Bewuste Bouwers, beste buren!

Nieuwe auditor & mysteriebezoeker: Gonny van Alewijk

Komend jaar zal Bewuste Bouwers 300 audits en 180 mysteries uitvoeren. Om deze ambitie waar te maken en aan al deze toetsmomenten te kunnen voldoen, komt Gonny van Alewijk ons team versterken. Zij zal met name projecten bezoeken in de (kust-)regio van Wassenaar tot Alkmaar. Met Gonny erbij staat de teller op 23 auditors/mysteriebezoekers, verdeeld over de regio’s in Nederland, en kunnen we op volle kracht vooruit!

Om Gonny wat beter te leren kennen, hebben wij haar een aantal vragen voorgelegd.

Wie ben je?

“Ik ben Gonny van Alewijk en sinds 2002 als communicatieadviseur werkzaam in de infrastructuur. Eerst in de natte infrastructuur, voor een waterschap en hoogheemraadschap, later in de droge infrastructuur voor gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat. Ik houd van afwisseling en daarom ben ik in 2006 op projectbasis zelfstandig verder gegaan. Sindsdien heb ik vooral voor infrastructurele projecten gewerkt, zoals de verbreding A4 bij Hoofddorp, bouw Waterwolftunnel, verleggen N201 en de bouw van de nieuwe Bosrandbrug bij Schiphol-Oost. Ik vind het mooi om te zien hoe een omgeving veranderd tijdens een bouwproces: ‘het wordt eerst slechter voordat het verbetert’. Vaak blijkt dat de omgeving zich makkelijker aanpast dan van tevoren is bedacht. De uitdaging ligt in het beperken van hinder. Daar ligt een belangrijke taak voor communicatie, tussen de bouwer en de omgeving. De verbinding zoeken met elkaar geeft de omgeving vertrouwen en zorgt ervoor dat het bouwproces voor alle partijen prettiger verloopt. Daar liggen nog genoeg kansen.”

Wat doe je?

“Op dit moment werk ik voor Rijkswaterstaat aan de verbreding van de A6 Lelystad. Zij willen de meest duurzame snelweg van Nederland aanleggen. Er wordt nu in de planfase zoveel mogelijk gedaan om duurzaamheid vast te leggen in ontwerp en landschapsplan. Straks gaat er weer een schop in de grond. Ook dan willen we zoveel mogelijk vastleggen dat er duurzaam wordt gewerkt, met zoveel mogelijk duurzame innovaties en materialen. Daar kijk ik naar uit. In de uitvoeringsfase komen zo veel lijntjes bij elkaar, dan is het mooi om te zien hoe alles wat van tevoren is bedacht ook daadwerkelijk klopt en lukt. Die samenwerking, het teamgevoel, de no-nonsense mentaliteit en techniek, dat spreekt mij aan in de bouwsector.”

Waarom Bewuste Bouwers?

“Bewuste Bouwers heeft veiligheid, omgeving en milieu hoog in het vaandel staan. Daar zijn wij met z’n allen verantwoordelijk voor. Voor de medewerkers, de omgeving en de natuur. Natuurlijk is het mensenwerk, maar je mag wel je uiterste best doen om je medewerkers een zo veilige mogelijke werkplek te geven, met oog voor de natuur en de omgeving. Daar zet ik mij graag voor in. Als auditor hoop ik dat ik een sector krijg te zien, die niet alleen steeds veiliger wordt voor iedereen, maar ook steeds innovatiever en met steeds minder hinder! Het lijkt mij mooi om de mensen in de bouw, waar dat nodig is, uit hun comfortzone te halen en te laten zien dat het ook anders kan. En daar waar het juist heel goed gaat ze daar ook de credits voor te geven en de successen te delen. Geen wijzend vingertje, maar juist meedenken en mee helpen met oplossingen. Mijn buurman zegt altijd: je moet kunnen delen om te vermenigvuldigen en dat is nou juist wat Bewuste Bouwers doet!

Waar kijk je naar uit?

“Ik kijk er naar uit om de bouwplaatsen te bezoeken en te kijken wat en hoe er gebouwd wordt. Hoe ziet de omgeving de bouw, wat doen ze goed, wat zou anders kunnen? De diversiteit, lekker buiten zijn, mensen ontmoeten en mensen helpen. Ik lees de Goede Voorbeelden en Best Practices van voorgaande jaren. Daar word ik helemaal vrolijk van! Wat een verscheidenheid aan ideeën, mogelijkheden en oplossingen zijn er al bedacht. Het zijn vaak de meest simpele zaken die je al honderd keer hebt gedaan. En ineens bedenkt iemand dat het ook anders kan, simpeler, beter, goedkoper en veiliger. Dat vind ik geweldig!”

Benieuwd naar de andere auditors en mysteriebezoekers? Kijk dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *