Bewuste Bouwers, beste buren!

Fries Heinis reikt op 13 juni de Bewuste Bouwers Zuidas Award 2019 uit

Bewuste Bouwers Zuidas Award 2019 - Fries Heinis

“De Zuidas is een ultieme showcase”

Fries Heinis (50) is sinds eind 2014 Algemeen Directeur van de grootste belangenvereniging voor de bouw- en infrasector: Bouwend Nederland. Ook is hij ruim vier jaar bestuurslid van Bewuste Bouwers: “Vanuit mijn functie bij Bouwend Nederland heb ik korte lijntjes met bouwbedrijven en merk dat het enthousiasme bij deelnemers van Bewuste Bouwers erg groot is. Nu ook de andere bouwers nog bereiken, want iedereen die goed werk wil doen in de bouw kan niet om het predicaat heen!”

Heinis is vanuit zijn intrinsieke motivatie ambassadeur van Bewuste Bouwers en daarom is het niet vreemd dat hij tijdens de derde editie van de Bewuste Bouwers Zuidas Award 2019 – op 13 juni a.s. – de winnaar bekend zal maken.

Bewuste Bouwers Zuidas Award

De award is een initiatief van Bewuste Bouwers en Amsterdam Zuidas en geeft op een positieve manier aandacht aan het belang van een veilige en omgevingsvriendelijke bouwplaats. De deelnemende bouwplaatsen worden door auditors van Bewuste Bouwers beoordeeld. Daarnaast wordt ook de omgeving van de Zuidas gevraagd haar stem uit te brengen op de meest omgevingsbewuste bouwplaats. Samen toetsen hoe een aannemer bijdraagt aan het doel van een veilige en omgevingsvriendelijke bouwplaats.

Geen papieren exercitie

Als Algemeen Directeur bij Bouwend Nederland is Heinis betrokken bij veel kwesties in de bouwsector. Het thema ‘veiligheid’ heeft, onder andere door het incident met de parkeergarage in Eindhoven – topprioriteit bij Bouwend Nederland en haar leden. Het is tweerichtingsverkeer; ik propageer binnen Bouwend Nederland de gedragscode van Bewuste Bouwers en breng tegelijk kennis binnen van bijvoorbeeld de rapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bij de stichting.” Heinis stelt dat je nog geen Bewuste Bouwer bent wanneer je de bijdrage stort en goed genoeg scoort! “Het zou geen papieren exercitie mogen zijn, de gedragscode moet in hun vezels zitten. Gelukkig zien we dit al bij veel bij bouwbedrijven. Alleen als het gehele team, inclusief alle leveranciers en onderaannemers het vol overgave toepassen, kun je zeggen dat je een echte Bewuste Bouwer bent.”
 

Van stofwolken tot drukke verkeerspunten

Momenteel zijn er elf projecten op de Amsterdamse Zuidas die zich profileren als een Bewuste Bouwer. Deze hele maand kan de omgeving aangeven in hoeverre deze bouwprojecten rekening houden met hen.

Onderdelen waarop beoordeeld wordt zijn onder andere netheid, informatievoorziening en maatregelen om overlast te beperken. Bewuste Bouwers audit bovendien op de pijlers van haar gedragscode: Veilig, Omgeving, Milieu, Vakmensen en Verzorgd. De uitkomsten van deze twee metingen worden opgeteld en daaruit wordt de winnaar gekozen. Fries: “Alle elementen van Bewuste Bouwers komen samen op de postzegel ‘Zuidas’; van stofwolken die over fietsers waaien tot drukke verkeerspunten en geluidshinder. Het is dichtbebouwd en er is veel mobiliteit; alle stromen komen daar samen! Ik vind het een eer dat ik daaraan mee mag werken en de winnaar op donderdag 13 juni bekend mag maken in de Zuidas Keet.”

Praktische informatie Bewuste Bouwers Zuidas Award 2019

Donderdag 13 juni 2019
15.00 uur – 20.00 uur (uitreiking om 16.00 uur met aansluitend een barbecue)
Zuidas Keet – Amaliapark 1, Amsterdam

Wil je hierbij aanwezig zijn? Stuur dan een mail naar info@bewustebouwers.nl.