Bewuste Bouwers, beste buren!


Bewuste Bouwers > Bouwplaatsen > De Holland

De Holland

Burgemeester de Raadtsingel 97
3311JG Dordrecht


Dit gemeentelijk monument uit 1939 is ontworpen door Sybold van Ravesteijn voor brandverzekeringsmaatschappij Holland van 1859. In 1980 is het gebouw verbouwd tot supermarkt, waarbij de gevel flink aangetast werd en het interieur grotendeels gesloopt. In 2004 is het gebouw aangekocht door gemeente Dordrecht; in 2011 werd besloten het Nationaal Onderwijsmuseum in De Holland te huisvesten.
Het volledig symmetrische gebouw bestaat uit een op een souterrain gelegen bel-etage, die aan de voorzijde via een monumentale trap en een rijk gedecoreerde entreepartij wordt bereikt. De open kantoorvloer van 27 bij 45 meter gold in 1939 als een uiterst moderne werkruimte. Met gebogen glazen wanden werden directiekamers afgescheiden; een cirkelvormige balie vormde de centrale ontvangst. Op het dak bevond zich de commissarissenkamer, met een prachtig uitzicht over de stad. De schoorsteen op dit ovale volume diende tevens als reclamezuil. Het gebouw is volledig opgetrokken uit gewapend beton met een stramienmaat van 4,5 x 4,5 meter. De gevels zijn opgebouwd uit prefab beton en metselwerk, afgewerkt met een natuursteenpleister.
Bij de restauratie en transformatie tot onderwijsmuseum worden alle toevoegingen uit de jaren ’80 verwijderd; gesloopte geveldelen worden gereconstrueerd. Op de bel-etage en in het souterrain wordt ruim 1000 m2 expositieruimte gerealiseerd. In de oorspronkelijke vormtaal van Van Ravesteijn worden aan weerszijden van de entree een educatieve- en een horecaruimte gerealiseerd. Een nieuwe, centraal gelegen trap en lift ontsluiten de drie verdiepingen. De commissarissenkamer wordt in de oorspronkelijke staat hersteld en zal als representatieve, verhuurbare ruimte worden gebruikt.