Bewuste Bouwers, beste buren!

Hoge scores op de Zuidas: wie wint de Bewuste Bouwers Zuidas Award 2019?

Bewuste Bouwers Zuidas Award 2019 - Fries Heinis

De spanning stijgt. Wie mag zich de Meest Bewuste Bouwer van de Zuidas 2019 noemen? Nog even en dan weten we het! Donderdag 13 juni wordt de Bewuste Bouwers Zuidas Award uitgereikt. Een initiatief van Bewuste Bouwers en Buro Zuidas, dat vanuit een positieve invalshoek de belangrijkste aspecten van een veilige en omgevingsvriendelijke bouwplaats benadrukt. Met nog een paar dagen te gaan tot de grote onthulling blikken Anneke Witte (a.i. directeur Bewuste Bouwers) en Marco Waarts (coördinerend auditor Bewuste Bouwers) alvast vooruit. Wat verwachten zij? Waarom bestaat deze award eigenlijk? En kunnen ze al een tipje van de sluier oplichten?

Aandacht voor de pijlers op een unieke locatie

Anneke Witte vertelt enthousiast waarom deze bijzondere award wordt uitgereikt: “De Bewuste Bouwers Zuidas Award is in het leven geroepen om zo structureel en in de continuïteit aandacht te blijven vragen voor de pijlers van onze gedragscode en de wijze waarop daarmee wordt omgegaan op een locatie waar bereikbaarheid, leefbaarheid, communicatie en veiligheid van het grootste belang zijn. De Zuidas is immers een plaats waar werken, wonen en leven samenkomen en waar de winkels tijdens de bouw open moeten blijven. Bewuste Bouwers maken dan ook een verschil.”

Erkenning voor de bouwers

De deelnemende bouwplaatsen zijn door auditors van Bewuste Bouwers beoordeeld. Daarnaast heeft de omgeving van de Zuidas haar stem uitgebracht. Deze scores samen bepalen wie de winnaar is en met de eervolle titel naar huis mag. De Bewuste Bouwers Zuidas Award 2019 wordt uitgereikt door Fries Heinis (algemeen directeur Bouwend Nederland en bestuurslid van Bewuste Bouwers). Anneke is blij dat Fries Heinis de prijs mag overhandigen aan de Meest Bewuste Bouwer: “Dit jaar is het voor de derde keer dat de Bewuste Bouwers Zuidas Award wordt uitgereikt en ik ben er dan ook bijzonder trots op dat Fries deze prijsuitreiking wil doen. Daarmee onderschrijft hij het belang en geeft erkenning aan de mensen die elke dag weer onder moeilijke omstandigheden de bouw op de Zuidas een stapje verder brengen.”

Hoge scores op de Zuidas

De stemmen van de omgeving zijn inmiddels geteld en de auditscores zijn daarnaast gelegd. Kunnen we al iets meer te weten komen over de winnaar? Marco Waarts lacht: “Dat houden we echt nog even geheim tot 13 juni. Wat wel heel leuk is om te vertellen, is dat er hoge cijfers zijn behaald tijdens de audits. Over het algemeen scoren de aangemelde bouwplaatsen van Bewuste Bouwers op de Zuidas op of boven het landelijk gemiddelde. Dat is opvallend, bijzonder en in ieder geval een heel mooi bericht. Het is goed om te merken dat budget wordt vrijgemaakt om bewust te bouwen en dat het een beleving is van het gehele bouwbedrijf. Daarnaast zijn de bouwbedrijven in staat om naast het ‘gewone’ bouwen ook Goede Voorbeelden en Best Practices te scoren. Er wordt dus goed gewerkt op de Zuidas!”

Feestelijke middag

Donderdag 13 juni vindt het evenement plaats in de Zuidas Keet (Amaliapark 1, Amsterdam), met aansluitend een barbecue. Anneke Witte en Marco Waarts verheugen zich op deze bijzondere en feestelijke middag. “Ik ben erg benieuwd hoe de genomineerden het ervaren”, aldus Marco. “Daarnaast is het leuk om te zien hoe de projecten scoren bij de omgeving. Wij kijken op basis van de pijlers van de gedragscode naar de bouwplaatsen, de omgeving kijkt van buiten naar binnen. Wat levert dat op?” Ook Anneke is benieuwd naar de mening van de omgeving: “Ik verwacht erkenning vanuit de omgeving voor de inspanningen die door de bouwers worden verricht om hinder zoveel mogelijk te minimaliseren. Heel mooi om te ervaren hoe de omgeving kijkt naar onze pijlers. Het leukst is natuurlijk de trots van de genomineerden te zien.”

In 2017 viel de award in handen van J.P.van Eesteren met het project Goede Doelen Loterijen. In 2018 kreeg bouwcombinatie Boele & Van Eesteren en G&S Bouw, dat momenteel project Valley Amsterdam realiseert, de eervolle titel. Welk bouwproject mag dit jaar de boeken in als Meest Bewuste Bouwer en mag zich de rest van het jaar met trots Beste Buur noemen? Houd onze website in de gaten.

Bewuste Bouwers Zuidas Award - 2018 - Bert den Ouden - Valley Amsterdam

Bewuste Bouwers Zuidas Award 2018