Bewuste Bouwers, beste buren!

Best practice: Een kijkje in de toekomst

In Eindhoven is Boele & van Eesteren in het voorjaar van 2015 gestart met de bouw van het kantoor van Rabobank aan de Fellenoord. Tijdens de audit in 2016 kwam auditor Bouwe van den Ende een innovatieve maatregel tegen die hij direct als best practice herkende. “Op het bouwhek staat een QR code waarmee voorbijgangers een kijkje in de toekomst kunnen nemen. Als je een VR bril hebt, kun je het nieuwe gebouw helemaal in zijn omgeving zien staan en echt rondkijken. Zo gaat het project echt leven voor de omgeving. Ook zonder bril kun je het eindresultaat bewonderen, gewoon in 2D.”

qr-code-op-bouwhek

Met de QR code kunnen ook voorbijgangers zien hoe het wordt

Direct resultaat zichtbaar

Marcel Poolman is Manager marketing en communicatie bij Boele & van Eesteren en legt uit waarom er voor deze oplossing is gekozen. “De houten schutting om de bouwplaats is 2,5 meter hoog en we zijn onder maaiveld gestart. Daarbij hebben we gebruik gemaakt van hele stille bouwtechnieken. De omgeving zag de eerste periode, ongeveer een jaar, maar weinig van de vorderingen. Daarom hebben we met de opdrachtgever OVG Real Estate, besloten om ze vast een kijkje in de toekomst te geven. Het was voor ons allen een pilot, we zagen veel potentie in de deze aanpak en wilden het uitproberen.”

Hoe werkt het?

“We hebben 3D foto’s van de omgeving laten maken en hebben daar het gebouw in 3D in geplaatst. We hebben de beelden vanaf 2 standpunten van buiten en ook 1 van binnenuit gemaakt. Toen we de 1e paal sloegen, hebben we de omgeving uitgenodigd om te komen kijken. Met een Google Cardboard, een soort VR bril, konden ze letterlijk met eigen ogen zien hoe het gaat worden. We hebben daar heel veel positieve reacties op gekregen.” Bouwe voegt daar aan toe: “Met deze oplossing wordt de omgeving letterlijk in het project betrokken. In 2015 was deze technologie nog veel minder bekend dan nu. Dat maakt het extra bijzonder.”

Is dit een oplossing voor alle bouwplaatsen?

“We kijken heel goed naar ieder project, niet iedere bouwplaats is hetzelfde. Ik denk dat het voor projecten midden in bebouwd gebied waar je niet direct ziet wat er gedaan wordt veel mogelijkheden biedt. De omgeving en wijzelf zijn er erg enthousiast over. Je moet er wel bewust voor kiezen, want het is natuurlijk geen goedkope oplossing”, aldus Marcel. “Als je bijvoorbeeld in landelijk gebied een nieuw stuk weg aanlegt, heeft het minder toegevoegde waarde. Ik vind het heel sterk dat Boele & van Eesteren en de opdrachtgever er samen voor zijn gegaan.”

Meer weten

Wil je meer weten over dit project? Bekijk dan de projectwebsite eens. Voor meer informatie over deze best practice kun je terecht bij coördinerend auditor Bouwe van den Ende via bouwe.vandenende@bewustebouwers.nl.