Bewuste Bouwers, beste buren!

Blaak 16 blinkt uit met twee best practices

Midden in het bedrijvige centrum van Rotterdam renoveren Dura Vermeer en Hendriks Bouw & Ontwikkeling een kantoorgebouw aan de Blaak. Een pittige uitdaging omdat het project vlakbij scholen, een trein- en metrostation en de populaire trekpleister de Markthal staat. Tijdens de audit, die coördinerend auditor Bouwe van den Ende in juni uitvoerde, bleek dat het project zich als een bijzonder goede buur opstelt. Naar aanleiding van de audit zijn twee best practices toegekend voor de pijlers milieu en omgeving. “Ze hebben heel slim gebruik gemaakt van de bestaande materialen en die hergebruikt om tijdens de werkzaamheden ook goede en comfortabele werk- en schaftplekken te creëren. Ook erg innovatief was hun aanpak om de veiligheid voor fietsers en voetgangers te garanderen. Deze redelijk onvoorspelbare groep houdt niet van omfietsen of -lopen. Daarom is een inpandige fietstunnel gerealiseerd om hen te beschermen tegen mogelijk vallend puin.”

Best practice 1: Maak gebruik van wat er al is

Floor van Zanten is hoofduitvoerder op dit project. “Toen we startten met de werkzaamheden hebben we eerst een ronde door het gebouw gemaakt. Wat heb je nodig om goed, prettig en veilig te kunnen werken? We hebben zo veel mogelijk materialen hergebruikt. Denk aan de verlichting, toiletten, pantries maar ook de glazen tussenmuurtjes. Die hebben we voor onze vergaderkamer gebruikt als voorzetwand. Zo houden we de kou die van de enkel-glas-gevel afkomt buiten. Dat scheelt voor de stookkosten en het is gewoon comfortabeler werken. Alle toiletten komen zoals gezegd elders uit het pand. We hebben dus herkenbare dames-, heren- en invalide toiletten. Gewoon zoals je in ieder opgeleverd gebouw ook zou hebben.”

hergebruik

Goed signaal naar buiten

Bouwe voegt toe: “Het maakt dat mensen heel anders kijken naar hun bouwproject, als je zo bewust bezig bent met hergebruik van reeds aanwezige materialen. Dat is zeker een idee waar ook andere bouwplaatsen mee aan de slag kunnen. Het kost je weinig extra, maar het draagt echt bij aan een beter milieu en de professionele uitstraling van de bouwplaats.” Maar ook het imago van de betrokken bouwer(s) deelt mee in de voordelen. Floor: ”De omgeving kijkt toch een beetje argwanend als je allemaal nieuwe spullen het pand in sjouwt voor je eigen werkplek. Hergebruik is ook gewoon goed voor je uitstraling. We proberen sowieso bedrijfsbreed 98% van ons afval te scheiden en te recyclen. Een tijdje geleden bijvoorbeeld vroeg een atelier of we sloophout over hadden. Zij zijn er mee geholpen en wij hebben minder afval. Een win-win situatie dus.”

Best practice 2: Voorbereid op onberekenbaar gedrag

De tweede best practice kreeg het project toegekend voor de slimme omleiding voor fietsers en voetgangers. “We weten dat met name fietsers heel onberekenbaar kunnen zijn en de kortste weg kiezen. Het laatste wat je wil is dat ze massaal over de busbaan gaan en onveilige situaties veroorzaken voor henzelf en anderen. De uitdaging zit hem in het verwijderen van de tonnen wegende gevelplaten. De voet- en fietspaden lopen nu recht onder de gevel. Een potentieel gevaarlijke situatie dus. Samen met de gemeente (stadsbeheer) bedachten we een alternatief waarbij de fietsers en voetgangers in drie gescheiden banen door het gebouw rijden. De begane grond is al gesloopt en vormt als het ware een veilige tunnel.”

fietstunnel blaak 16

Altijd en overal op inspelen

We spraken Floor een paar dagen voordat de omleiding in gebruik genomen zou worden. De laatste hand werd gelegd aan de borden, bouwhekken en op verzoek van stadsbeheer werd nog een vangnet opgehangen om alle risico’s af te dekken. Na een proefopening, werden de resultaten besproken. “Dat was best spannend. Bouw- en Woningtoezicht wil nog bekijken hoe deze situatie juridisch precies in elkaar steekt voor de omleiding open gaat. Wij zijn als bouwer in een continu veranderende omgeving altijd op zoek naar de beste oplossing om zo de publieke veiligheid te bewerkstelligen. Eventueel een plan B bedenken met alle betrokken partijen hoort daar gewoon bij,” vertelt Floor nuchter. Bouwe ziet graag creatieve maatwerkoplossingen in de bouwplaatsen van Bewuste Bouwers. “Juist het buiten de kaders denken en rekening houden met de onvoorspelbaarheid van het gedrag van fietsers vond ik heel innovatief. Iedere bouwplaats weet dat het lastig is om voorbijgangers zo te sturen dat ze bijna vanzelf de juiste route nemen, zonder dit als hinderlijk te ervaren. Gebruik maken van de ruimte die je hebt en met een andere bril kijken kan ook andere binnenstedelijke bouwprojecten helpen om nog betere buren te zijn.”

Maatschappelijk betrokken

In de vernieuwde gedragscode is ‘Vakmensen’ één van de pijlers. Inzet van social return en stagiaires dragen bij aan een goede score. Dura Vermeer vindt het belangrijk om ook jongeren op te leiden. “In dat opzicht zijn we nog echt een familiebedrijf” aldus Floor. “Op dit project hadden we een stagiaire die letterlijk in beeld bracht hoe wij de gedragscode in de praktijk brachten. Hij maakte foto’s op locatie in verschillende bouwfases. Dat gebruiken wij intern weer om ook als projecten onderling van elkaar te leren. Deze stagiaire is nu klaar met zijn opdracht, maar na de zomervakantie start een nieuwe stagiaire van de HTS.” Voor dit onderdeel krijgt het project een label ‘goed voorbeeld’. “Het is niet extreem vernieuwend en of nooit eerder vertoond, maar het is wel een heel goed idee dat als inspiratie voor anderen kan dienen. Stagiaires en leerlingen kunnen met een frisse blik naar je bedrijf en project kijken. Soms is het lastig om een goede opdracht te formulieren. Communicatie, omgevingsmanagement en BREEAM, zoals hier, kunnen prima onderwerpen zijn.

zo wordt blaak 16

BREEAM en Bewuste Bouwers

Steeds meer opdrachtgevers vragen bouwbedrijven om op BREEAM de score Excellent te halen. Een bouwplaats die volgens de gedragscode van Bewuste Bouwers werkt, kan hiermee credits voor MAN 2 behalen. Floor ziet daarentegen meer voordelen in het zijn van een Bewuste Bouwer. “Als je je goed gedraagt in de wijk, gaan mensen met je meedenken en je helpen om een succes te worden. Goede bereikbaarheid, communicatie en netjes werken dragen daar aan bij. Doe je dat niet, dan bespaar je misschien op het eerste gezicht wat geld. Het helpt je wel om te voorkomen dat mensen tegen je gaan werken. Je wilt gezien worden als deel van een oplossing, en niet als de oorzaak van een probleem. Zorgen voor een goede start en investeren in het begin, zo wil ik altijd werken en niet alleen op Bewuste Bouwers projecten.”

Voor meer informatie over Bewuste Bouwers en BREEAM of deze best practices kun je terecht bij coördinerend auditor Bouwe van den Ende via Bouwe.vandenEnde@bewustebouwers.nl.