amsterdam

Uit chaos ontstaat orde en het is de kunst van een hoofduitvoerder en zijn team om tijdens de uitvoering van het project de chaos geordend te laten lijken, waarbij de omgeving zo min mogelijk hinder ervaart. Zo kunnen buurtbewoners en passanten met plezier het bouwproces ervaren en zien zij dat vanuit niets iets moois ontstaat. De bouw maakt het, tenslotte.

Het is niet toevallig dat de Bewuste Bouwers Zuidas Award jaarlijks op de Dag van de Bouw wordt uitgereikt door stichting Bewuste Bouwers en Bureau Zuidas. Meer dan 130 bouwprojecten in Nederland openen hun deuren voor een kijkje áchter de hekken. Ook hier zijn transparantie en toegankelijkheid de kernwoorden zoals die ook terug zijn te vinden in de gedragscode van stichting Bewuste Bouwers.

Valley Amsterdam heeft bewezen draagvlak te creëren en rekening te houden met de (veiligheid van de) omgeving. Ik wens het project met recht veel draagvermogen toe om deze award vast te houden! Lees hier het verslag van de uitreiking van de Bewuste Bouwers Zuidas Award 2018.

A.E. (Bert) den Ouden

Bewuste Bouwers Zuidas Award, Bert den Ouden

Fotocredits: Barbara van Baarsel – Buro Barcode