Bewuste Bouwers, beste buren!

Inzet valkussens bij lossen lading levert ASK Romein een Best Practice op

Op bedrijventerrein Haven 8, gelegen tussen A59 en Bergsche Maas, realiseert ASK Romein in opdracht van Prologis een distributiecentrum van 26.000 m2: project Waalwijk DC3 te Waalwijk. De oplevering staat gepland voor medio 2020 en krijgt duurzaamheidskenmerk BREEAM-NL Very Good. Het project is met de onlangs gehouden audit beloond met een 9, mede vanwege een Best Practice en twee Goede Voorbeelden. Reden voor een Bewuste Bouwers-taartmoment! Op woensdag 27 november 2019 bezochten Davina Zabala en Marco Waarts het project.

Opdrachtgever Prologis toonde eerder op deze dag hun tevredenheid met ook een overheerlijke taart en hun felicitaties. Vorige week nog werden de medewerkers van ASK Romein bezocht door een frietkar en getrakteerd op goudgele frieten. “Zulke momenten van aandacht, dat stukje waardering doet erg goed. Dat merk je ook bij de andere medewerkers”, aldus Hans Groenewegen (Montageleider Staalbouw).

 

Onder het genot van een stuk taart spraken Davina en Marco met o.a. Johan Hoendervangers (Uitvoerder Bouw) en Rick van Loon (HSE coördinator) over veiligheid en verbeteren. De posters en de hekwerkbanner van Veilig Werken, met wisselende onderwerpen, zijn daarvan het zichtbare bewijs. ASK Romein is continu op zoek naar verbetermogelijkheden en maatregelen om de veiligheid van hun medewerkers te verhogen. In samenwerking met de uitvoerders en montageleiders zorgen de HSE coördinatoren, dat alle bouwplaats medewerkers actief worden betrokken en worden gestimuleerd om ideeën aan te dragen. Zo is ook de Best Practice, ‘valkussens’, ontstaan.

Valkussens

Deze valkussens worden gebruikt bij het lossen van stalen onderdelen, welke worden aangevoerd door vrachtwagens. De valkussens worden aan beide zijden direct naast de trailer geplaatst. Op deze wijze kan een medewerker zonder fysieke valbescherming veilig op de aanhanger staan en assisteren met lossen. Middels een breed vorkenbord op de verreiker wordt in eerste instantie de trailer gelost.

Valkussens

Naast de Best Practice zijn er op dit project nog twee Goede Voorbeelden gesignaleerd op de pijlers Omgeving en Vakmensen, te weten een vernevelinstallatie op de afknijper (initiatief van de onderaannemer Blijleven Sloopwerken B.V.) en een invalidenparkeerplaats.

“Het is mooi om de voortgang te zien van bouwrijp terrein tot aan een daadwerkelijk distributiecentrum.”

Nog een week en dan moet de staalconstructie staan. De samenwerking tussen Johan Hoendervangers (Uitvoerder Bouw) en Hans Groenewegen (Montageleider Staalbouw) is bijzonder. Twee verschillende disciplines, die nauw samenwerken en elkaar daarbij aanvullen.

V.l.n.r.: Hans Groenewegen, Rick van Loon en Johan Hoendervangers