Bewuste Bouwers, beste buren!

Geef het goede voorbeeld!

Tips voor bouwteams in deze Coronacrisis

Wij merken dat veel bouwprojecten nog volop doordraaien. Het is fijn dat dat mogelijk is, maar ook op de bouwplaats moeten de medewerkers zichzelf en elkaar beschermen in deze Coronacrisis. Op een bouwplaats zijn vaak veel medewerkers bij elkaar aan het werk. Vanuit Bewuste Bouwers willen wij alle bouwplaats-medewerkers een stukje bewuster maken van de juiste maatregelen in deze tijd. Vakmensen en Omgeving zijn ook nu belangrijke pijlers!

Bouwend Nederland heeft op de website een aantal Vragen & Antwoorden staan die jou kunnen helpen. Enkele belangrijke punten lichten wij hier uit. Meer informatie vind je op de website van Bouwend Nederland

Op de bouwplaats

Er zijn veel mensen aan het werk op een bouwplaats. Hoe ga ik hiermee om?

In principe kunnen bouwplaatsen openblijven en kan er doorgewerkt worden. Bouwplaatsen in de openlucht vormen een verminderde kans op besmetting. De volgende aandachtspunten moeten in acht worden genomen:

 • Hygiëneregels moeten goed nageleefd worden: groepen tijdens schaft splitsen, extra schoonmaken van toiletten, deurklinken etc.
 • Werknemers zoveel mogelijk met eigen vervoer naar de bouwplaats laten gaan.
 • Werknemers zoveel mogelijk in dezelfde teams en op dezelfde locaties laten werken.
 • Contacten met externen zoveel als mogelijk beperken. Afspraken hierover maken met leveranciers en onderaannemers. Bijvoorbeeld leveranties buiten de bouwplaats laten plaatsvinden en onderaannemers in eigen bus laten schaften.
 • Elkaar (streng) aanspreken op (gevaar onderschattend) afwijkend gedrag.
 • Bij twijfel of grote onrust bij medewerkers de GGD inschakelen voor advies over voorzetten werkzaamheden.
 • Houd zoveel mogelijk anderhalve meter afstand van elkaar.

Welke maatregelen kan ik nemen om mijn werknemers te beschermen?

Speciale voorzieningen op de werkvloer in verband met het virus zijn vooralsnog niet nodig. Het RIVM geeft aan dat de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het virus te voorkomen heel simpel zijn. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Het gaat om de volgende maatregelen:

 • Was je handen regelmatig met zeep;
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes;
 • Schud geen handen.

De omgeving

Niet alleen de bouwplaats-medewerkers verdienen aandacht, ook de omgeving. Nu veel mensen gedwongen thuis zijn, zullen zij ook sneller eventuele hinder ervaren van het bouwproject in hun omgeving.

 • Beperk daarom niet werk-gerelateerd geluid, zoals radio’s, schreeuwen etc.

Daarnaast merken wij dat bij veel omwonenden de vraag leeft wat het beleid van de bouwplaats is in deze Coronacrisis. Daarom is het van belang ook de omgeving goed te (blijven) informeren.

 • Geef aan waarom jullie doorwerken
 • Geef aan welke (extra) maatregelen jullie treffen in deze periode

Lees ook het artikel dat we gisteren publiceerden ‘Rekening houden met elkaar’

Goede Voorbeelden gezocht!

Deze lijst met maatregelen is vast niet compleet. Wij zijn erg benieuwd hoe jij op de bouwplaats én in de omgeving omgaat tijdens deze Coronacrisis. Tref je extra maatregelen om de gezondheid van je medewerkers te garanderen? Welke? En wat doe jij om de omgeving extra te informeren?

Wij zijn altijd op zoek naar Goede Voorbeelden, maar in deze tijd nog meer! Deel jij ze met ons? Dan vullen wij de tips hier aan, zodat collega-bouwers daar ook hun voordeel mee kunnen doen. Samen staan we sterk!

Je kunt je tips achterlaten via onderstaande reactiemogelijkheid. 

2 reacties op “Geef het goede voorbeeld!”

 1. Fred van Lent schreef:

  Wij zorgen dat de werkzaamheden wat verder uit elkaar liggen gaan gescheiden eten liefst buiten in de open lucht
  Een extra toolbox ingelast specifiek op het corona virus
  houden het bespreekbaar en zorgen voor voldoende ontsmettingsmiddelen
  Houden toiletten en schaft gelegenheid extra schoon meer dan anders nog
  met name de koffie automaat word extra vaak gereinigd

 2. Wat goed dat jullie maatregelen en tips delen! Aanvullend op de hierboven genoemde maatregelen stellen wij dat de mensen van de bouwplaats niet meer in de ruimtes van onze opdrachtgevers mogen komen. Dit is aan de orde bij twee projecten met uitbreidingen aan bestaande gebouwen.
  Ook houden we aandacht voor voldoende bedrijfshulpverleners op de bouwplaatsen. We hebben onze maatregelen met een memo en toolbox bekend gemaakt, ook bij onze onderaannemers en nevenaannemers.
  De praktijk leert dat vanaf maandagmorgen iedereen ook zelf haar/zijn verantwoordelijkheid neemt en afstand houdt en ook de andere maatregelen respecteert. Een compliment waard!

Geef een reactie