Bewuste Bouwers, beste buren!

Delen = Vermenigvuldigen: Maar liefst 3 Best Practices bij HAUT

Project HAUT in Amsterdam

Illustratie: Topview Luchtfotografie

Kennis is waardevol als je kennis kunt delen. Dat geldt ook in de bouwsector. Regelmatig komen we mooie voorbeelden en verhalen tegen. Of het nu gaat om bijzondere projecten, slimme praktische toepassingen of Goede Voorbeelden. Je kunt ervan leren, je kunt er inspiratie van opdoen. Daarom publiceren we deze verhalen in de rubriek Delen = Vermenigvuldigen. Want samen kom je echt verder dan alleen. Samen poetsen we het imago van de bouwsector verder op. Deze keer in de spotlight: project HAUT, een initiatief van projectontwikkelaar Lingotto dat wordt gerealiseerd door TBI-onderneming J.P. van Eesteren in Amsterdam.

Uniek in veel opzichten

HAUT aan de Amstel is een bijzonder project. En niet alleen omdat HAUT de hoogste woontoren met hybride houtconstructie ter wereld is. Ook omdat dit project maar liefst drie Best Practices heeft behaald. En dat is nog niet alles: dit project behaalde al eerder een Best Practice en kreeg destijds al een bijzondere vermelding. Niet vaak zien we dat een project gedurende de looptijd ervan meerdere Best Practices behaalt, tijdens verschillende audits. Met dit project laat J.P. van Eesteren zien, dat zij op zeer goede wijze invulling geeft aan de gedragscode. Het projectteam van HAUT mag zich met recht een beste buur noemen. Wij vertellen je graag waarom.

Hijskraan met houten plank

Illustratie: Jannes Linders

Van thuiswerken in een hotel tot ontruimingsoefeningen  

De eerste Best Practice is de mogelijkheid die het bouwbedrijf aan omwonenden van het project bood, om tijdens werkzaamheden aan de damwand overdag te gaan (thuis)werken in het nabijgelegen hotel QO. Ook konden omwonenden kiezen voor een dagvergoeding om elders te gaan werken. In deze coronatijd, waarin veel mensen noodgedwongen moeten thuiswerken, is dit heel goed initiatief om bouwhinder voor de omgeving extra te beperken.

Het feit dat de genomen milieumaatregelen goed zichtbaar werden gedeeld met de omgeving, is bestempeld als een tweede Best Practice. De hoeveelheid CO2 die in het houten gebouw zit opgeslagen, wordt gedeeld met de omgeving via een steigerdoek. Dit doek groeit mee met het gebouw. Een goede manier om aan omwonenden te laten zien, hoe het gebouw een bijdrage levert aan minder milieubelasting.

Steigerdoek HAUT Amsterdam

Met de derde Best Practice laat het bouwbedrijf zien dat veiligheid hoog in het vaandel staat. Er staan namelijk ontruimingsoefeningen gepland met iedereen op de bouwplaats. Een goede voorbereiding op noodsituaties of calamiteiten. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de BHV-app. Bij een calamiteit worden de BHV’ers snel geactiveerd.

Dat is nog niet alles

Best Practices zijn uniek, maar Goede Voorbeelden zijn ook heel waardevol, omdat deze ook als inspiratie kunnen dienen voor anderen. Bij HAUT werden, naast de drie Best Practices, ook nog twee Goede Voorbeelden gekenmerkt. Een op de pijler Veilig: Op het wegdek is een markering aangebracht, om de maximale ruimte voor het bouwhek te monitoren. De veiligheidszone moet worden uitgebreid, als je hoger komt met bouwen. Aangezien het bouwhek regelmatig verschuift, is een streep op de grond getrokken, zodat men kan beoordelen of het hek goed staat. Het andere Goede Voorbeeld betreft de pijler Milieu: de bouwplaats maakt gebruik van duurzaam materieel in de vorm van elektrisch gereedschap. Daarom zijn op verschillende etages van het bouwwerk oplaadstations geplaatst.

“Wauw, we doen het goed!”

Wij van Bewuste Bouwers zijn trots op een bouwer als deze, die zo bewust omgaat met onder andere de omgeving, veiligheid en milieu. Ook Marco van der Veen, hoofduitvoerder bij HAUT, is trots op dit resultaat: “Wauw, we doen het beter dan we zelf dachten! J.P. van Eesteren wil graag een Bewuste Bouwer zijn en dit is meer dan een bevestiging dat we het goed doen. Nu is het natuurlijk belangrijk om dit niveau vast te houden en proactief te blijven nadenken over nog meer verbeteringen. Wat voor ons de meerwaarde is van Bewuste Bouwers? Bewuste Bouwers stelt het kader op, waar een bewuste bouwer aan moet voldoen. Daar horen audits bij om het te controleren, adviseren en te motiveren. Bewuste Bouwers dient voor ons tevens als kennisbank op dit gebied en kan Goede Voorbeelden delen via hun netwerk om bouwend Nederland steeds beter op de kaart te zetten.”

Glazen gevel dak HAUT

Illustratie: Jannes Linders 

Over het project

HAUT wordt het nieuwe icoon aan de Amsterdamse Amstel. Het gebouw, dat straks met 21 verdiepingen de hoogste woontoren met hybride houtconstructie ter wereld is, is uniek in architectuur en uitzonderlijk in duurzaamheid. Bij HAUT wordt urban living perfect gecombineerd met de rust van water en groen. HAUT laat bewoners van de luxe appartementen genieten van de stad, door hoge plafonds, grote ramen en ruime terrassen. Kruislaaghout (ook wel Cross Laminated Timber of CLT) is het voornaamste bouwmateriaal. Een eeuwenoud bouwmateriaal en tegelijk dé innovatie in duurzaam bouwen. Hout stoot niet uit, maar slaat CO2 natuurlijk op. HAUT heeft al een BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat gekregen; de hoogste graad in duurzaamheid. Naast de houten hoogbouwconstructie krijgt HAUT energie-opwekkende gevels, triple glas en wordt het zodanig gerealiseerd dat de toegepaste materialen zoveel mogelijk herbruikbaar zijn. HAUT is een initiatief van projectontwikkelaar Lingotto, Team V Architectuur en Arup. Het zal geen verrassing zijn dat Marco het geweldig vindt om hier te werken: “Om een aantal redenen is het een mooie en uitdagend project. Het is uniek vanwege de houtconstructie in een woongebouw van 73 meter hoog. Daarnaast is het erg leuk om vernieuwend en duurzaam te werken.”

HAUT Amsterdam

Illustratie: Jannes Linders

Meer informatie

Over HAUT: www.HAUT.nl

Over J.P. van Eesteren: https://www.jpvaneesteren.nl/nl

Meer inspiratie op doen uit deze rubriek? Lees meer: