Bewuste Bouwers, beste buren!

Best Practice: Op de elektrische scooter van hot naar her

De auditors van Bewuste Bouwers bezoeken tientallen bouwplaatsen per jaar. Veel bouwplaatsen zijn netjes op orde, sommigen zetten net dat vernieuwende extra stapje en worden hiervoor beloond met een Best Practice. Regelmatig wordt er eentje uitgelicht zodat ook andere bouwplaatsen hier hun voordeel mee kunnen doen. Deze keer de elektrische scooters van Baas, een Best Practice in de pijler ‘Milieu’.

De Rotterdamse Straatweg: bruisend, dynamisch en uitdagend

In Rotterdam werkt Baas aan de weg. Niet alleen aan de weg, maar vooral onder de weg. Op een traject van ongeveer anderhalve kilometer vervangen zij voor Evides en Stedin de gas-, water- en elektriciteitsleidingen. Een flinke opgave aangezien de omgeving van de Straatweg druk, bewoond en dynamisch is. Daarnaast wordt tegelijkertijd onderhoud aan de riolering uitgevoerd door een andere aannemer. Kortom, een project waar omgevingsmanagement een absolute must is. Karima Metalsi is omgevingsmanager bij Baas en was samen met de uitvoerder aanwezig bij de audit eind april. “Een audit is altijd spannend, maar ook zeker leuk. We hebben veel aan de tips van de auditors en de auditverslagen zijn een mooi middel om als Infra-aannemer aan te tonen dat wij een goede buur zijn voor de omgeving.”

BP Baas scooter 2

 

Als je alles bij elkaar optelt…

“Het project op de Straatweg is ongeveer anderhalve kilometer lang. Voor de uitvoerder en projectleider is dat best een afstand om meerdere keren op een dag te lopen, maar ook weer niet zo ver dat je auto zou pakken. De projectleider heeft meerdere projecten in de stad in uitvoering. Bij Baas hebben we de afspraak dat je als projectleider minimaal één keer per dag je gezicht laat zien. Het verkeer werkt natuurlijk ook niet altijd mee midden in Rotterdam, zeker niet als er werkzaamheden zijn. Omdat de straat open gebroken wordt om de kabels en leidingen te vervangen, is de parkeergelegenheid al beperkt. Voor de bewoners en bezoekers in de omgeving is het niet prettig als zij niet kunnen parkeren omdat er drie Baas-wagens staan. En als laatste, maar zeker niet minst belangrijke punt: Baas is milieubewust. Met de auto korte afstanden afleggen past niet binnen onze ambitie. Als je deze punten bij elkaar optelt, kom je al snel tot de conclusie dat er een slimmere oplossing zou moeten zijn. En die hebben we gevonden in de elektrische scooter.”

 

Bewust van het milieu

“Zeker hier in de stad, is de scooter ideaal. Hij sluit goed aan op onze milieu ambities. Zo doen we mee met Het Nieuwe Draaien (waar Bewuste Bouwers ook bij betrokken is) en we hebben een E-driver-app om inzicht te krijgen in onze vervoersbewegingen. Met deze speerpunten willen we een bijdrage leveren aan de CO2 vermindering. Het vergroten van de organisatie brede bewustwording van onze impact op de omgeving en het milieu zijn de aanleiding geweest dat wij eind vorig jaar deelnemer van Bewuste Bouwers zijn geworden. Wij zijn van mening dat het ontzorgen van klanten en klanttevredenheid belangrijk is. Bouwen draait al lang niet meer om techniek alleen. Baas B.V. ziet de gedragscode van de Bewuste Bouwers als een vast onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden op projecten en collega’s gaan ook bewust, veilig, verzorgd, sociaal en milieubewust aan het werk. Er wordt dan ook wekelijks een werkplekinspectie gehouden met de gedragscode als leidraad.”

BP Baas elektrische scooter 3

 

De scooter in het zonnetje

Inez Ligtvoet is auditor bij Bewuste Bouwers en was auditor-van-dienst. “De elektrische scooter is niet helemaal nieuw bij Baas. Tijdens de audit hoorde ik dat hij ook al is ingezet in een andere projecten. Het was wel de eerste keer dat wij deze oplossing tegenkwamen in een audit. Daarom hebben wij Baas een Best Practice toegekend. Ik hoop natuurlijk dat andere bouwplaatsen ook kritisch naar hun vervoersbewegingen en –middelen gaan kijken en slimme oplossingen bedenken. Misschien zien we dan binnenkort wel bouwketen met een door eigen zonnepanelen gevoed oplaadstation voor de scooter. Juist dat ene stapje extra, dat is waar wij de bouwplaatsen toe willen uitdagen. Door de goede voorbeelden te delen met de andere bouwplaatsen, hopen we steeds snellere en verdere ontwikkelingen te stimuleren.”

Voor meer informatie over deze en andere Best Practices kun je terecht bij coördinerend auditor Bouwe van den Ende via Bouwe.vandenEnde@bewustebouwers.nl.