Bewuste Bouwers, beste buren!


Nieuwdok

Ms. Oslofjordweg 170
1033 SL Amsterdam


Kondor Wessels Amsterdam realiseert in opdracht van BIESTERBOS bv de nieuwbouw van Nieuwdok te Amsterdam.
Circa 4.000 m2 bvo schoolgebouw [ROC top] met stalling gelegen op de begane grond en eerste verdieping inclusief patio’s met terras.

Circa 380 studentenwoningen gelegen op de tweede tot en met de zesde verdieping met daarbij o.a. een beheerdersruimte, wasserette en fietsenstalling gelegen op de begane grond.

De 380 studentenwoningen op het NDSM terrein, pal naast het kraanspoor, vormen de volgende stap in de herbestemming van het NDSM terrein. Tussen de grote monumentale loodsen en dokken verrijst Nieuwdok NDSM. Met ROC TOP in de plint bestrijkt het gebouw een groot deel van een bouwblok. Ludo Grooteman is de architect.
De plint bestaat uit hoge betonnen cassettes met het profiel naar buiten, gecombineerd met grote glaspartijen. De etages erboven worden gekenmerkt door de glazen vliesgevel, die is opgebouwd uit individuele in diepte variërende cassettes.
De cassettes staan in een lichte hoek, met de pui richting het uitzicht en de gesloten kant naar de geluidsluwe zijde. Via de onderzijde en de zijkant wordt geventileerd, terwijl het glas een geluidsgevel vormt. Tezamen vormen de cassettes een subtiel reliëf.
Het hof wordt ingetogen uitgevoerd. Waarbij de gevels voornamelijk uit glas bestaan, zijn de buitenruimtes van bamboe en steen. Centraal in het bouwblok vertrapt het hof. Het intieme hof op de begane grond wordt naar boven steeds groter.