Bewuste Bouwers, beste buren!


Bewuste Bouwers > Bouwplaatsen > Afbouw Station Amsterdam Centraal

Afbouw Station Amsterdam Centraal



Begin maart 2014 is NS gestart met de volgende fase van de metamorfose van station Amsterdam Centraal. Als de werkzaamheden in 2015 zijn afgerond krijgen reizigers meer ruimte, verblijfshoreca, winkelaanbod en servicefaciliteiten tot hun beschikking. De werkzaamheden worden uitgevoerd door: Kondor Wessels Amsterdam en Boele & van Eesteren.

Afbouw passage
In 2012 is gestart met de ruwbouw van twee nieuwe passages die tussen de huidige reizigerstunnels in zijn gebouwd. De passages bieden straks een vrije doorgang zonder toegangspoortjes tussen centrum en IJ en worden voorzien van winkels voor reizigers die wat meer tijd te besteden hebben. De westpassage, die zich bevindt tussen de westtunnel en de middentunnel, wordt onder andere het domein van mode, beauty en lifestyle. Terwijl in de oostpassage, die in een later stadium worden afgebouwd, reizigers straks terecht kunnen voor een breed assortiment dagverse producten.

Toegang
De toegang van de passages bevindt zich aan centrumzijde in de vleugels van het monumentale stationsgebouw en aan de IJ-zijde in de nieuw te bouwen IJ-hal. Dat geldt ook voor de reizigerstunnels. Vanwege de werkzaamheden verhuizen de Hema en de kleine Starbucks eind februari van de westvleugel naar de westtunnel. Benthem Crouwel / Powerhouse Company /MerkX hebben de inrichting van de beide passages ontworpen. Tak Architecten heeft het ontwerp van het monumentale IJ-gebouw gemaakt.

Bouw eerste deel IJ-hal
Amsterdam Centraal krijgt een tweede hoofdentree aan het IJ, de IJ-hal. Deze hal wordt gebouwd onder het busplatform over de volle breedte van het station. Vanuit de IJ-hal stappen reizigers straks makkelijk over tussen trein, metro, bus, pont of taxi. De hal wordt voorzien van servicefaciliteiten en verblijfshoreca met uitzicht op het IJ. Het station wordt hiermee niet alleen een vertrek- en aankomstpunt, maar ook een verblijfplaats. NS start met het eerste deel van de IJhal aan de westzijde van het station. Het ontwerp is gemaakt door Wiel Arets Architects.