Bewuste Bouwers, beste buren!

Een van de gezichten achter Bewuste Bouwers: Marco Waarts

Wie zijn eigenlijk de gezichten achter Bewuste Bouwers? Eerder maakten we al kennis met Kathy Westendorp en Annemarie Verschoor. Vandaag is Marco Waarts exact een jaar werkzaam bij Bewuste Bouwers. De enige man in het kernteam en de belangrijkste schakel naar de collega’s in het veld. Wat doet hij bij Bewuste Bouwers,  wat vindt hij het leukste aan zijn werk en waar kijkt hij naar uit? Als je hem nog niet zo goed kent, lees dan verder!

Van heel veel markten thuis

In zijn e-mailhandtekening staat onder Marco zijn naam ‘coördinerend auditor’, maar wat houdt dat eigenlijk in? Waar vult hij zijn werkdagen mee? “Mijn werkzaamheden zijn heel variërend en wellicht teveel om op te noemen, maar in grote lijnen: het lezen van audit- en mysterieverslagen, waarbij ik de uniformiteit in verslaglegging en waardering bewaak, voordat ik de verslagen doorstuur naar projecten. Ik ondersteun de auditors en mysteriebezoekers en maak per kwartaal de planning voor de uit te voeren audits en mysteries. Daarnaast bezoek ik zelf ook bouw- en infraprojecten voor toetsing en verslaglegging.” Niet alleen voor audits komt Marco op bouwplaatsen. Ook voor felicitatiebezoeken trekt hij het land in om projectteams in het zonnetje te zetten vanwege prachtige behaalde resultaten.

De gedragscode vormt natuurlijk de basis van de audits en mysteriebezoeken. Marco houdt zich ook bezig met het periodiek actualiseren van deze gedragscode. “Tevens ben ik primair aanspreekpunt voor en onderhoud contact met bouwbedrijven, projectleiders, uitvoerders, omgevingsmanagers, KAM-coördinators of andere medewerkers van bouwbedrijven. Tijdens adviesgesprekken bespreek ik bijvoorbeeld met hen welke ontwikkelingen er gaande zijn, waar zij tegenaan lopen en adviseer over mogelijke oplossingen.”

“Je ziet het imago van de sector verbeteren”

Een jaar onderweg en Marco is zeker enthousiast over het concept van Bewuste Bouwers: “Stichting Bewuste Bouwers is een aanjager: zij wil de bouwwereld een impuls geven. De gedragscode helpt het bouwproject hierbij. Als lid van het kernteam is het geweldig een bijdrage te mogen leveren aan de bouwsector door het uitwisselen van kennis en ervaring. Hierdoor kunnen bouwbedrijven hun imago (blijven) verbeteren én beter scoren tijdens de audits.”

Dat bouwbedrijven ook daadwerkelijk willen verbeteren en innoveren is een ding dat zeker is, volgens Marco. Hij staat regelmatig met zijn voeten in de klei. “Het is ontzettend leuk én leerzaam om daadwerkelijk bouwprojecten te bezoeken en in gesprek te gaan met de verantwoordelijken van de bouwplaats. Of dat nu tijdens een auditbezoek of adviesgesprek is. Het valt me op dat alle projecten heel transparant zijn in de informatievoorziening en je altijd gastvrij ontvangen wordt. Ik vind het goed om te zien dat er daadwerkelijk iets met tips en verbeterpunten van auditors wordt gedaan. Bouwprojecten willen echt zichtbaar verbeteren.”

Hoogtepunten

De tijd vliegt. Een jaar geleden stapte Marco binnen bij Bewuste Bouwers. Dan heeft hij ongetwijfeld al een hoop meegemaakt. Wat is voor hem nu het mooiste, leukste of meest bijzondere dat hij afgelopen jaar heeft gedaan of gezien? “Mijn eerste jaar bij Bewuste Bouwers was één groot hoogtepunt. Voor alles was het een eerste keer. In mijn tweede week organiseerden we de Bewuste Bouwers Boost. Dat was een mooie start. Maar ook het meelopen met verschillende auditors was zeer waardevol. Met de actualisering van de gedragscode en normkaarten, viel ik dit jaar gelijk met mijn neus in de boter. Een uitdaging die ik, samen met Cees van Bohemen, met beide handen heb aangepakt. De BLVC Cafés en de uitreiking van de Bewuste Bouwers Zuidas Award mogen ook zeker niet in dit rijtje ontbreken. En als afsluiting: ons tienjarig bestaan natuurlijk!”

Vooruitblik

Met al die bijzondere momenten is het haast lastig om het volgende jaar te overtreffen, zou je denken. Maar Marco heeft nog genoeg waar hij naar uit kijkt dit jaar. “Het jaar begint gelijk alweer goed met de Bewuste Bouwers Boost. Met onder andere de bekendmaking van het Best Presterende Project van 2019. Inmiddels zijn ook de eerste audit- en mysteriebezoeken van dit jaar weer gepland. Ik kijk uit naar de verdere samenwerking met het kernteam en onze auditors en mysteriebezoekers. Natuurlijk worden er weer twee BLVC Cafés georganiseerd, waaraan ik een bijdrage mag leveren. Voor je het weet is het jaar alweer voorbij, maar ik ben zeer benieuwd naar alle Goede Voorbeelden en Best Practices dit jaar. Dus, kom maar op!”

Wat Marco tot slot nog kwijt wil? “Als het aan mij ligt is Bewuste Bouwers nog lang niet van me af. Met plezier voer ik mijn variërende werkzaamheden uit in deze boeiende sector. Een sector waarin ik mensen ontmoet met passie voor hun vak. Tel daar fantastische, gedreven collega’s bij op en het plaatje is compleet.”

Maak kennis met de mensen achter Bewuste Bouwers

Marco geeft het stokje door aan Davina Zabala. Binnenkort komen jullie meer over haar te weten, dus houd de website in de gaten.