Op veel projecten zien onze auditors zogenaamde Goede Voorbeelden. De ene keer is het iets praktisch, de andere keer iets vernieuwends. Soms zit de kracht in de eenvoud, een andere keer weer in een uitstekende aanpak. In alle gevallen is een Goed Voorbeeld op een van de vijf pijlers van de gedragscode zeker iets dat toegepast kan worden door andere bouwers.
De bouwer communiceert pro-actief met de omgeving. Einde werk stuurt de bouwer een feedbackformulier naar alle omliggende bedrijven en vraagt om beoordeling en tips.
Middels een gedeelde agenda worden alle bouwplaats-medewerkers op de hoogte gesteld van bijvoorbeeld leveringen en gebeurtenissen, welke invloed (kunnen) hebben op de werkzaamheden. Dit wordt als zeer positief ervaren en vergroot de betrokkenheid.
Waar nodig is extra aandacht voor de medewerkers; de ontwikkeling van de medewerkers. De verkeersregelaar is verantwoordelijk gesteld voor het afvoeren van de volle afvalcontainers en de juiste afvalscheiding en de portier onderhoudt de keten en een stukje facilitaire zaken.
Middels de David de Wied-app (beschikbaar via QR-code) en groot TV-scherm in de centrale hal wordt men geïnformeerd over de soort werkzaamheden en de planning van de werkzaamheden. De gekleurde smiley (groen-oranje-rood) geeft de intensiteit van de overlast weer.
Als onderdeel van het EMVI-plan is heel duidelijk een overzicht opgesteld, waarop in fases de werkvlakken staan beschreven – in combinatie met de belijning en belettering op het rijvlak – waarmee weggebruikers, omgeving en hulpdiensten weten, wanneer en waar de werkzaamheden worden uitgevoerd.
Voor de omgeving zijn rondom het project bloembollen geplant.
Een tijdelijk informatiecentrum is voor het project opgezet. Dit is drie dagen per week open. Hier kun je onder andere met virtual reality het project bekijken op grote schermen.
Op het bouwterrein is een speciale steiger gebouwd om afvalwater (onder andere bij beton) direct te scheiden met behulp van big bags (deze dienen als filter).
Een idee uit een prijsvraag met de omgeving is uitgevoerd: FLIP (Fietsend Lid In Projectteam). Dit is bedacht omdat dagelijks veel fietsers het project passeren. FLIP is een interne audit van de Combinatie Rotterdamsebaan, waarbij leden van het projectteam om toerbeurt langs het project fietsen. Ze kijken naar verbeterpunten voor de veiligheid rondom het project.
Het woord ‘IK is van spiegelend materiaal, zodat je naar jezelf kijkt als je naar de veiligheidsinformatie kijkt.
Een winnend idee van de prijsvraag voor de omgeving is het plaatsen van een ooievaarsnest in het aan te leggen Molenvlietpark. Dit idee wordt daadwerkelijk gerealiseerd.
Een groot winddoek staat voor de keet met een afbeelding van zee en strand. Mooi voor de omgeving en bezoekers zijn beschut tegen wind en regen.
Bij toerbeurt houdt de ‘Veiligheidsman van de maand’ veiligheidsinspecties op het werk. Leidraad daarbij is een overzichtelijke inspectielijst. Door verschillende mensen deze rol te laten vervullen, wordt de betrokkenheid en teamgeest vergroot.
Bij het koffieapparaat hangt een informatiekaart ‘Bedrijfshulpverlening’ in de vorm van een kalender. Duidelijk staat aangegeven wat je moet doen bij verschillende calamiteiten.
Op het project is uitgebreid gecommuniceerd dat 20.000 ongevalsvrije uren zijn behaald. Dit is gevierd met patat voor alle medewerkers. Het volgende doel is 50.000 ongevalsvrije uren.
In de uitvoerderskeet is een ordner met uitgebreide informatie over Bewuste Bouwers aanwezig. Met duidelijke overzichten worden de gedragsregels gemonitord.
Vanaf de 7de verdieping zal er een 4 verdiepingen hoog windscherm om het gebouw aangebracht worden dat tot de 50ste verdieping naar boven mee zal verplaatsen. Dit om de arbeidsomstandigheden op hoogte zo goed mogelijk te faciliteren. De bouwer heeft in het buitenland goed ervaring opgedaan met een door dergelijk windscherm goed afgeschermde werkomgeving.
Relevante onderwerpen worden in toolbox meetings behandeld; soms wel drie keer per maand. Hier zijn op verzoek van Fred alle bouwplaats medewerkers structureel bij aanwezig, want het heeft geen zin een toolbox meeting voor alleen eigen mensen te houden als je op één locatie samenwerkt. Fred bereidt de toolboxen voor met de Portugese voorman, zodat ze naast Engels ook in het Portugees vertaald kunnen worden en voor iedereen echt te volgen zijn.
Vanwege de grote groep Portugezen die gewend zijn warm te lunchen, worden warme maaltijden aangeboden tijdens de lunch. Dit verhoogt het welzijn van deze groep medewerkers.
De Veiligheidsman van de week mag het werk stilleggen als hij/zij een onveilige situatie ziet. Het team geeft aan, dat dit het verantwoordelijkheidsgevoel vergroot.
De reguliere veiligheidsinspecties hebben ze sinds kort een andere naam gegeven, namelijk ‘Coaching- & Observatierondes’. Een mooi voorbeeld van hoe een simpele naamsverandering de negatieve klank van een ‘inspectie’ een meer positieve feel kan geven.
De bekers zijn gemaakt van FSC Karton en zijn 100% afbreekbaar. Op de bekers is ruimte om een naam te zetten waardoor hergebruik wordt gestimuleerd. Daarna worden ze verzameld in een papieren afvalbak, opgehaald en verwerkt tot biogas en compost voor de akkerbouw.
Op diverse plekken hangt PBM- en duurzaamheidsinformatie op een A3, helder weergegeven met pictogrammen en verschillende kleuren. Onderscheid wordt gemaakt tussen PBM-informatie voor bezoekers en voor personeel. Ook staat vermeld dat de richtlijnen van Bewuste Bouwers worden nageleefd. Het logo van Bewuste Bouwers staat op dit A3.
In het project is een tijdelijke schaftruimte met EHBO-spullen ingericht voor medewerkers van een onderaannemer.
Met containers is een stortkoker gemaakt voor sloopwerkzaamheden.
Al het materieel staat op het werkplateau opgesteld. Laad-/losbewegingen van materialen worden op dit werkplateau uitgevoerd. Met deze oplossing wordt het verkeer op de Valkenboskade zo min mogelijk gestremd en blijft de hinder voor de bewoners beperkt.
Het houden van een enquête onder omwonenden voor verbeterpunten en delen van reacties zien wij als een Goed Voorbeeld.
Het bedrijf kent een systeem van experts die na een training van twee dagen eens per twee maanden een toolbox organiseren op een bouwplaats. Experts kunnen zowel kantoor- als bouwplaatspersoneel zijn en leidinggevend als uitvoerend personeel. Daarnaast doen zij inspecties op de bouwplaatsen om te komen tot verbetermogelijkheden.
(bedrijfs-)Kleding is afgestemd op het type werk en het seizoen en is gemaakt van gerecycled materiaal.
Leidingen worden in de verdiepingsvloeren op de grond aangebracht en voorbereid, zodat medewerkers op dat gebied niet op hoogte hoeven te werken. Dit is prettiger en veiliger werken en verkort de doorlooptijd (installeren en beton storten kan parallel).
Op de bouwsteiger wordt een bladzuiger gebruikt voor het opruimen van losse rommel.
Het projectteam overlegt met naastgelegen projecten en helpt ook bij elkaars werkzaamheden.
Bewoners die belangstelling hebben voor deze bouw zijn op vrijdagmiddag welkom om langs te komen.
Op deze bouwplaats werkt men met een positief beloningssysteem; een voorbeeld is het uitdelen van gratis koffiemuntjes.
De veiligheidsscheurkalender, eerder gezien op een ander project van Hazenberg en beloond met een Best Practice, hangt ook hier aan de muur.
Als voorbeeld een verkeerde instructie vanuit de fabrikant/leverancier over het gebruik van de mobiele kraan. Daarop is besloten een nieuwe instructie te schrijven en na overleg aan te leveren aan de fabrikant/leverancier.
Het project heeft contact gelegd met twee lokale partijen uit Rotterdam West met een sociaal karakter; ‘De Bouwkeet’ is een werkplaats waar de hele buurt langs kan komen om in hun werkplaats te werken. Zij hebben de grote letters THE HUDSONS gemaakt en restmateriaal van het project gaat naar hen toe.
Op het bouwterrein van het project Welgelegen in Utrecht stond een mooi oude Utrechtse zomereik. Als Bewuste Bouwer wilde J.P. van Eesteren een geste naar de buurtbewoners doen. Daarom is de oude zomereik naar een parkje aan de overkant van het bouwterrein verplaatst. Zo blijft de boom in z’n eigen buurt.
De fundering van de woningen in aanbouw ligt nog hoger dan het gebied buiten de woning. Een medewerker, Robert, heeft een tool bedacht om toch gemakkelijk de woningen in- en uit te kunnen komen, ook met materieel. Hij heeft deze tool ontwikkeld en deze is op dit project als eerste gebruikt. Het mooie is dat ‘Het Robertje’ nu ook als vast materieel in de materieelgids van Giesbers is opgenomen en ook op andere projecten gebruikt wordt.
Een heel mooi voorbeeld van deze ecologische zone, is dat ze aan de geluidswal langs de spoorlijn diverse uitstulpingen hebben aangelegd en deze hebben aangevuld met hout én met stukken stenen/beton die eigenlijk afval waren van de bouw. Op deze manier ontstaan er aantrekkelijke ruimtes langs het spoor voor insecten, vogels en vleermuizen.
Tijdens de bouw van de tunnel heeft men gebruik gemaakt van Geopolymeerbeton, wat CO2-neutraal is.
Alle medewerkers zijn verplicht tot het behalen van aanvullende certificaten, bijvoorbeeld de zaaginstructie, bestaande uit theorie en examen. Ook zijn er nu extra instructies en examens voor ‘Hoogwerker’ en ‘Aanpikken van lasten’. Nieuw beleid rondom vakmensen is, dat een medewerker aantoonbaar vakbekwaam is, anders aanvullende instructie – opleidingen. In het kader van wet- en regelgeving krijgen de eigen medewerkers één keer per jaar een verplichte opleiding.
ERA Contour heeft een sanctiebeleid. In het uitvoerderskantoor hangt een planbord met smileys per medewerker. Het personeel wordt aangesproken op gedrag, veiligheid en overtreding van de regels. Middels de rapportage op het planbord is voor iedereen inzichtelijk, hoe een ieder scoort.
Per woning is een plan op maat gemaakt en zijn de bewoners hier met persoonlijke begeleiding van de uitvoerder ondersteund. Dit is gedaan door middel van een kalender/planning per woning, aangevuld met een persoonlijk informatieboek en begeleiding van een wooncoach.
Onderaannemers worden beoordeeld op veiligheid. Middels een rapportage worden de directies van de onderaannemers op de hoogte gebracht. Na afloop wordt met alle partijen geëvalueerd. Tijdens deze evaluatie worden ook de scores besproken en om reacties gevraagd van de onderaannemers.
De werkvoorbereider heeft een ‘Bewuste Bouwers Checklist’ gemaakt. Maandelijks wordt de bouwplaats nagelopen aan de hand van deze checklist via Snagstream. Middels dit programma kunnen foto’s en tekst worden toegevoegd, waarna eventuele omissies kunnen worden besproken.
Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello heeft op diverse locaties de poster ‘Instructie bouwplaats medewerker’ hangen. Hierop staan de praktische instructies vermeld uitgeduid in beelden.
Restbeton wordt opgevangen in puinzakken, zodat het water er uit kan lopen en kan uitharden. Hierdoor hoeft het in de afbouwfase niet te worden weggebikt van de grond.
De hijscontainer is voorzien van een uitschuifbare ladenbak, waarin de zware hijsketting ligt opgeslagen die eenvoudig en zonder tilwerk direct door de kraan worden aangepikt.
Het projectinformatiebord wordt aan het einde van de bouw gerecycled tot een vergadertafel; dit staat nu al vermeld op het bord. Op het hek grenzend aan het fietspad zijn twee borden opgehangen met teksten, waar het hergebruikt materiaal vandaan komt.
Bij de ingang van het bouwterrein is een deel van de bouwweg voorzien van een laag water, dit om stofvorming en uitrijdend zand en modder op de openbare weg te voorkomen.
De bouwplaats knapt ook de speeltuin van de naastgelegen school op.
De beveiligingsbeelden die gemaakt zijn op 1 rotonde, zijn later samengevoegd tot een timelapse. Leuk hoe zo met weinig extra moeite (de camera moest toch al aanwezig zijn) een tof filmpje gemaakt kan worden. Het filmpje is te vinden op de website van de gemeente Lansingerland.
Anja heeft regelmatig met een kraampje op de markt van Berkel en Rodenrijs gestaan om de werkzaamheden toe te lichten. Dit zorgde voor veel aanloop en een grote doelgroep kon zo over de werkzaamheden geïnformeerd worden. Leuk dat er op deze creatieve manier aandacht wordt besteed aan het informeren van het hele dorp.
Tevens worden beveiligingscamera’s aangestuurd met zonnestroom.
Tijdens het laden en lossen van de vrachtauto’s op hoogte en tijdens de werkzaamheden aan het dak worden er zogenaamde Fall-Pac’s gebruikt, zodat medewerkers veilig vallen, los van de valnetten die onder het dak hangen.
Ook de deelname aan Bewuste Bouwers en de betekenis ervan komt aan de orde in de introductiefilm.
Systabo werkt op dit project alleen met elektrisch materieel.
Bij een calaimteit kan de bouwplaats verantwoordelijke middels de noodknop de tourniquet vrijgeven, waarmee de doorstroming van medewerkers wordt bevorderd.
De bouwplaats geeft de brandweer de mogelijkheid om oefeningen houden
Zowel in de hoofdkeet als in de keten in de uiterwaarden zijn AED-s aanwezig.
Vanwege Corona en als dank voor het geduld tijdens bouwhinder is er vlak voor Pasen een tulpenactie gehouden in samenwerking met de lokale bloemenkiosk van het station. Alle medewerkers hebben tulpen aan de omwonenden uitgedeeld, waarbij de emmers met tulpen met een kleine shovel werden vervoerd. Het uitdelen gebeurt met een lange stok waarop de 1,5 m was aangegeven, een houder voor de bos tulpen en een houten hand als symbool.
K_Dekker heeft de LMRA-regels op de oude koffiebekers staan en op de nieuwe staat: succes, trots, inspireren, vooruitstrevend en samen.
Bij het ketenpark aan de duinzijde bestaat de bestrating uit grote natuurstenen kinderkoppen. Om deze te beschermen tegen de rijplaten heeft de uitvoerder oud tapijt over de kinderkoppen gelegd en daar overheen de rijplaten.
De timmerman loopt elke middag om 14.30 uur een inspectieronde over de bouwplaats. Alle onveilige situaties en losse delen worden gelijkt aangepakt en vastgezet.
Tijdens de inspectie van de bouwplaats stond een timmerman alle pallets uit elkaar te halen. Dat scheelt veel ruimte in een afvalcontainer, zo kan er meer in.
Op de spuitbussen zit statiegeld.
Voor nieuwe (Spaanse) medewerkers is een toolbox ‘Werken in Nederland’ in het Spaans gehouden.
De Havenmeester Leo (soort buurtconciërge die buiten actief is, op basis van SROI) heeft uit eigen initiatief met Kerst een Kerstkaart laten maken en overal langs het werkvak bezorgd. Dit is niet zozeer een goed voorbeeld omdat iedere aannemer een Kerstkaart moet bezorgen, maar juist omdat het hier is gelukt om de Havenmeester echt een waardevolle rol te geven waar hij echt een bekende in het gebied is geworden.
Rond het werkterrein was het belangrijk dat fietsers even afstapten en met de fiets aan de hand het werkterrein passeerden. Tijdens de Kerstvakantie hebben de omgevingsmanager van Strukton en van de gemeente de actie Safety Santa opgezet. Verkleed als kerstmannen/-vrouwen hebben ze fietsers, die veilig afstapten kerstkransjes getrakteerd. Leuk hoe met zo’n ludieke actie het veiligheidsbewustzijn vergroot kan worden. In de lokale media is hier ook aandacht aan besteed.
Naast de bordjes waarmee verkeer wordt geattendeerd op in- en uitrit, is een politieagent geplaatst gehuld in de bedrijfskleuren van Kuijper Bouw Heteren B.V. met een bord ‘Matig uw snelheid. Mijn broers werken hier!’ Ook zijn aan twee zijden borden geplaatst met ‘Bedankt’.
Bij de start van de afbouwfase krijgen medewerkers een rode emmer om mee te nemen naar de werkplek en daar hun kleine verpakkingsmaterialen en ander afval in te deponeren. Hierdoor blijft de werkplek netjes.
De bouwplaats-medewerkers ontvangen bij de loonstrook ook nieuwsbrief en memo, waarin ook klachten/meldingen worden beschreven.
Bij de installatiekokers zijn op maat gemaakte roosters aangebracht. Per doorvoer is een gedeelte te verwijderen waardoor altijd een vloer aanwezig is voor de installatie.
Nudging; spandoeken om fietsers te bedanken dat ze de omleiding volgen, om zo gewenst gedrag te stimuleren en te wijzen op eigen verantwoordelijkheid.
Ter voorkoming dat de tunnelbak tijdens de bouwvak wordt beklad is deze met hekken afgezet en de pomp uitgezet. Dit scheelt stroom en geluidoverlast en zorgt voor een flinke laag water in de tunnel. Dat ontmoedigt ongeoorloofde toegang.
Voor aanvang van de werkzaamheden zijn European Tree Workers ingezet om de aanwezige monumentale bomen in kaart te brengen en daar waar nodig te laten verplaatsen.
De omgeving wordt drie keer per dag, op de fiets, door de projectleider gecontroleerd.
Bunnik Bouw maakt gebruik van duurzame keten, deze zijn uitgerust met PV-panelen.
Bij de herstart van de schoolactiviteiten, na COVID-19, hebben medewerkers van het bouwbedrijf, gedurende twee dagen, bij het begin van het pad uitleg gegeven aan de ouders en de kinderen over de afsluiting van het pad. De kinderen kregen als compensatie een appel of mandarijn aangeboden. Deze proactieve afsluiting van het pad en het uitdelen van gezond fruit aan schoolkinderen.
De gebiedsconciërge heeft met stichting Voorall die zich inzet voor Hagenaars met een beperking, gekeken hoe op het project rekening kan worden gehouden met deze doelgroep. Dit heeft er o.a. toe geleid, dat de gebiedsconciërge labels heeft gehangen aan fietsen die in de weg staan voor mensen met een beperking.
Bij werkzaamheden aan het riool worden bewoners via rode en groene deurhangers en/of persoonlijk contact, op de hoogte gebracht van de werkzaamheden.
De bewoners die tijdelijk hun appartement uit moeten, worden intensief begeleid en geholpen. Ook financieel door woningcorporatie Rochdale. De opdrachtgever stelt zelfs werk- en studeerruimte beschikbaar in verband met advies thuiswerken.
De aanwezige AED is tijdelijk aangemeld bij ‘Hart veilig wonen’ en is daarmee ook dagelijks beschikbaar voor omwonenden.
Bekistingsmateriaal wordt hergebruikt of ter beschikking gesteld aan het jaarlijkse houtdorp van Goor in de zomervakantie. Bruikbaar hout en een paar mooie sets handgereedschap worden beschikbaar gesteld aan de Stichting Kindvriendelijk Goor.
ERA Contour heeft vanwege het zware beroep van metselaar bewust gekozen om rijdende karretjes op het steiger te gebruiken en zo het opperen minder belastend te maken. Hiervoor moesten de stenen ook in andere porties aangeleverd worden, wat duurder is maar wel zorgt voor een duurzame inzet van de metselaars.
Er is een eigen zwembad! In de CSM watervoorraad kan tijdens de hittegolf gezwommen worden.
Windcombinatie Dura Vermeer-GMB heeft aan alle boeren een ‘veiligheidsbox’ beschikbaar gesteld. Deze box bestaat uit helm, vest en bril.
Wekelijks worden tijdens de vergadering met de onderaannemers klachten en/of complimenten besproken. Dan komen ook de volgende vijf items aan de orde: Veiligheid, Respect, Kwaliteit, Planning en Diversen. Onderaannemers kunnen groene smileys verdienen bij goede uitvoering en gele bij tekortkomingen.
De bouwplaats medewerkers worden met een banner bij de uitgang bedankt voor hun inzet en flexibiliteit.
Er is een ‘bouwpanel’ geïnitieerd, waaraan zes naaste omwonenden van het project deelnemen. Periodiek loopt Corné met hen een ronde, waarbij vragen ontstaan, hinder wordt besproken en gekeken wordt naar tips.
VIP (Veiligheid In Prioriteit) Medewerkersdagen: Voor iedereen wordt een VIP-training georganiseerd, die komende 3 jaar bedrijfsbreed wordt uitgerold. Met als doel om trede 3 van de veiligheidsladder te halen. De eerste 50 ambassadeurs zijn getraind die trainen weer anderen binnen het bedrijf en zo wordt het verder uitgerold. Later worden ook de onderaannemers en opdrachtgevers hierbij betrokken en getraind.
Verfresten bij het spuiten worden opgevangen door microfiltraatdoek.
De BHV-kruiwagen.
Tijdens de bouw van de torens wordt gebruik gemaakt van een verplaatsbare toiletunit, die verplaatst wordt als er weer een nieuwe bouwlaag is.
Ieder kwartaal wordt een veiligheidsnieuwsbrief over het project voor de medewerkers opgesteld.
Door zowel op de bouwschutting als op de projectwebsite gebruik te maken van foto’s van medewerkers, wordt de contactmogelijkheid met het project laagdrempelig.
Medewerkers kunnen een afspraak maken met een vitaliteitscoach.
Er is een draaiboek gemaakt voor elke fase op de bouwplaats met alle relevante werkzaamheden. Dit draaiboek is gevisualiseerd.
Bij het nabijgelegen verzorgingstehuis is uitleg gegeven over de werkzaamheden. Speciaal voor deze bewoners wordt een (verplaatsbaar) bankje op een stelconplaat neergezet naast een bepaald werkvak. Gezeten op deze bank kunnen de werkzaamheden gadegeslagen worden.
Voor de leerlingen en hun ouders van de nabijgelegen basisschool is een dodehoektraining gegeven en is de tijdelijke fietsroute uitgelegd. En de gevaren als deze route niet wordt gevolgd. Aan de leerlingen zijn veiligheidshesje uitgereikt en (fiets-)lampjes.
Het diverse plaatmateriaal ligt op veel bouwplaatsen op stapels op de grond. Een voor de hand liggende manier, maar niet handig (en rugvriendelijk) wanneer dit opgetild moet worden. Een aantal werknemers van Wijnen Bouw kwam met het idee om het plaatmateriaal op een standaard te zetten. Dit eenvoudige ontwerp zorgt voor het gemakkelijker oppakken van het plaatmateriaal. Het is vooral ook goed om te merken dat ideeën van werknemers echt gebruikt worden om de werkomgeving te verbeteren.
De weg is verplaatst om de veiligheid te verhogen. Op het wegdek is een markering aangebracht om de maximale ruimte voor het bouwhek te monitoren.
Het project maakt gebruik van duurzaam materieel. Op verschillende etages zijn oplaadstations.
De bouwplaats beïnvloedt gewenst (weg-)gedrag met andere maatregelen dan met standaard bebording. In samenspraak met de buurt zijn plantenbakken geplaatst om fietsers te weren.
Enkele keren worden in de buurt de ramen gewassen.
De portier gebruikt een plattegrond om bezoekers en leveranciers te instrueren.
De bouwplaats heeft een vogel in Artis geadopteerd.
De borden op de afvalcontainers hebben een afbeelding, daardoor is het makkelijk te begrijpen voor iedereen.
Voor het bouwverkeer is een simulatieplan opgesteld, voor een optimale en veilige aanrijroute voor het bouwverkeer.
Door bewust te kiezen voor het aanleggen van het definitieve asfalt – inclusief vooruitlopend aan de werkzaamheden alle kabels en leidingen – rond het grootste deel van de bouw, zijn wegen beter schoon te houden en beter bruikbaar voor materieel.
Op en rondom de bouwplaats worden op diverse plaatsen QR-codes getoond; o.a. op de banner met de logo’s van Systabo en Bewuste Bouwers en de banner met coronamaatregelen. Hiermee wordt informatie makkelijker en contactloos verkregen.
Op de afvalbakken staan bordjes met type afval in verschillende talen, met afbeeldingen van bijbehorende vlaggen van landen en een foto van het type afval.
Op het project zijn 2 wooncoaches van Era Contour werkzaam. Zij hebben bouwkundige kennis. De bewoners kunnen met hun vragen en klachten bij de wooncoaches terecht.
In verband met Corona zijn er geen koperskijkdagen. Daarom kunnen kopers via HOOMCTRL filmpjes zien van hun wijk en woningen.
Bij het aanbrengen van de damwanden werd de direct omwonenden, vanwege de te verwachten geluidsoverlast, een hotelovernachting inclusief maaltijd aangeboden.
Via Facebook wordt iedere vrijdag een ludieke quizvraag gesteld voor de omwonenden voor nog meer betrokkenheid bij het project.
Bij veel transportbewegingen worden verkeersregelaars ingezet. Dit gebeurt ook de eerste dag van iedere nieuwe uitvoeringsfase, als sprake is van een veranderde verkeerssituatie.
De (standaard) lamp op de veiligheidshelm.
Op de bouwplaats is een medewerker vanuit SROI aanwezig. Deze dame doet de inschrijvingen van bezoekers en controleert de omgeving twee a drie keer per dag.
Op het project is een wooncoach van ERA Contour werkzaam. Zij heeft bouwkundige kennis. De bewoners kunnen met hun vragen en klachten bij de wooncoach terecht.
In de schaftkeet hangen foto’s van verschillende gerenoveerde onderdelen van de proefwoning, netjes gegroepeerd. Zo kunnen medewerkers duidelijk zien waar het opleverniveau van de projectonderdelen aan moet voldoen.
Voor de medewerkers van Nature’s Pride is door De Vries en Verburg Bouw B.V. een speciaal parkeerterrein aangelegd, aan een kant van het bestaande gebouw van Nature’s Pride dat niet grenst aan het bouwterrein. De entree van dit parkeerterrein ligt ver van de in- en uitrit voor bouwverkeer. Overlast door bouwverkeer wordt hierdoor voor medewerkers van Nature’s Pride tot een minimum beperkt.
Op een kaartje in het formaat van een visitekaartje, staat duidelijk aangegeven wat de LMRA inhoudt. Door het formaat is het voor medewerkers makkelijk om dit kaartje bij zich te hebben.
Via de QR-code op het bouwbord aan het begin van de wijk en via informatie in de nieuwsbrief, kunnen mensen zich aanmelden voor de Vogelbuurt-app van Kroeze Infra B.V. In de app is het contacttelefoonnummer 24/7 direct te bellen, worden de fasering en planning duidelijk weergegeven en worden naast de nieuwsbrieven wekelijks nieuwsfeiten gedeeld.
Regelmatig worden interne audits gehouden over de verschillende pijlers van Bewuste Bouwers. Hiervan wordt een verslag geschreven, ondersteund met foto’s.
Een container wordt gebruikt als een ‘winkel’ waar diverse spullen en gereedschappen gegroepeerd en netjes zijn opgeslagen.
Er wordt gewerkt met een speciaal voor dit project ontwikkelde informatieapp ‘Zeeheldenbuurt’.
De uitvoerder heeft een eigen parking-appgroep aangemaakt. Hierop kan hij aangeven, wat de beste parkeerlocatie is.
Om de veelheid aan informatie te ordenen maakt het bouwbedrijf posters waarop de belangrijkste project- en veiligheidsinformatie staat aangegeven.
Bij aanvang van elke nieuwe fase worden met medewerkers teamdoelstellingen opgesteld en besproken. Hierbij worden medewerkers gestimuleerd actief bij te dragen aan oplossingen om niet alleen veilig te werken, maar ook efficiënt, duurzaam en foutloos. Eén van de omschreven doelstellingen is: ‘Geen enkele beschadiging aan kunststof en houten kozijnen, glas en onderdorpels; dat is ons doel! FOCUS op bescherming’.
In de keten zijn op meerdere plaatsen folders van Bewuste Bouwers te vinden. Dit is gedaan in de vorm van stickers, zodat deze de hele bouwperiode netjes blijven.
Hein en Guus staan op de helm van Patrick. Ze worden gebruikt in alle communicatie over veiligheid. Guus is de stem die zegt “Dat gaat wel snel even”, en Hein is de stem die zegt “Veiligheid voor alles”. Eerst veiligheid in orde maken, dan pas verder. Door hiervoor cartoonfiguren te gebruiken wil BAM Wonen Bouwen op Maat laagdrempelig het gesprek aangaan.
Op de bouwplaats moest een wateraansluiting gerealiseerd worden bij de uitvoerderskeet. In goed overleg met een buurman, eigenaar van een fietsenwinkel, is overeengekomen dat op kosten van Dijkham Bouw B.V. een buitenaansluiting voor water zal worden aangelegd aan de achterzijde van de fietsenwinkel waar Dijkham Bouw B.V. tijdens het project gebruik van kan maken. Zo is de bouwplaats voorzien van water en heeft de eigenaar van de fietsenwinkel na de bouw een mooie buitenkraan tot zijn beschikking.
Er is een veiligheidsman op het werk. Bij de steigerwerkzaamheden was hij fulltime aanwezig. Zijn taak is toezien op de veiligheid van de bouwplaats. Hij heeft de bevoegdheid om gele en rode kaarten uit te delen, waarbij een rode kaart betekent dat een medewerker het bouwterrein moet verlaten.
Er is een enorm tof filmpje gemaakt door medewerkers waarin medewerkers op verschillende disciplines aangeven wat ze zo tof vinden aan het project. Een heel leuk manier om de uitvoering dichter bij o.a. toekomstige bewoners te brengen. Leuke promo voor de bouw!
Met leveranciers is nog lastig om afspraken te maken over het beperken van verpakkingsmateriaal. Wel is het de aannemer gelukt om met de leverancier van schroeven af te spreken dat deze in een los plastic krat worden geleverd en niet steeds in wegwerp verpakkingsmateriaal.
Op het bouwterrein staan drie HSE-units met brancard, EHBO-middelen en blusapparaat. Deze zijn makkelijk verplaatsbaar en duidelijk herkenbaar.
Wat bijzonder sprekend is, is het benoemen van de kosten per soort afvalstroom via het afvalplan. Door inzicht te geven, worden medewerkers bewuster
Als nieuwe medewerkers voor de eerste keer op de bouwplaats de veiligheidsinstructie hebben gehad, is dit zichtbaar aan de sticker op de helm.
De leverancier van de wandplaten maakt gebruik van piepschuim steunen waarop statiegeld zit.
Bij de werkzaamheden is een primeur m.b.t. de verwerking van sandwich panelen. De panelen worden in een speciale container verzameld en gaan naar een speciale verwerker in Duitsland. Dit is de enige verwerker die sandwich panelen hoogwaardig kan verwerken. Het aluminium en staal wordt van elkaar gescheiden. Het project van Heembouw is nu het eerste project waarop dit gebeurt.
Onderaan de gevel is tijdens de audit restmateriaal te zien. Dit materiaal is een verzameling van reststukken die over waren van andere projecten. Bij de bouw van het distributiecentrum wordt het nu verwerkt in het gebouw. Tijdens de audit lijkt het nog een wat rommelige verzameling van verschillende kleuren en structuren. Echter komt hier nog iets overheen, waardoor dit niet meer zichtbaar zal zijn. Het uitgangspunt hier wordt als een goed voorbeeld beoordeeld: in de eindsituatie is dit gedeelte toch niet te zien, dus het materiaal hoeft hier enkel functioneel te zijn en niet esthetisch mooi.
Voor medewerkers met een Islamitisch geloof is een aparte gebedsruimte aanwezig.
Een tankplaats voor diesel, voorzien van lekbakken om grond/waterverontreiniging te voorkomen en een spoelplaats voor betonmixers voorzien van bodem beschermende maatregelen zijn op de bouwplaats aanwezig.
Buiten werktijden mag de naastgelegen sportvereniging op de bouwplaats parkeren.
Op de bouwplaats is een BHV-container op een kruiwagen aanwezig, met hierin ook de namen en telefoonnummers van de BHV-medewerkers vermeld.
Systabo B.V. maakt op dit project gebruik van drone-foto’s om inzichtelijk te maken hoe de werkzaamheden vorderen. Hierop wordt ook aangegeven welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Dit om het bouwterrein inzichtelijk te maken.
Resultaten van monitoring en meting worden gedeeld met de omgeving, in de uitvoerderskeet op het TV- scherm in de schaftkeet en op een groot bord buiten bij het ketenpark.
In de centrale hal hangt het ‘info bord gezamenlijke werkzaamheden /risico’s’, waarop dagelijks aangegeven wordt op welke positie de bouwplaats medewerkers werkzaam zijn.
Op alle bouwtekeningen staat een QR-code. Wanneer je deze code scant, krijg je een melding of je de meest actuele tekening in handen hebt, of al een vervallen versie. Wat een handige manier om hier snel inzicht in te hebben!
Er wordt een UTA-quiz met vragen opgesteld om de kennis en bewustwording ten aanzien van het “Bewuste Bouwers-zijn” te promoten.
Tijdens de daily stand werkt men met een geplastificeerde plattegrond van de bouwplaats.
De bewoners hebben vooraf een ‘Dura Vermeer’ inloopmat gekregen.
‘Ons Plan 2020’ is opgetekend. Om de veiligheidsprestaties te blijven verbeteren wordt gewerkt aan het verbeteren van houding en gedrag. Het kernteam en de opdrachtgever gaat het gesprek aan met de medewerkers. Niet alleen bij negatief gedrag, maar ook om positief gedrag te belonen.
Schade en vervuiling worden voorkomen of hersteld. Hiervoor is een apart schadeplan met potje beschikbaar.
Er is een laagdrempelig digitaal informatiepunt ingericht, waar men voor informatie en vragen terecht kan. Ook wordt wekelijks op woensdagmiddagen een digitaal ‘live’ overleg gepland waar geïnteresseerden aan deel kunnen nemen.
Bewuste Bouwers staat vermeld in het projectinformatieboekje en in de schaftruimte hangen posters van Bewuste Bouwers. Bouwplaats medewerkers spreken
elkaar aan op gedrag en onaanvaardbare risico’s.
Op de bouwplaats staan paaltjes, waarmee de looproute wordt aangegeven.
Tijdens het weekend dat de meest geluidsproducerende werkzaamheden plaatsvonden, is ook het hotel dat naast het projectgebied ligt financieel gecompenseerd. Hier bovenop hebben ook alle werknemers van Gebroeders de Koning die meerdere dagen tijdens het weekendwerk aanwezig moesten zijn, in het hotel geslapen. Hierdoor was het hotel toch goed gevuld. Voor deze kamers is ook gewoon het normale tarief betaald.
Op de bouwplaats wordt om 7:00 uur eerst een toolbox gehouden voor de eigen Nederlands sprekende mensen. Vervolgens wordt om 10:00 uur de vertaalde versie voor de vrij grote groep Poolse medewerkers in het Pools gehouden. De Poolse mensen hebben altijd een Nederlands sprekende voorman bij zich.
In samenweking met Prorail is door BAM een tijdelijke tribune geplaatst waar omwonenden en belangstellenden veilig het inschuiven van de tunnelbak konden bekijken. Hier werd goed gebruik van gemaakt.
Een fiets in de kleuren van de aannemer wordt ingezet om lokale boodschappen te doen.
De rijplaten bij de in-/uitrit worden afgeschraapt en vertrekkende wagens worden afgespoeld alvorens ze weer de openbare weg opgaan.
De routebeschrijving en parkeerinstructie is standaard aan de e-mail handtekening toegevoegd. Heel eenvoudig toepasbaar.
De SAMEN veilig app. Iedereen kan deze downloaden om een onveilige situatie te melden en een foto te maken. Er staan ook toolboxen over o.a. fysieke belasting, beeldschermen, informatie en filmpjes op. Dit creëert bewustwording en veiligheid.
De omgeving wordt wekelijks geïnspecteerd. Veiligheidsinspectieronden worden één keer per maand gehouden. Constateringen als kromme steigerdelen of niet goede valbeveiligingen worden vastgelegd in het programma homeDNA, de vaste tool ervoor. Hierdoor is de materiaaldienst en of desbetreffende verantwoordelijke op de hoogte en kan er direct actie worden ondernemen. homeDNA wordt hiernaast ook ingezet bij oplevering, arbotechnische zaken, diverse checklists en resultaten. Op deze manier is er inzicht in leveranciers, onderaannemers, een soort resultaten en fouten dashboard. Bij selectie kan men op kwaliteit en veiligheid selecteren.
Pallets worden gemaakt van hout dat verwerkt wordt in de nieuwbouw.
De omgeving wordt betrokken bij tijdelijke voorzieningen. Zo is de print op de bouwhekken in overleg met de overburen tot stand gekomen en is de plek van de tijdelijke fietsenrekken gezamenlijk bepaald en ingericht.
De bouwput is bereikbaar via vaste stalen trappen die normaal gesproken worden gebruikt om een keet op een verdieping te bereken.
Hout wordt verzameld in een houtbank en hergebruikt.
Bunnik Bouw maakt gebruik van duurzame keten, deze zijn uitgerust met PV-panelen
Boorkernen en bakstenen worden hergebruikt in de geplande binnentuinen.
In het kader van de leefbaarheid is op het afgeronde werkvak op de asfaltstrook van de toekomstige rijbaan een tijdelijk zogenaamd "pocket parkje" geplaatst. De meubels, zoals zitmeubels en afscheidingselementen met plantenbakken, zijn door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gemaakt van afvalhout van het project. In plaats van een nog niet in gebruik zijnde plak zwart asfalt is er nu een leuke verblijfsplek gerealiseerd. Dit kenmerkt zich als een Goed Voorbeeld van een tijdelijke invulling die de leefbaarheid vergroot en daarmee de overlast beperkt.
Via het bedrijfsbrede KING-programma (wat het bewustzijn op veiligheid en duurzaamheid bevordert) wordt maandelijks een thema op de bouwplaats uitgelicht. Medewerkers worden gemotiveerd hun mening over dit thema te geven. De medewerker met de beste input, wordt 'medewerker van de maand'. Projectleider Reinier geeft aan dat vrijwel alle jongens buiten meedoen. De 'medewerker van de maand' wordt beloond met een waardebon.
Bij plaatsing van de nieuwe spoorbrug zijn bewoners uitgenodigd om dit live vanaf een tribune te aanschouwen.
In het kader van het BLVC-plan is een omgevingsscan uitgevoerd. En er wordt gewerkt/gehandeld naar de uitgangspunten in het rapport. Er wordt extra gecommuniceerd met de omgeving. De app speelt hierbij een belangrijke rol. Deze is ca. 800 keer gedownload. Daarnaast is er een inloopspreekuur voor bewoners. Door de communicatie via de app is merkbaar dat dit redelijk overbodig is geworden.
Naast de uitvoerderskeet is een parkeerplaats, waar een elektrisch oplaadbare auto opgeladen kan worden gemarkeerd met groene lijnen.
Op de parkeerplaats zijn met paaltjes parkeervakken gemaakt.
Met Pantar (buren), een bedrijf dat werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, is afgesproken dat alle wegwerppallets naar hun gaan waar ze meubels e.d. van maken.
De nieuwe bewoners krijgen na de sleuteloverdracht een emmer met schoonmaakmiddelen en -artikelen uitgereikt als welkomstpakket.
Alle medewerkers en bezoekers krijgen na inschrijving een sticker op de helm met code, zodat deze persoon te checken is en de hoofduitvoerder direct weet, of deze persoon op de bouwplaats thuis hoort.
Tijdens lunchtijd wordt in overleg met omliggende restaurants geen geluid gemaakt.
Waar zorgen de beelden van het gehele bouwproject welke in de uitvoerderskeet in realtime worden gemonitord. Hiermee wordt ook meegekeken naar eventuele onveilige situaties, waarop direct ingegrepen kan worden. Indien er sprake is van een onveilige situatie dan kunnen betreffende beelden worden gebruikt in één van de workshops die worden gehouden
Om het bouwterrein zijn twee cafés: goede gelegenheden voor de bouwvergadering. Hier maakt het team dan ook gebruik van. Ze verdelen de bouwvergaderingen eerlijk over de cafés (de ene maand bij het ene café, de andere maand bij het andere café). Hierdoor hebben beide cafés er baat bij!
Door middel van Planningsprogramma KYP wordt goed overzicht gehouden op de planning, die in dit project zeer nauw luistert naar de bewoners toe. Zo kan er duidelijk worden gecommuniceerd over de planning met deelnemers en medewerkers van het project. Het project bespaart zo tijd bij het plannen, het aanpassen en bij het communiceren over de planning met alle deelnemers in het project.
Bouwschutting met duidelijke en uitgebreide informatie voor passanten en het informatiecentrum met uitgebreide informatie voor belangstellenden.
Onderaannemers worden geselecteerd op duurzaamheid en kwaliteitscriteria. Er wordt steeds meer gekozen voor vaste contractpartners. Dan weet je wat je van elkaar kunt verwachten en hoef je het beleid niet elke keer opnieuw uit te leggen. Hier is ook feedback over naar de afdeling inkoop. Met deze informatie worden preferentielijsten aangelegd en aan een track record ‘gebouwd’.
Restmateriaal wordt hergebruikt; zoals overtollig beton wordt in mallen gegoten. De legoblokken die dit oplevert worden verkocht en o.a. toegepast in weg en waterbouw.
Aan één zijde van het pand is een gedeelte van de randbeveiliging opgehangen aan een rails. De afscheiding is verschuifbaar en kan makkelijk en snel worden open en weer dicht gemaakt.
Er is een klankbordgroep, waarin allerhande vragen kunnen worden behandeld.
Een tijdelijke fietsweg is aangelegd, zodat ook kwetsbare mensen veilig het project kunnen passeren. Het tijdelijke fietspad wordt makkelijk uit- en ingerold en is inzetbaar op meerdere projecten.
Een 'hinderplaat' is samengesteld door de aannemer. Deze hinderplaat wordt in grootformaat getoond tijdens informatiedagen en is ook te downloaden op de speciale project-website. Hier staat vermeld welke hinder er te verwachten is en welke maatregelen de aannemer heeft getroffen om deze hinder te beperken.
Via een uitkijkpunt kunnen belangstellenden naar de werkzaamheden van het project kijken.
Er is extra aandacht voor de medewerkers; de onderaannemer heeft een vernevelinstallatie op de afknijper, waardoor er minder stof vrijkomt .
Met onderaannemers zijn afspraken gemaakt over vaste teams. Het projectteam heeft een calamiteiten protocol opgesteld, waarin medewerkers alle handelingen bij een ongeval samen afspreken.
Samen met de gemeente is een BLVC-plan en een communicatieplan opgesteld. Dit is afgestemd met naastgelegen projecten. Voor belangstellenden zijn twee informatieavonden geweest. Deze zijn samen met naastgelegen bouwprojecten gehouden.
Bij incidentele hinder worden direct-omwonenden met extra brieven geïnformeerd.
Aan het bouwhek hangen de milieuprestaties, duidelijk gevisualiseerd en in begrijpelijke taal.
Op dit project loopt een pilot om geen rolsteigers te gebruiken maar hefliften. Zowel elektrische als manuele.
De medewerkers mogen voor de officiële opening in het hotel slapen.
De tijdelijke entree van het winkelcentrum wordt met opvallende pijlen en tekst op banners en platen met afbeeldingen van winkelende mensen en bouwvakkers aangegeven.
Elke twee weken is er een nieuwe veiligheidsman van de week. Dit rouleert onder de medewerkers van de bouwer en de nevenaannemers. Gekozen is voor een termijn van twee weken, zodat de veiligheidsman de effecten kan zien van de zaken die hij inbrengt.
Dit project is een van de eerste projecten van BAM Bouw en Techniek Projecten waar een omgevingsapp wordt gebruikt. In de App 'BAM bouwt' is uitgebreide informatie te vinden over het project en de mogelijke overlast voor de omgeving. Op diverse plaatsen aan het hek hangen duidelijke verwijzingen naar deze App.
Alle ‘oude’ maar nog goedwerkende en of goed zijnde huishoudelijke apparatuur, meubels, matrassen, bedden en kinderstoelen apart worden opgeslagen en geschonken aan projecten, zoals kringwinkels (zoals deze in België heten), bijstand ondersteuners, e.d.
De kleine blauwe containers die overal op het werkvak staan. Zo is de drempel om klein afval weg te gooien wel heel klein. Gemakkelijke oplossing die goed werkt.
Bouwverkeer wordt geattendeerd op andere weggebruikers bij het verlaten van het bouwterrein en een veilige thuiskomst gewenst.
Er is extra aandacht voor medewerkers onder de noemer ‘VGM’; zonnebrand- en handcrème, flesje drinkwater, fiets voor BPU-medewerker, inzet heftruck voorkomt onnodig til- en sjouwwerk, speciaal gemaakte verlengde bakstenen die zich makkelijk laten splitsen, waardoor nauwelijks afval ontstaat en, hoewel niet door iedereen succesvol ervaren, koelvesten. De 'langere' bakstenen die eenvoudig op maat gemaakt kunnen worden (minder bewerkelijk en belastend omdat zagen niet nodig is) en ook voor minder afval zorgen, kenmerkt zich als Goed Voorbeeld.
Alle zwerfpallets worden door Raab Karcher opgehaald en duurzaam hergebruikt. Isolatieafval van Isover wordt retour genomen en gerecycled tot nieuw isolatiemateriaal. Dit is voor aanvang van het project met de leverancier van bouwmateriaal vastgelegd.
Door de BREEAM-/Projectmedewerker worden rondleidingen georganiseerd onder de titel: 'Gluren bij de buren'. Omwonenden en belangstellenden kunnen zich opgeven voor een rondleiding. Ook zijn studenten van de Fontys en TUE uitgenodigd voor deze rondleiding.
Bouwhinder voor de omgeving wordt extra beperkt. Zo wordt niet gewerkt met stortkokers maar met karretjes en een bouwlift voor het afvoeren van bouwafval. Steenafval dat wordt afgevoerd wordt nat gemaakt met een door de sloper speciaal gemaakte douche.
Klachten worden zo snel mogelijk afgehandeld en indien toch overlast wordt ervaren die onvermijdelijk is wordt iets ludieks bedacht, zoals een briefje en met een chocoladereep van Tony Chocolonely.
Medewerkers, leveranciers en onderaannemers hebben een introductieboekje ontvangen voor aanvang werkzaamheden. Dit indtroductieboekje behandelt zeer uitgebreid de bouwplaatsregels, veiligheidsinstructies, milieuzaken en de pijlers van Bewuste Bouwers.
De faciliteiten zijn en worden afgestemd op de verschillende bezoekers; aparte parkeerplaats voor minder validen direct naast het ketenpark met verharde en egale ondergrond.
Het vastzetten van de vuilnisemmers met pictogrammen.
Na iedere vakantieperiode of bouwsluiting anderszins wordt op de eerste werkdag alle veiligheidsinstructies herhaald voor medewerkers en onderaannemers.
Het houden van een veiligheidslab stimuleert het project ideeën voor duurzame inzet (veiligheid , gezondheid, en welzijn) van medewerkers.
Medewerkers worden gestimuleerd om duurzame ideeën aan te dragen. Bij het vervangen van de deuren van de Oranjesluizen is er door efficiënter te werken met de Bok (hefschip) in één keer het werk gedaan (met stremming) in plaats van meerdere keren opnieuw. Dit bespaarde brandstof en zorgde voor een minder lange periode van overlast.
Op het project zijn de teams self-supporting, verantwoordelijk voor eigen planning en logistiek.
Onderaannemers worden gestimuleerd om veilig te werken met werkplekinspecties en een veiligheidspluim.
Bij de verschillende blokken in het project worden borden geplaatst met informatie over WAVE en specifieke informatie over dat blok; o.a. gevelaanzichten, een artist impression en toe te passen materialen en kleuren. Voor medewerkers en leveranciers is het door die borden direct duidelijk over welk blok het gaat en hoe de woningen eruit zien als ze gerealiseerd zijn.
Enkele weken geleden onthulde wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie) de twee opvallende bouwborden die aan de gevel hangen. Daarmee gaf ze het startsein voor het onderhoud van het eerste wooncomplex voor een VvE met meer dan 100 eigenaren in Den Haag dat comfortabeler en energie-efficiënter wordt.
Een pilot is bij dit project gestart met de naam: Project Centraal. Aan het begin van het project is een analyse gemaakt van het projectteam, door het in kaart te brengen hoe de medewerkers in elkaar zitten (mapping met wat voor kleurtypen mensen met elkaar aan het werk zijn). Door dit te bespreken is een beter begrip voor elkaar ontstaan.
Op veel plekken grenst de oever aan huizen en tuinen; hier worden veel keukentafelgesprekken gevoerd. Een uitgebreid overzicht wordt bijgehouden van deze gesprekken met contactgegevens, afspraken en foto's.
Richtlijnen voor energie- en waterbesparing worden aantoonbaar toegepast. Zo maakt men gebruik van LED-verlichting. De keten zijn recent verduurzaamd. Men maakt gebruik van groene stroom van ENGIE. De hydrofoor werkt op een tijdschakelaar. Men hanteert elektrische buitenverlichting en een bob-cat met roetfilter vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Zelfs in de magazijncontainer werkt de verlichting op een bewegingssensor.
Stalen loopbruggen zijn voor het project aangeschaft. Deze worden o.a. gebruikt voor de bereikbaarheid van winkels tijdens de bouw. De bruggen zijn solide en eenvoudig (de-)monteerbaar. Ze kunnen daardoor makkelijk worden ingezet op verschillende plekken en op nieuwe projecten.
Metropool heeft een groot scherm hangen,waarop e.e.a. wordt gecommuniceerd aan het grote publiek over het project.
Er is een tekenwedstrijd voor kinderen georganiseerd en de winnares ziet haar tekening terug op de bouwborden. Mooi hoe kinderen zo bij het werk betrokken worden.
Veiligheid van de medewerkers staat voorop voor Hakkers. Ze leren ook van de Safety Walks want ondanks de al hoge score kan het altijd beter. Zo is naar aanleiding van een voorbeeld van een andere bouwer een innovatieve oplossing bedacht om het werkbordes via een flexibele brug bereikbaar te maken vanaf de schepen. Uit ervaring bleek dat de medewerkers veel last hadden van de dagelijkse trillingen, omdat het werkbordes verbonden is aan de damwanden Marc heeft toen met de Hakkers medewerkers trillingsdempers onder het bordes bedacht waardoor de er minder 'trillingsschade' is voor de vakmensen. Het bordes is nog in ontwikkeling, maar wordt al getest op het werk. We zien dit als een Goed Voorbeeld van extra zorg voor de gezondheid, welzijn en veiligheid van jullie mensen.
In de Sinterklaasperiode is een gedicht gemaakt, gekoppeld aan Bewuste Bouwers, met wat kleine cadeautjes. Het gedicht hangt nog steeds boven de wastafel in de wc.
Elke nationaliteit krijgt zijn eigen sticker op de helm, zodat duidelijk is wat de moedertaal is
Bij de entree voor bouwverkeer aan het Schuttersveld zijn stoplichten geplaatst waarmee het verkeer kan worden geregeld. Het verkeerslicht op het nabij gelegen kruispunt is ook aangesloten op de bedieningsknop van de poort.
Tijdens de weekendafsluitingen wordt voor omwonenden een kijkersplaats ingericht.
Het project houdt rekening met laaggeletterdheid; de afvalcontainerbordjes zijn zowel meertalig als ook voorzien van afbeeldingen. Daarnaast moet de afvalverwerker de bordjes eerst verwijderen voordat de containers kunnen worden opgehaald.
In het zalencentrum tegenover het werkterrein hangt een camera. Op internet kunnen de livebeelden gevolgd worden. Deze camera is niet opgehangen door de aannemer, maar dit heeft het zalencentrum zelf geregeld.
Leveranciers kunnen via het planningsprogramma Ilips bloktijd reserveren voor levering van goederen en aangeven of daarvoor een kraan nodig is. Vervolgens krijgen zij bericht waar ze moeten opstellen.
Er wordt medewerkers die herintreden een werkplek geboden, maar ook wordt er een werkervaringsplek aangeboden aan iemand die zich aan het oriënteren is en een achterstand heeft tot de arbeidsmarkt. Wim Paul is mentor op de Hogeschool Rotterdam. Ren studente, Miriam, gaat opdracht doen voor het project. ERA-breed is het doel om 20 stagiaires te plaatsen. Vanuit Hogeschool Rotterdam zijn er momenteel vier studenten over de verschillende projecten. Een mentoraat vanuit Amsterdam is in de maak. Voor de scholen naast het project wordt er een rondleiding gegeven. Via een personeelscoördinator is overleg over leerlingen die binnenkomen en er zijn intern leermeesters binnen ERA. De uitvoerder is als leerling begonnen en inmiddels in talentopleiding TBI. Vanuit ERA kunnen er verschillende cursussen en trajecten worden gevolgd, zodat medewerkers intern kunnen (door)groeien.
In de schaftkeet zijn afvalbakken verwijderd en direct voor de deur zijn een drietal kliko's geplaatst, waarin men hun afval kan scheiden.
De opdrachtgever heeft de omgeving met Sinterklaas op chocoladerepen getrakteerd met de melding: "Nog even doorbijten". Dit was ten tijde van het aanbrengen van funderingspalen.
Onder de omwonenden wordt de hinderbeleving onderzocht na bijzondere momenten. Dit wordt besproken met de provincie, gemeente en hulpdiensten en op basis daarvan maatregelen getroffen voor volgende gebeurtenissen. De omgeving wordt vooraf en tijdens de werkzaamheden geïnformeerd over het project, tijdstip, tijdsduur, plaats en soort hinder, via brieven, e-mails, de website, de nieuwsbrief van de provincie en persoonlijk contact. Voor sommige maatregelen zoals een wegafsluiting wordt vooraf met gebruikers overlegd, wat de beste periode daarvoor is.
Op het project vindt bemaling plaats: het water wordt ontdaan van ijzerdeeltjes, door het spoelen door stro in grote oranje containers. In overleg met het Waterschap wordt het daarna gezuiverd in de naastgelegen sloot gepompt.
Wanneer extra veel bouwverkeer aanwezig is of wanneer de route van het bouwverkeer verandert, worden de omliggende scholen hierover ingelicht. Zij ontvangen op hen afgestemde informatie over de bouwroutes en welk effect dit heeft op de veel gebruikte routes van schoolgaande kinderen.
De omgevingsmanager verplaatst zich op een Vital-fiets die gemaakt is door mensen met een achterstand in de maatschappij.
Er is een veiligheidstraining gehouden voor de basisschoolleerlingen in de wijk. Vooral ter voorbereiding op -indien het werkvak bij de school voor de deur komt te liggen- werd uitgelegd waarom zij niet binnen de hekken mogen komen en werden er dodehoeklessen gegeven met een vrachtwagen.
Bezoekers worden gevraagd naar het hebben van een GPI-certificaat. De auditor heeft dit aan moeten tonen op verzoek van de hoofduitvoerder.
De bouwschutting zien wij als een Goed Voorbeeld: Aan de strandzijde met graffiti-art van graffiti-artiesten uit Den Haag. Hier is graffiti niet storend, maar juist één groot kunstwerk. Aan de boulevardzijde wordt op de bouwschutting verwezen naar het infopunt www.denhaag.nl/dekustgezond en de webcam. Hier wordt rekening gehouden met kwetsbare mensen. Bepaalde kijkgaten zijn laag in de omheining gemaakt, zodat kinderen en mensen in rolstoelen of scootmobielen ook naar het project kunnen kijken. De bouwschutting vergroot de netheid en uniformiteit.
De prefab aluminium kozijnen zijn gemaakt door een bedrijf met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Op en rondom het project zijn veiligheidsvoorzieningen getroffen. Het project beïnvloedt gewenst weggedrag, doordat bouwverkeer en fietsverkeer elkaar niet kruisen door tijdelijke bypasses en fly-overs. Bouwverkeer is niet toegestaan op de ontsluitingswegen in het gebied. Een drijvend fietspad is tijdelijk gemaakt om fietsers veilig door te kunnen laten.
Naast de officiële website is op Facebook de onofficiële Facebookpagina De Coolsingel opgezet door een aantal fans van het project. Ook hier is informatie over de voortgang van het project te vinden en mogelijke overlast. De gemeente heeft de oprichters van deze Facebookpagina uitgenodigd voor een projectbezoek en heeft regelmatig contact met deze mensen. Foto's van deze actiegroep worden door gemeente gebruikt op social media. Het leggen van contact met deze actiegroep en de interactie die is ontstaan tussen groep en gemeente zien wij als een Goed Voorbeeld.
Speciale COR-rondes zijn ingesteld. Dit zijn veiligheids-coachingsrondes waarbij roulerende medewerkers rondes lopen en zaken signaleren op een iPad.
Het projectteam toon initiatief door zelf de pers en politieke bestuurders uit te nodigen op het werk. Zij krijgen een rondleiding. Hierdoor wordt voorkomen dat pers of politiek alleen betrokken raakt als het project negatief in het nieuws komt. Een meer positieve ervaring is op deze manier gecreëerd.
Alle werkzaamheden worden vanaf een tijdelijk werkplateau, dat boven de gracht is aangelegd, uitgevoerd. Al het materieel staat op het werkplateau opgesteld. Laad-/losbewegingen van materialen worden op dit werkplateau uitgevoerd. Met deze oplossing wordt het verkeer op de Valkenboskade zo min mogelijk gestremd en blijft de hinder voor de bewoners beperkt.
Vragen, tips, en klachten worden professioneel opgepakt en teruggekoppeld. Eens in de zoveel tijd wordt een complimentenposter gemaakt die naar de uitvoerder gaat die het in de schaftkeet ophangt.
De resultaten van monitoring worden gedeeld met de medewerkers en de omgeving. De overzichten worden aangevuld met tekstballonnen, waarin uitleg wordt gegeven aan de grafieken.
Met Sinterklaas is er een gedicht/rijm en een reep chocolade bij alle omwonenden in de bus gedaan. Deze ludieke actie is erg goed ontvangen.
Alle afval wordt aan de bron gescheiden ingezameld bij de woning en apart met een elektrisch ‘treintje’ naar de afvalhub afgevoerd
Bij de inrichting van de bouwplaats is rekening gehouden met veiligheid; zo zijn er extra openingen gemaakt en is de schutting schuin geplaatst voor beter zicht.
De BHV-er is door de rode helm en het rode kruis op zijn helm duidelijk herkenbaar voor medewerkers en bezoekers.
Groencertificaten zijn opgehangen en zichtbaar voor iedere medewerker.
Het projectteam stemt af met de direct naastgelegen bouwplaats van Dura Vermeer Bouw. In overleg met Dura Vermeer is besloten een eenduidig formaat bebording te plaatsen en na oplevering van dit naastgelegen project de bestaande waarschuwingsbebording van Dura Vermeer te blijven gebruiken.
De projectwebsite is zowel in het Nederlands als Engels maar ook in het Japans vanwege een grote Japanse populatie in Amstelveen.
Op de keet met sanitaire voorzieningen liggen zonnepanelen.
Bedrijven en omwonenden worden geattendeerd op de BAM-app die kan worden gebruikt voor vragen en informatie.
De goed geïsoleerde keten zijn voorzien van zonnepanelen. Dagelijks wordt gemonitord, wat hiervan de opbrengst is.
Een groenteboer uit de buurt bezorgt wekelijks vers fruit voor de medewerkers.
Speciale veiligheids-overschoenen zijn in de uitvoerderskeet beschikbaar voor bezoekers.
Medewerkers van een sociale werkplaats maken de dakpanelen
Op verschillende plaatsen op het project is direct duidelijk dat vanaf dat punt het gebruik van PBM's verplicht zijn.
De planning van het project wordt (ook) in makkelijker te begrijpen taal en visualisatie gecommuniceerd naar medewerkers en bezoekers.
Een gevelzijde is lange tijd nog open geweest. Het gevolg hiervan is dat de binnenruimte koud zou worden. BAM heeft ervoor gekozen deze gevel af te sluiten met krimpfolie. Het folie werd om de opening gespannen en vervolgens verwarmd waardoor het zich strak trok. Hierdoor blijft de binnenzijde van het politiebureau veel gemakkelijker op aangename werktemperatuur.
In de schaftkeet zijn extra ramen geplaatst, waardoor er uitzicht is op de jachthaven.
Eén van de veiligheidskundigen spreekt meerdere talen en heeft een taalwaaier met vragen, die het meest van belang zijn op de bouw.
Drivetag voor het terugdringen van uitstoot.
Het projectteam gebruikt een milieu-actiekaart om alle milieumaatregelen te plannen.
Op het project zijn twee AED-s aanwezig: één in de PBM-vrije zone in de bouwkeet en één op het bouwterrein geplaatst in een speciale BHV-container met meerdere hulpmiddelen.
Met de buurt is gedeeld dat er een webcam is die om de tien minuten een beeld maakt van het bouwproject. Deze beelden zijn voor iedereen beschikbaar via de webcam van de school. Hier wordt een timelapse van gemaakt.
Voor omwonenden is een buurtontbijt geweest
Op diverse plaatsen hangt veiligheidsinformatie. Van Gelder heeft 5 Gouden Omgevingsregels voor dit project opgesteld die in werkruimten hangen; deze zijn toegespitst op de veiligheid rondom het project. De 5 Gouden Omgevingsregels voor de Coolsingel zijn: 1. We werken altijd binnen rondom gesloten bouwhekken. 2. De calamiteitenroute is altijd open en minimaal 3,5 meter breed. 3. Als er toch in de calamiteitenroute moet worden gewerkt, wordt dit eerst besproken met de uitvoerder en verkeersbegeleiding. 4. Als we uit een werkvak lopen of rijden, doen we de bouwhekken weer netjes dicht. 5. We houden de werkplek netjes en schoon, losliggende materialen laten we niet rondslingeren en ruimen we op of plaatsen we netjes in depot.
Op elke verdieping is op de plaats waar de bouwkraan is "ingebouwd" water, afvoer en elektra aangebracht.
Gedragsregels zijn opgesteld in de projectinstructie, welke beschikbaar is in 7 talen via het bouwpassysteem (Engels, Duits, Pools, Roemeens, Hongaars en Slowaaks en Nederlands).
In de hal van het complex hangt een beeldscherm met informatie over het project. Wekelijks vindt een update van deze informatie plaats.
Naast een eigen omgevingsmanager is ook een lokale omgevingsmanager ingehuurd, die de omgeving goed kent en dichtbij woont. Daarnaast zijn er ook een wijkambassadeur (een bewoner van de wijk) die als laagdrempelig contactpersoon voor de bouwer fungeert en een gebiedsconcierge die mensen helpt op tijdelijk minder goed begaanbare plaatsen en zorgt dat het netjes blijft.
Medewerkers van een sociale werkplaats maken de dakpanelen.
Medewerkers worden aangemoedigd hun toegangspas met chip in de helm te plakken, zo hebben ze altijd hun pas en helm bij zich.
Het project stimuleert ideeën voor duurzame inzet (veiligheid , gezondheid, en welzijn) van medewerkers. Hierin wordt continue naar vernieuwing en verbetering gezocht. Zo is er ook een werkgroep nieuwe ontwikkelingen die themadagen bedenkt en om de twee maanden bijeenkomt. Samen wordt nagedacht over innovatie en verbetering van processen en bouwmethoden, zoals funderingen voor windmolens die slimmer kunnen worden uitgevoerd. Samen met een eigen ingenieursbureau (Sophia Engineering) kan K_Dekker Bouw & Infra b.v. zijn ambitie, kennis en innovatiekracht laten zien aan de markt.
Ook de toekomstige bewoners/medeopdrachtgevers hebben door middel van 3D-techniek informatie gehad in de schaft/verblijfsruimte.
Er wordt gebruik gemaakt van een uitvoerdersapp waarin men elkaar op de hoogte kan stellen van slimme oplossingen.
Voorafgaand aan de werkzaamheden is een inloopavond gehouden om de wijk te informeren. Daarna is voor daadwerkelijke aanvang een brief aan de wijkbewoners verzonden, waarin ook de Duindorp-app werd gelanceerd. Vervolgens wordt elke keer voorafgaand aan een nieuw werkvak de directe omgeving per maatwerk-brief geïnformeerd. Alle informatie over het project met direct telefoonnummer, hinderkaarten, planning, berichten, foto's, nieuws en vragen worden gedeeld in de Duindorp-app. Het wijkberaad Duindorp heeft het bestaan van de Duindorp-app op verzoek gedeeld via hun Facebook-pagina, waarna hij al snel 400 keer gedownload werd. Als Anne niet regelmatig nieuws op de app zet, krijgt ze zelfs vragen van de (oudere) wijkbewoners. Dus hij wordt ook echt gebruikt. Via de app worden ook zaken als de tijdelijke omleiding van de bus en het verplaatsen van de halte gecommuniceerd met duidelijke kaartjes. De hinderkaarten geven een goed beeld van de actuele situatie en omleidingsroutes. Als de plannin
Bedrijfskleding is afgestemd op het type werk en seizoen. Zo is er gekozen voor stootcaps in plaats van helmen voor elektromonteurs op enkele plekken. Dit werkt prettiger en geeft toch de juiste bescherming die je iemand kunt geven voor specifieke werkzaamheden.
Naast diverse informatiebrieven hebben de bewoners een hinderkalender ontvangen met een koelkastmagneet.
Voor de kinderen van een nabijgelegen basisschool heeft de aannemer een dodehoek training gegeven.
Een Goed Voorbeeld is de verbeterslag die is genomen n.a.v. het vorige project (Parc Drieën-Huysen) wat (deels) hetzelfde team hiervoor heeft gerealiseerd. Vanuit het auditrapport van Bewuste Bouwers kwam naar voren dat de rijbaan erg modderig en onveilig was. Quote: "Al glibberend door de modder bereik ik de keet". De projectleider heeft bij dit project besloten dat zo'n situatie niet meer mag ontstaan. De toegangsweg is geasfalteerd en ook in de bochten op het bouwterrein zijn betonplaten neergelegd. Zo wordt een glibberige rij- en looproute voorkomen. Een goed voorbeeld waarin wordt laten zien dat er zeer actief met de feedback van Bewuste Bouwers is omgegaan.
Met de scholen in de buurt en gemeente zijn afspraken gemaakt voor de breng- en haaltijden van de kinderen door de ouders. De overdekte parkeergarage is gratis toegankelijk voor de ouders tijdens deze piekuren.
De bewoners of thuiswerkers hebben ook de mogelijkheid om tijdelijk elders te werken of een uitstapje te maken, bijvoorbeeld naar Blijdorp, op kosten van de bouwer. Voor bewoners die in de nachtdienst werken is er zelfs het aanbod om een hotelkamer te boeken. Het aanbod voor thuis- of nachtwerkers om elders te werken of te rusten zien wij als een Goed Voorbeeld.
Met vertegenwoordigers van de gemeente, markt, winkeliers, horeca, evenementenorganisatie en bewoners wordt wekelijks overleg gevoerd.
Voor de uitvoerderskeet staat een opvallende BHV container met o.a. een AED die makkelijk verplaatsbaar is en daardoor overal op het project kan worden ingezet.
In geval van gevaarlijke en niet-routinematige werkzaamheden moet de direct-leidinggevende een Taak Risico Analyse maken.
Tijdens de audit was net het nieuwe ERA Contour veiligheidsbord binnengekomen, genaamd 'Beschermkracht'. Dit bord gaat als hulp dienst gaat doen, om beter over veiligheidskwesties te communiceren op de bouwplaats en zaken vast te leggen.
Naast de maandelijkse nieuwsbrief die in de buurt wordt bezorgd, worden er aanvullende brieven verstuurd bij speciale activiteiten. Een voorbeeld is dat de steigers langer zijn blijven staan. De omwonenden zijn hierover toentertijd geïnformeerd. Aan de einde van deze periode is er een frietwagen geweest bij de ingang van het bouwterrein met gratis friet voor de omwonenden.
Bij de entree hangt een geplastificeerde A3 met uitgebreide informatie over het project. O.a. wanneer Arjan en Lotte aanwezig zijn, het e-mailadres en mobiele nummer van Lotte, de projectwebsite en telefoonnummers in geval van nood. Het logo en www.verbeterdebouw.nl zijn ook vermeld. Gegevens op dit A3 zijn makkelijk up-to-date te houden. Dit A3 met de uitgebreide informatie die makkelijk aanpasbaar is, zien wij als een Goed Voorbeeld.
De noodbrug is gemaakt van vloerdelen van de werkvloer van een ander werk.
Medewerkers denken actief mee over veiligheid voor omwonenden, voorbijgangers en bezoekers tijdens kwartaalbijeenkomsten en door middel van het Veiligheid-verkeerslicht wat de veiligheidskundige één keer per week opstelt. In feite een begrijpelijke en leesbare rapportage van de veiligheidsronde die hij loopt over het project. Door de duimpjes op de foto's van het issue te zetten, zet BAM de medewerkers aan tot discussie en actie. Met als doel de veiligheid en het bewustzijn te vergroten.
Indien woningen dicht zijn, worden deze drooggestookt met de eigen CV-installatie in plaats van met energie slurpende warmtekanonen.
De route naar de keet loopt via het dak van het station, hier is een houten looppad bovenop gemaakt.
Het is middels een sticker duidelijk welke medewerkers BHV-er zijn.
Elke drie weken wordt de 'Checklist Bewuste Bouwers' doorgenomen die door de omgevingsmanager is gemaakt. Zo blijven ze alert op de status van de verschillende normen die bij Bewuste Bouwers horen en kunnen ze hier snel op acteren.
Omdat de buren zeer dichtbij de werkzaamheden wonen, is er geregeld overleg met hun. Tijdens het overleg wordt er geregeld een bosje bloemen gebracht. De communicatie is zeer goed. De buren zijn overdag vaak niet thuis vanwege een eigen horecazaak. In verband met de steiger van de bouw is besloten een extra pad voor de buren te maken om (buitenom) hun achtertuin te kunnen bereiken. Achteraf zal een stukje ongebruikte grond overgaan naar de buren als blijk van dankbaarheid voor de goede samenwerking. De schuttingen van de buren zijn tijdelijk verwijderd om achteraf weer geplaatst te worden. Dit was nodig om steigers rond de bouw te kunnen plaatsen.
De uitvoerder heeft een whiteboard opgehangen waar de medewerkers voorstellen en ideeën kunnen noteren. Hier zijn al vele zaken op genoteerd.
Dit is een van de projecten waar een pilot plaatsvindt om energie te besparen tijdens de bouw. Droogtijden van de verschillende bouwblokken worden gemonitord. Via grote tekeningen wordt dit nauwkeurig en helder in kaart gebracht, zodat gekeken kan worden waar energie kan worden bespaard.
Wekelijks (1/2 dag per week)is een veiligheidsdeskundige van BAM op de bouwlocatie aanwezig. Deze spreekt medewerkers aan, indien er sprake is van een onveilige situatie en stelt een eenvoudig rapportage op op basis van het 'stoplicht'-effect.