Bewuste Bouwers, beste buren!

Auditor Meinke Schouten: ‘Een bewuste bouwer is ook een duurzame bouwer’

Meinke Schouten - Auditor Bewuste Bouwers - Credits Dick van Baarsel

Auditors komen op veel verschillende bouwplaatsen, van groot tot klein, van stedelijk tot industrieel gebied, van utiliteit- en woningbouw tot grond-, weg- en waterbouw. Hierdoor kunnen zij snel schakelen en meedenken met de uitdagingen van de bouwplaatsen die ze bezoeken. Maar waar komt hun passie vandaan, waarom willen ze met de hakken in de klei, in gesprek met de omgeving en hebben ze een zesde zintuig als het gaat om de gedragscode van Bewuste Bouwers? In deze reeks portretten maak je kennis met onze auditors en mysterybezoekers!

Meinke Schouten

“Ik ben zelfstandig adviseur, onder de naam Mein Water, op het gebied van duurzaamheid voor publieke opdrachtgevers, met name waterschappen. Daarbij richt ik mij op het vertalen van duurzaamheidsdoelen van de organisatie naar ontwerp en aanbestedingen, zodat ze in de uitvoering werkelijkheid worden. Regelmatig denk ik mee met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om ondersteunend beleid te kunnen ontwikkelen.

Na mijn opleiding Technische Bestuurskunde aan de TU Delft ben ik via DHV en het Wereldnatuurfonds in Madrid bij de waterschappen terecht gekomen. Ik heb vijf jaar bij de Unie van Waterschappen gewerkt op het gebied van internationaal beleid en bedrijfsvergelijkingen. Daarna ben ik bij het Hoogheemraadschap van Rijnland gaan werken als strategisch beleidsadviseur voor internationale samenwerking, duurzaamheid en innovatie. Vanaf 2013 ben ik actief betrokken bij de ontwikkeling en implementatie van de Aanpak Duurzaam GWW bij waterschappen.

De gedragscode Bewuste Bouwers vormt een interessante invulling van een deel van de duurzaamheidsdoelen in de praktijk. Door in gesprek te zijn met uitvoerders krijg ik betere informatie over wat kan helpen om te komen tot duurzame uitvoering van werken. Daarnaast vind ik het geweldig om te zien hoeveel er eigenlijk al gebeurt. Als auditor kan ik zorgen voor het delen van kennis over hoe je de gedragscode Bewuste Bouwers in de praktijk brengt. Een Bewuste Bouwer is ook een duurzame bouwer!”

Door: Barbara van Baarsel