Bewuste Bouwers, beste buren!


Bewuste Bouwers > Bouwplaatsen > Helen Dowling Instituut

Helen Dowling Instituut

Professor Bronkhorstlaan 20
3723 MB Bilthoven


Het nieuwe Helen Dowling Huis
Het HDI is momenteel gevestigd in een complex van barakken in Utrecht. Dit gebouw gaat begin 2013 tegen de vlakte, waarna het HDI moet verhuizen naar het nieuwe pand in Bilthoven.
Directeur dr. Bram Kuiper: ‘Het nieuwe Helen Dowling Huis is ontworpen als een omarming voor mensen met kanker. Het geeft privacy en geborgenheid, maar ook ruimte en licht.
Deze verbinding komt goed tot uitdrukking in de architectuur van het nieuwe gebouw.’

Het Helen Dowling Huis is ontworpen door architectenbureau KOW Uit Den Haag en wordt gerealiseerd door BAM Utiliteitsbouw.
De nieuwe locatie bevindt zich in de bossen tussen Bilthoven en Maartensdijk aan de Professor Bronkhorstlaan. Het gebouw bestaat uit een parkeerkelder die zich half onder het maaiveld bevindt.
Daarboven bevinden zich twee verdiepingen met kantoor- en therapieruimten. De gevel bestaat volledig uit glas en biedt van binnenuit een schitterende doorkijk op de beboste omgeving.
In het gebouw bevindt zich een atrium, waarvan het dak boven het dak van de verdiepingen uitsteekt en overloopt in een deel waar zich de installaties bevinden.
Het complete gebouw is voorzien van een groendak, dat goed past in de omgeving en het duurzame karakter van het complex accentueert.
Een ander kenmerkend aspect van dit gebouw zijn de verticale buiten zonweringen aan de zonzijden van het gebouw, die niet vlak aan de gevel staan maar iets schuin en daardoor altijd van binnenuit het contact met de omgeving waarborgen.

Het HDI streeft ernaar om het nieuwe gebouw te financieren uit fondsen en giften. Mensen kunnen een donatie doen via www.helendowlinghuis.nl.
Begin 2013 zal het nieuwe gebouw klaar zijn en zal het Helen Dowling Instituut (HDI) verhuizen van Utrecht naar Bilthoven.

Het Helen Dowling Instituut in Utrecht
Het Helen Dowling Instituut(HDI) in Utrecht biedt psychische hulp aan mensen met kanker en hun naasten. Daarnaast verrichten we wetenschappelijk onderzoek en bieden we scholing aan zorg- en hulpverleners in de oncologie. Al onze activiteiten zijn erop gericht mensen te helpen de ziekte kanker emotioneel te verwerken.