Bewuste Bouwers, beste buren!

Best Practice: uitstekend voorbeeld van betrokkenheid creëren

Rhapsody - fotocredits Barbara van Baarsel

Rhapsody in West. Zo heet het project in Bos & Lommer in Amsterdam. De ontwikkelcombinatie SBB – De Nijs heeft de opdracht voor de realisatie ervan verworven en is sinds begin 2017 tijdelijk niet meer weg te denken aan het Jan van Schaffelaarplantsoen. Het project vormt het laatst te bebouwen onderdeel tussen de Bos en Lommerweg en de ring A10. Hier worden, verdeeld over vijf gebouwen, 239 huurwoningen, 400 m2 commerciële ruimte en 196 parkeerplaatsen in onderliggende parkeergarages gerealiseerd.

Rhapsody in West - SBB-DeNijs

Samenwerking werd partnerschap
Bart de Maijer, uitvoerder bij Smits Bouwbedrijf, laat tijdens een gesprek in de keet weten dat er vooraf een omgevingsscan is gemaakt. “Ik vind dat je altijd rekening moet houden met iedereen, dat geldt ook voor de buren van bouwplaatsen.” Uit de scan kwam naar voren dat buurtvereniging Cascoland de ideale partij zou zijn om mensen in de wijk te benaderen en van informatie over de bouwwerkzaamheden te voorzien. “Inderdaad, deze samenwerking bleek zeer vruchtbaar en groeide uit tot een officieel partnerschap waarbij Cascoland alle communicatie verzorgt, zowel voor Nederlandstalige mensen als mensen die de taal niet machtig zijn, door tolks in te zetten.” De buurtvereniging heeft een mooie kas naast het ketenpark gekregen, net in de fietsers- en voetgangerstunnel waar ook informatie op de wanden word geprojecteerd.

Rhapsody in West, Rhapsody, Amsterdam, Cascoland

Door te betrekken ontstaat betrokkenheid
Tijdens een bezoek aan het project merk ik dat er veel bedrijvigheid is om en in de kas. Passanten staan er even stil om informatie te lezen over Rhapsody en bezoekers kunnen er zowel terecht voor informatie als voor leuke activiteiten. “Regelmatig wordt aan ons gevraagd of we wat bouwmateriaal kunnen missen zodat ze bijvoorbeeld met een stukje elektrapijp iets kunnen knutselen,” vertelt Bart. “We zijn met dit project immers onderdeel van de buurt, van de samenleving. Waarom zou je dan geen ruimte creëren, letterlijk en figuurlijk, om de buurt er bij de betrekken. Door te betrekken ontstaat betrokkenheid en daar is iedereen bij gebaat.”

‘Bewuste Bouwers zou gemeengoed moeten zijn
Naast goede communicatie over en weer stimuleert deze samenwerking met Casco ook andere vrijwilligers; zodoende zijn er groene bouwhekken geïnitieerd door de buurt. “Wij hebben houten plantenbakken gemaakt die aan de hekken hangen en vrijwilligers onderhouden de bloemen en kruidenplanten, onder toeziend oog van Cascoland. Kijk, je zult het nooit voor iedereen goed doen, maar er moet wel een streven zijn,” stelt Bart. “Daarom vind ik dat Bewuste Bouwers gemeengoed hoort te zijn; elke bouwer dient rekening te houden met zijn omgeving. We doen het met z’n allen, ook in het team van ontwikkelcombinatie SBB – De Nijs en spreken elkaar aan als we verbeterpunten zien.”

Bart de Maijer - SBB

Best Practice: bruggen slaan tussen aannemer en omgeving
Naar aanleiding van een audit door Bewuste Bouwers is deze brug die geslagen is tussen aannemer en zijn omgeving beoordeeld als een Best Practice voor de sector. Want deze samenwerking, waarbij beide partijen er voor open staan om van elkaars diensten gebruik te maken, zorgt voor een sterke band die de sociale controle positief beïnvloedt en draagkracht en begrip creëert bij de omwonenden.

Door: Barbara van Baarsel