Bewuste Bouwers, beste buren!

Hoe de bouwplaats schoner kan…

hoe de bouw schoner kan - Bewuste Bouwers

Bouwmachines zijn vies en stoten veel CO2 uit. Dat moet allemaal schoner, vindt Bramske van Beijma van bouwbedrijf BAM, zo meldt zij aan NRC.

Ergste vervuiler?

Wat is de ergste vervuiler op de bouwplaats? Bramske van Beijma denkt er even over na. Een asfaltfreesmachine misschien, met die grote, warme, stinkende dieselmotor. Of een tweetakt-trilstamper, die in z’n eentje de uitstoot van 28 auto’s heeft en waar de bouwlui hoofdpijn van krijgen. Of een kraan, zo’n oude waar nog geen enkele uitstootlimiet voor bestaat.

De percentages

Bouwmachines zijn, doorgaans, vies. Spullen als heftrucks, bulldozers, shovels, kranen en graafmachines nemen 8 procent van de uitstoot van fijnstof van het totale verkeer in Nederland voor hun rekening, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ze zijn goed voor 8 procent van broeikasgas CO2 en 12 procent van de schadelijke stikstofoxiden. Veel machines gaan jaren mee en voldoen hooguit aan oude, hele ruime uitstootnormen.

Onderschat aspect

Dat moet schoner, vindt Van Beijma. Ze ‘doet’ energietransitie en innovatie voor de infra- en watertak van bouwbedrijf BAM en wil de bouwplaatsen van haar bedrijf schoner en zuiniger maken. “Opdrachtgevers vragen bij aanbestedingen steeds vaker om dingen als circulair bouwen en duurzame materialen. Maar naar uitstoot op de bouwplaats kijkt niemand. Dat is een onderschat aspect.”

Lees het volledige artikel op NRC.nl.