Bewuste Bouwers, beste buren!


Bewuste Bouwers > Bouwplaatsen > Gemeentehuisvesting Leidschendam-Voorburg (KW2 en RP1)

Gemeentehuisvesting Leidschendam-Voorburg (KW2 en RP1)

Koningin Wilhelminalaan 2
2264 BM Leidschendam


De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft BAM Utiliteitsbouw bv regio Den Haag opdracht verleend voor renovatie van het monumentale Raadhuis (Raadhuisplein 1, projectnaam RP1), alsmede voor renovatie en uitbreiding van het stadskantoor Koningin Wilhelminalaan 2 (KW2). BAM Utiliteitsbouw werkt in de eerste maanden het ontwerp verder uit. BAM zal voor het Raadhuisplein in november starten met de bouwwerkzaamheden en die naar verwachting in juni 2014 afronden. Voor de locatie Koningin Wilhelminalaan volgt de start dan in januari 2014, met een geplande afronding in december 2014.

Momenteel is de binnendienst van de ambtelijke organisatie van gemeente Leidschendam-Voorburg gehuisvest op zes locaties. De gemeente brengt de huisvesting terug tot twee locaties, die beide voldoen aan de hoogste eisen ten aanzien van functionaliteit en duurzaamheid. Beide percelen worden BREEAM-gecertificeerd.

Het monumentale Raadhuis is in 1940 gebouwd naar ontwerp van de bekende Nederlandse architect A.J. Kropholler (1881-1973), die geldt als een van de voormannen van de traditionalistische architectuurstroming. Het ontwerp van RP1 is verzorgd door De Architecten Cie te Amsterdam, die zich met name heeft gericht op het restaureren en toekomstbestendig maken van het pand. In het verleden hebben meerdere architecten aan RP1 gewerkt met het resultaat dat er veel stijlen door elkaar lopen en dat de samenhang tussen bouwdelen op dit moment ontbreekt. De Architecten Cie brengt het aantal bouwstijlen terug tot twee: die van Kropholler en van prof.ir. A. van Kranendonk (1917-1991). Het bruto vloeroppervlak bedraagt circa 6.300 m2.

Het project KW2 betreft het renoveren/restaureren van het bestaande pand (circa 7.000 m2) en een uitbreiding met een extra vleugel (circa 3.000 m2), bestaande uit één ondergrondse parkeerlaag en vier kantoorlagen. Architectenbureau Kraaijvanger uit Rotterdam heeft in de architectonische uitwerking aansluiting gezocht bij de karakteristieke baksteenarchitectuur van Leidschendam-Voorburg. Het stadskantoor is gesitueerd in een mooie, groene woonomgeving, nabij een park met veel bijzondere bomen.