Bewuste Bouwers, beste buren!

Best Practice: hondjes

Auditor Linda van de Sande bezocht de nieuwbouw van een jongerenhuisvestingscomplex in Amsterdam. Daar stuitte zij op een slim ingericht logistiek systeem dat “niet alleen helpt om effectief en efficiënt te werken, maar ook bijdraagt aan veiligheid, verminderde fysieke belasting voor vakmensen en een verzorgde bouwplaats. Genoeg reden voor een best practice,” aldus Linda. Wat de best practice is? De inzet van extra verstevigde hondjes voor transport van materiaal én de genomen maatregelen om ze vlot en veilig over de bouwplaats te kunnen verplaatsen.

Een oplossing zoeken binnen de kaders van je project

Bram Both is projectleider van Kondor Wessels Amsterdam, op deze bouwplaats. “Omdat dit project in Amsterdam is, ben je al beperkt qua ruimte en logistiek. Tel daar een strakke planning bij op en je hebt een uitdaging. Van daaruit ga je aan de slag om te verzinnen hoe je toch alle spullen die je nodig hebt op de goede plek krijgt. Door de locatie was buitenom hijsen niet mogelijk, waardoor je al vast zit aan de lift. We hebben met het team gebrainstormd over de beste oplossing binnen de kaders die we op dit project hebben. De mensen die elke dag het werk doen, hebben vaak de beste ideeën en daar moet je gebruik van maken.”

Rollen + randvoorwaarden = resultaat

Het resultaat zijn de speciale hondjes die extra stevig zijn en grotere wielen hebben dan normaal. “Een gewoon standaard hondje zou al na een dag door zijn hoeven gaan als je hem belaadt met gevelstenen en tussenwandjes zoals wij doen. De grotere wielen zorgen er ook voor dat je niet op iedere oneffenheid vastloopt. Dat is ook wel erg fijn. Mijn collega’s zijn heel blij met deze oplossing.” Linda voegt daar aan toe dat het voorkomen van de oneffenheden ook onderdeel van de best practice is. “Op iedere verdieping zijn rijplaten aangebracht zodat de hondjes overal zonder drempels en hoogteverschil kunnen komen. Bij de overgang van de lift naar de steiger is een soort ophaalbrug gemaakt waardoor je veilig de overstap kunt maken.” Juist de combinatie van de inzet van de hondjes en de facilitering van goede routes maakt dit bijzonder genoeg voor een best practice.

gladde-vloer-kondor-wesselsgladde-vloer-kondor-wessels-2

Meetellen op meerdere pijlers

Voor andere bouwplaatsen is de tip om goed te kijken naar je project. Waar ben je aan de slag? Hoe ziet de buurt er uit? Wat kun je als goede buur wel of beter niet doen? Breng ook in beeld wat je zelf nodig hebt om effectief, efficiënt en veilig te kunnen werken. Binnen die kaders kun je dan een maatwerk-werkwijze ontwikkelen voor een optimaal resultaat voor die specifieke bouwplaats. “Een best practice hoeft ook helemaal geen grootse of dure oplossing te zijn. Deze hondjes zijn in aanschaf niet ontzettend duur, maar bij de audit worden ze meegewogen op meerdere pijlers. Vakmensen: het getuigt van oog en zorg voor de medewerkers dat ze niet hoeven te tillen als dat niet noodzakelijk is. Verzorgd: je kunt de materialen netjes aan de kant zetten zodat ze niemand in de weg staan. Veilig: doordat de vloeren overal gelijk getrokken zijn is de kans op struikelen kleiner,” besluit Linda.

Goede voorbeelden

Op veel bouwplaatsen zien de auditors van Bewuste Bouwers goede voorbeelden die ook op andere bouwplaatsen kunnen worden toegepast. Zo ook op de Postjesweg.

  • De toegang tot de kraan is netjes afgetimmerd en afgesloten met een slot waar alleen de machinist de sleutel van heeft. Zo worden ongewenste activiteiten zoals het beklimmen van de kraan voorkomen op een nette en professionele manier.
  • Op de bouwplaats is een verrijdbare dixi aanwezig. Die kan met het vorderen van de werkzaamheden mee verplaatsen over de bouwplaats.
  • Een groep schoolkinderen is op excursie geweest op de bouwplaats. Zo kunnen kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met en enthousiast worden voor de bouw.

verrijdbare-dixie

Voor meer informatie over deze of andere best practices kun je terecht bij coördinerend auditor Bouwe van den Ende via Bouwe.vandenEnde@bewustebouwers.nl.