Bewuste Bouwers, beste buren!

Een bijzondere audit bij Kuijpers Bouw Heteren

In Oosterbeek bouwt Kuijpers Bouw Heteren op de plaats waar ooit een basisschool stond, 14 nieuwe appartementen. Op deze Bewuste Bouwplaats werd eind april een audit gedaan. Niet zo maar een audit, maar een audit waar de nieuwe gedragscode getest werd. Daarbij was deze audit nog extra bijzonder omdat ook het nabijgelegen opleidingsbedrijf ReVabo Oosterbeek aansloot. Een uitgelezen moment om eens te bellen met alle betrokkenen.

Betrekken van de omgeving

Joop Heinen is projectleider bij Kuijpers Bouw Heteren en was samen met de bouwplaatsmanager aanwezig bij de audit. “Ik vond het heel prettig dat de auditors echt gedetailleerd in gingen op deze specifieke bouwplaats en uiteraard op de omgeving. Wij zijn altijd al heel erg betrokken bij onze omgeving. Vlakbij deze bouwplaats staan bijvoorbeeld scholen en woningen voor ouderen. Daar houden we echt rekening mee. Zo gaan we regelmatig ‘op de koffie’ bij de schooldirecteur en hebben we onze aanvoerroute aangepast. De makkelijkste route voor ons, betekende dat we een smalle weg moesten gebruiken en die soms ook blokkeerden. Dat is voor de omgeving niet prettig. Dat doen we nu dus anders. Ook de omwonenden krijgen veel zorg en aandacht. We sturen iedere maand een nieuwsbrief en we hebben informatie avonden gehad. Dat waarderen ze echt horen we terug. Eigenlijk zou iedereen, altijd zo moeten werken.”

testaudit kuijpers 3

De school aan de overkant

Aan de overkant, vlakbij de bouwplaats staat ReVaBo Oosterbeek, een opleidingsbedrijf voor de bouw. Ze leiden onder andere metselaars en timmerlieden op. Veel studenten van deze opleiding doen ook werkervaring op bij de projecten van Kuijpers Bouw Heteren. Ook op deze bouw zijn leerlingen aan het werk. Op uitnodiging van het bouwbedrijf woonde ook Piet Koppelaar, directeur van ReVaBo de audit bij. “Ik vond het erg boeiend om een Bewuste Bouwers audit bij te wonen. Wat mij vooral heel erg verraste was de positieve insteek van de auditors. Ze zijn geïnteresseerd in wat er speelt en denken met je mee. Ze zijn in tegenstelling tot wat je soms ziet niet op zoek naar fouten. Bij ons in de regio zijn veel kleinere bouwbedrijven en daar zijn omgevingsmanagement en klantgericht werken heel belangrijk voor. Mond-op-mond-reclame blijft de beste reclame. We leren onze leerlingen ook steeds meer vaardigheden om zich als Bewuste Bouwers te gedragen. Netheid, communicatie, aandacht voor de omgeving zijn een belangrijk onderdeel van het vak. Ik vond het een leuke en leerzame ervaring en blijf de ontwikkelingen van de bouwplaats-voor-de-deur en Bewuste Bouwers volgen.”

testaudit kuijpers 2

De nieuwe Bewuste Bouwers gedragscode

Alle bouwplaatsen worden vanaf 1-7-2016 getoetst aan de hand van de nieuwe gedragscode die gelanceerd wordt tijdens de Landelijke Omgevingsmanagement Dag op 23 juni. De audit in Oosterbeek was de derde testaudit voor de Bewuste Bouwers auditors. Senior auditor Els Geurts “Deze audit was de laatste check voor we de nieuwe gedragscode definitief maken. Alle auditors hebben de nieuwe gedragscode nu een keer gebruikt. De basis van de gedragscode blijft gelijk: Een Bewuste Bouwer is het visitekaartje van de bouw en houdt rekening met de omgeving, het milieu en de mens. Het is geen standaard afvinklijst, maar hij prikkelt de bouwplaatsmedewerkers om echt naar hun omgeving te kijken en maatwerkmaatregelen te implementeren. De komende maand zetten we de laatste puntjes op de i en dan zijn we er klaar voor.”

Om kennis te maken met de nieuwe Bewuste Bouwers gedragscode en te ervaren wat dit betekent voor je eigen bouwplaats, kun je deelnemen aan één van de workshops die in juni en juli georganiseerd worden. Deelname is gratis voor bedrijfsdeelnemers. Lees meer