Bewuste Bouwers, beste buren!

Auditor René Scheenaard: ‘De bouw is als een festival; het komt en gaat’

René Scheenard - Auditor Bewuste Bouwers - Credits Dick van Baarsel

Auditors komen op veel verschillende bouwplaatsen, van groot tot klein; zowel in stedelijk als industrieel gebied en van utiliteit- en woningbouw tot grond-, weg- en waterbouw. Hierdoor kunnen zij snel schakelen en meedenken met de uitdagingen van de bouwplaatsen die ze bezoeken. Maar waar komt hun passie vandaan, waarom willen ze met de hakken in de klei, in gesprek met de omgeving en hebben ze een zesde zintuig als het gaat om de gedragscode van Bewuste Bouwers? In deze reeks portretten maak je kennis met onze auditors en mysterybezoekers!

René Scheenaard

“Ik heb een brede achtergrond in de vastgoedbranche: van ontwikkeling en beheer tot assetmanagement en strategie. Als architectuurstudent kwam ik als eerste in aanraking met bouwplannen en de ideale omgeving. Later in het vastgoed was de omgeving vaak een vaststaand feit. Door bewust te zijn van je omgeving en ermee te communiceren, krijgt een gebouw en de gebruiker een andere rol: waarde en beleving. Door middel van ‘placemaking’ heb ik dit veel in de praktijk gebracht. Welke redenen heb je om ergens te komen en wordt daaraan voldaan? Zijn er ‘quick wins’ waardoor je de sfeer en beleving beter kunt maken en mensen er graag komen en afspreken?

Al heel bewust
Ik heb veel verschillende indrukken gekregen in de rollen die ik vervulde. Maar wat ik vooral tegenkom is dat we in de sector met z’n allen heel bewust zijn. Als opdrachtgever, omgeving, voorbijgangers, bouwer en eindgebruiker willen we dat er een mooi duurzaam project wordt gerealiseerd dat in alle fasen goed ingepast is in de omgeving. Het uiteindelijke gebouw moet hieraan voldoen maar ook tijdens de realisatie is dit belangrijk.

De bouw is als een festival
De bouw is een fase in de cyclus van een gebouw, maar keert ook terug bij renovatie en herontwikkeling. Er spelen altijd verschillende belangen door elkaar waar rekening mee moeten worden gehouden.

Je zou de bouw kunnen zien als een festival. Het komt en gaat. Tijdens de werkzaamheden moet overlast tot een minimum worden beperkt en nadien moet alles weer het normale ritme krijgen. Verder is het contact met stakeholders, community en de invloed op het dagelijks leven en lifestyle rondom projecten erg belangrijk.

Niet alleen omdat het moet…
Ik ben auditor bij Bewuste Bouwers omdat ik graag wil bijdragen aan de verdere ontwikkeling en discussie in de bouw. Door meer te focussen op veiligheid, communicatie, milieu en andere zaken ontstaat een prettiger proces en een mooiere omgeving. Niet alleen omdat het moet, maar ook omdat iedereen beseft dat het anders, beter en leuker kan.”

Door: Barbara van Baarsel