Bewuste Bouwers, beste buren!

Best Practice: Per fiets of auto de vorderingen veilig bekijken

De auditors van Bewuste Bouwers bezoeken tientallen bouwplaatsen per jaar. Veel bouwplaatsen zijn netjes op orde, sommigen zetten net dat stapje extra en worden hiervoor beloond met een Best Practice. Regelmatig wordt er eentje uitgelicht zodat ook andere bouwplaatsen hier hun voordeel mee kunnen doen. Deze keer de Auto- en Fietsroutes langs de IJssel, een Best Practice op het onderdeel ‘Bewust’.

De Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld

Als onderdeel van het programma Ruimte voor de Rivier werkt bouwcombinatie IJsselweide (Boskalis en van Hattum en Blankevoort) aan een acht kilometer lange hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld, bestaande uit twee ruim 8 kilometer lange dijken, een inlaat- en uitlaatwerk en diverse bruggen, gemalen, doorlaten, stuwen en andere werken. Dit meerjaren project kreeg op een zonnige dag in februari bezoek van auditor Els Geurts die het project beloonde met een Best Practice voor de auto- en fietsroutes die zijn ontwikkeld. “Dit project is enorm groot en maakt niet alleen de omwonenden, maar ook toeristen en passanten nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurt. De oplossing die ze hier gekozen hebben is heel klantvriendelijk en getuigt van maatschappelijke betrokkenheid. De route is zowel digitaal als geprint op meerdere plekken beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen daardoor gaan kijken wanneer het hen uitkomt. Een heel terechte Best Practice wat mij betreft, die ook zeker voor andere projecten toepasbaar is. Laat zien wat je doet, hoe je het doet en waarom.”

Bruggen Werverdijk2

Trots

Bert Zandvoort is als omgevingsmanager de man om te vertellen wat er bijzonder is aan ‘zijn’ project. “Onze bouwplaats is uitgestrekt en ligt in een populair fiets- en wandelgebied. De werkzaamheden kruisen sommige bestaande routes en deze moesten daarom op sommige plekken (tijdelijk) verlegd worden. We kregen vragen van recreatieondernemers en recreanten over het project, wat waren we aan het doen en waarom. Daarom hebben we, samen met onze opdrachtgever Waterschap Vallei en Veluwe, bedacht om een route voor fietsers en voor auto’s te maken. Aan de hand van de route en de bijbehorende beschrijving kunnen bewoners en bezoekers op een veilige manier zien wat er allemaal gebeurt op een moment dat hen uitkomt. Het is een mooie omgeving met veel verscheidenheid in het landschap en met op veel locaties bouwwerkzaamheden. Altijd iets te zien!. Naast deze optie om op eigen gelegenheid te gaan kijken, staan we wekelijks met onze eigen informatiebus in de omgeving en organiseren we negen keer per jaar een excursiedag. Dan kun je opgeven voor één van de excursies. Vanuit een informatiecentrum bezoek je dan onder leiding van een ervaren gids verschillende bouwlocaties, waar je uitgebreid toelichting krijgt op de werkzaamheden, de bouwwijze en de planning. Veel mensen uit binnen- en buitenland zijn echt nieuwsgierig naar dit project en wij zijn gewoon heel trots op wat we doen en hoe we dat met respect voor de omgeving doen. Zo voeren we vrijwel alle materialen en materieel via de IJssel aan, waar we een eigen loswal hebben gemaakt. Vandaar uit worden materialen en materieel via een eigen 12 kilometer lange bouwweg het gebied in getransporteerd. Zo ontzien we het openbare wegennet en dat is wel zo veilig.”

HWG Loswal 31 aug 2015

Gesmeerd

Het organiseren van excursies, rondleidingen, presentaties en open dagen kosten wel geld en energie. Hoe kijk je daar tegen aan? “We werken in de leefomgeving van mensen. Wij komen daar ongevraagd ‘de boel overhoop halen’. Investeren in een goede relatie maakt het werk ook gewoon makkelijker. Zorg dat je altijd adequaat reageert op vragen en klachten, luister oprecht naar je omgeving en doe er iets mee als dat nodig is. Ja dat kost misschien tijd en geld, maar als je project hierdoor gesmeerd verloopt, levert het aan beide zijden tevredenheid en blije gezichten op en is het elke cent waard denk ik.” En nog een laatste succesfactor die Bert graag deelt: “We werken in dit project echt SAMEN met de opdrachtgever, we zijn dan ook samen steeds betrokken bij open dagen, voorlichting en communicatie.”

Zelfs eens kijken bij dit indrukwekkende project? De routes kun je downloaden op de projectwebsite.  Ook tijdens de Dag van de Bouw staan de bouwhekken wagenwijd open voor wie graag wil komen kijken. Voor meer informatie over deze Best Practice kun je terecht bij auditor Els Geurts via els@bewustebouwers.nl.