Bewuste Bouwers, beste buren!

Auditor Jenny Smets: ‘Zo komen techniek en gevoel samen’

Auditor Jenny Smets - Bewuste Bouwers - Credits Dick van Baarsel

Auditors komen op veel verschillende bouwplaatsen, van groot tot klein, van stedelijk tot industrieel gebied, van utiliteit- en woningbouw tot grond-, weg- en waterbouw. Hierdoor kunnen zij snel schakelen en meedenken met de uitdagingen van de bouwplaatsen die ze bezoeken. Maar waar komt hun passie vandaan, waarom willen ze met de hakken in de klei, in gesprek met de omgeving en hebben ze een zesde zintuig als het gaat om de gedragscode van Bewuste Bouwers? In deze reeks portretten maak je kennis met onze auditors en mysterybezoekers!

Jenny Smets

“Met mijn eigen bedrijf BEE DIFFERENT architectuur & realisatie help ik mensen zich geborgen te voelen. Door zonder vooraf ingenomen standpunten te luisteren naar wat de eisen en wensen zijn weet ik prachtige toekomstgerichte gebouwen te ontwerpen waar techniek en gevoel samen komen. Plekken waar je je thuis voelt.

Thuis gaat verder dan stenen en een gebouw
Zo lang ik me kan herinneren ben ik bezig geweest met wonen en bouwen. Als kind al werd mijn kamerindeling wekelijks omgegooid. Buiten speelde ik bij de zandafgraving en werden hele woningen met bankjes en keukens uitgegraven… Op een gegeven moment werd mijn vader ziek en besefte ik hoe belangrijk je thuis is. Een gevoel van geborgenheid. Dat gaat verder dan stenen of het gebouw. Het heeft alles te maken met gevoel. Maar een gebouw kan daar wel bij ondersteunen.

Samen moet je het maken!
Na mijn studie aan de Technische Universiteit in Eindhoven draaide ik op mijn 26e mijn eerste project 196 seniorenappartementen met huisarts, fysio en gemeenschappelijke ruimte. Prachtig vond ik het! Van tekening tot tastbaarheid. Vol bewondering voor de bouwvakkers die het echt wisten te maken zodat het niet alleen papier bleef. Een foto uit die tijd is me dierbaar en geeft aan hoe ik me altijd heb gevoeld. Samen moet je het maken!

Gedragscode omarmd door bouwbedrijven
Ik vind het geweldig dat ik me voor Bewuste Bouwers als mysteriebezoeker en auditor mag inzetten om de bouw nog meer in de spotlight te zetten. Doordat wij als Bewuste Bouwers op allerlei bouwplaatsen komen, kunnen we de goede voorbeelden die we tegenkomen delen met bedrijfsdeelnemers en het grotere publiek. Zo helpen we de bouw verder te professionaliseren en te inspireren. Mooi vind ik het om te zien dat in de afgelopen jaren steeds meer Bewuste Bouwers de uitgangspunten hebben omarmd in hun eigen bedrijfsfilosofie en dat dingen die eerst nieuw waren nu als vanzelfsprekend worden ervaren. Daarmee kunnen we elke keer de lat een stukje hoger leggen. Zo groeit niet alleen onze gebouwde omgeving maar ook onze kennis en kunde.”

Door: Barbara van Baarsel